nlc.hu
Sztárok

Miért védtek egy erőszakolót Ashton Kutcherék?

Miért vette védelmébe a nemi erőszak elkövetőjét Mila Kunis és Ashton Kutcher?

Óriási botrányt kavart, hogy a híres házaspár, Mila Kunis és Ashton Kutcher levelet írt a bírónak, hogy enyhébb büntetést kérjen közös barátjuknak és kollégájuknak, Danny Mastersonnak, akit két nő megerőszakolásáért ítélt el a bíróság. A botrány hatására a házaspár bocsánatot kért ugyan, de ez egy olyan lépés volt részükről, amiért még évekig magyarázkodhatnak.

Character letter. Így nevezi az amerikai jogi zsargon azokat a leveleket, melyeket egy vádlottal kapcsolatban írhatnak azok a családtagjaik, rokonaik, barátaik vagy épp kollégáik, akik elvileg jól ismerik őket, és a hosszabb közös múltjuknak köszönhetően tisztában vannak azzal, milyen emberek ők valójában. A bíróságon megszokottnak számít, hogy azért idézzenek be egy tanút, hogy a vádlott karakterével, jellemével kapcsolatban szolgáltasson információkat, de ezt csak korlátozott számban lehet megtenni.

Viszont a többi jó ismerős számára fenntartják a lehetőséget, hogy levélben álljanak ki a vádlott mellett, és a befogadható levelek száma gyakorlatilag korlátlan. Ezek a levelek sokszor az ítélet meghozatala után, de még a konkrét büntetés kiszabása előtt érkeznek a bíróhoz azzal a szándékkal, hogy meggyőzzék a bírót arról, hogy enyhébb büntetés mellett döntsön.

Persze semmi garancia nincs rá, hogy a bíró tényleg figyelembe veszi mindazt, amit ezekben a levelekben írnak, bár tény, hogy ha egy ember mellett sok, a társadalmi ranglétrán magasan elhelyezkedő ember áll ki, az bizonyos esetekben valóban befolyással lehet a kiszabott büntetés mértékére.

Egy vállalhatatlan levél előzménye

A character letter annyira elterjedtnek számít, hogy ha beírjuk a szópárt a Google-be, egyből tömegével jönnek a tanácsok, hogyan kell jót és hatásosat írni. Összefoglalva a lényeget:

  • Rögzítsd, milyen kapcsolatban állsz a vádlottal/elítélttel. Fontos, hogy csak olyasvalaki ragadja magát levélírásra, aki valóban jól ismeri őt.
  • Meséld el a történetedet/kapcsolatodat a vádlottal/elítélttel, amiből kiderül, hogy milyen embernek tartod őt.
  • Semmi esetre se próbálj belefolyni a konkrét ügybe.
  • A levél legyen szépen formázott, átlátható és ne legyen túl hosszú.
  • Hasznos, ha realista kéréssel állsz elő. Ha valaki azt írja, hogy a bíróság vegye figyelembe az ítéletnél a vádlott emberi kvalitásait, az realista célkitűzésnek számít, ha viszont azt kéri, hogy mentsék fel őt, az már kevésbé számít annak.

Mindezt figyelembe véve látszik, hogy Ashton Kutcher és Mila Kunis igazi iskolapéldáját szolgáltatták a character lettereknek. A két sztár 1998-tól 2006-ig dolgozott együtt Danny Mastersonnal a Fox csatorna legendás sitcomján, az Azok a 70-es évek show-n, és Masterson később is közeli családi barátjuk maradt, sőt Kutcherrel még 2016-ban is volt egy közös sorozata. A megerőszakolási ügye is ehhez a korszakhoz, a sikerei csúcsához, 2003-hoz köthető, amikor a színész prominens személyiségnek számított a szcientológia egyházában, és az áldozatai is az egyház tagjai közül kerültek elő. Az áldozatok azt állítják, az egyház masszívan falazott Mastersonnak.

Wilmer Valderrama, Laura Prepon, Mila Kunis, Ashton Kutcher és Danny Masterson

Wilmer Valderrama, Laura Prepon, Mila Kunis, Ashton Kutcher és Danny Masterson a Szcientológia Egyház éves karácsonyi jótékonysági rendezvényén, 2003-ban, Los Angelesben (Fotó: COS a Getty Images/Getty Images segítségével)

Fontos tudni, hogy Mila Kunis és Ashton Kutcher levele azután született meg, hogy Mastersont már elítélték kétrendbeli nemi erőszakért és az áldozatai bedrogozásáért, viszont az ítéletet a levél írása idején még nem szabta ki a bíróság. Kunis és Kutcher – akik saját bevallásuk szerint a levelüket Masterson családtagjainak kérésére írták – tehát nem felmenteni próbálták Mastersont a bűnei alól, hanem azt szerették volna elérni, hogy a bíró enyhébb büntetést szabjon ki rá. Ez végül nem jött be, a bíróság kétszer 15, azaz összesen 30 év börtönbüntetésre ítélte a színészt, aki jelen állás szerint majd 77 éves korában szabadulhat.

Szerencsétlenség levél formában

Persze nemcsak Kunis és Kutcher küldött ilyen levelet Olmedo bírónak. Érkezett ilyen levél Masterson testvéreitől és a feleségétől, Bijou Phillips színésznőtől is, de egy író, egy producer, sőt egy nyugalmazott rendőrtiszt is kiállt a férfi mellett, de írt levelet a sógora, William Baldwin és a gyerekkori barátja, Giovanni Ribisi színész is, valamint az Azok a 70-es évek show több szereplője is.

Azonban míg a közvélemény az érintett családtagok hasonló megnyilvánulásaival érhető okokból elnéző szokott lenni, Kunis és Kutcher levelei – melyek olvashatók voltak a médiában – sokaknál kiverték a biztosítékot, különösen azok után, hogy a színész egy sorban még arra is kitért, hogy Masterson milyen nagy szerepet játszott abban, hogy távol tartotta magát a drogok használatától, Kunis pedig gyakorlatilag úgy írta le a színészt, mintha a bátyja lenne. De a legnagyobb vihart kavart sorok kétségtelenül Kutcher leveléből származtak:

Dannynek egy évvel azelőtt született meg a lánya, mint az enyém. Ő volt számomra a mérce apaként. Számtalant közös órát töltöttünk el a gyerekeinkkel, és ő azon kevesek közé tartozik, akiket bármikor kettesben hagynék a fiammal vagy a lányommal. Emellett elkötelezett, hűséges férj, aki rendíthetetlenül kitart a felesége mellett.

Ashton Kutcher, Danny Masterson és Mila Kunis

Ashton Kutcher, Danny Masterson és Mila Kunis a Szcientológia Egyház karácsonyi partiján (Fotó: COS via Getty Images/Getty Images)

Kutcher Masterson hosszas dicsérete után leírja, hogy nem hiszi, hogy a barátja szabadlábon maradva bármiféle veszélyt jelentene a társadalomra, és nagy tragédiának nevezi, ha a lányának apa nélkül kellene felnőnie. Mila Kunis is szinte csak szuperlatívuszokban írt a színészről:

Danny Masterson szívének melegsége, humora és pozitív életszemlélete hajtóerő volt nekem az élet kihívásaihoz való hozzáállásom alakításában. Megingathatatlan elkötelezettsége, hogy kivételes bátyám legyen számomra, jellemformáló hatással volt az életemre, az önbizalom érzését keltette bennem, és arra ösztönzött, hogy a nagyságra törekedjem, de közben alázatos is maradjak.

Mindkét levél hangsúlyozza, hogy Masterson mennyire elkötelezett a drogok nélküli életmód mellett. Kissé bizarr ilyen dicshimnuszokat olvasni azok után, hogy a férfi egyik áldozata így nyilatkozott:

Még mindig próbálom feldolgozni mindazt, amit velem tettél azon az éjszakán. Életfogytig tartó terápiára van szükség ahhoz, hogy ezt a kárt helyrehozzam. Minduntalan, amikor azt hiszem, már rendbe jöttem, a nemi erőszak borzalma újra és újra visszatér az emlékezetembe.

Danny Masterson

Danny Masterson megérkezik a bíróságra feleségével, Bijou Phillipsszel, 2023. május 31-én, hogy újratárgyalják ügyét (Fotó: Myung J. Chun / Los Angeles Times a Getty Images segítségével)

Későn kapcsoltak

A levelek nyilvánosságra kerülése után a Kutcher-Kunis házaspár érezhette a nyilvánosság dühét, ugyanis vasárnap egy Instagramra feltöltött közös videóval próbáltak egyrészt elnézést kérni, másrészt jelezni, hogy ők nem úgy gondolták, ahogy azt sokan értelmezték. Bár látszólag egy semleges fal előtt vették fel a videót, mivel a házukat nemrég közszemlére tették, a rajongók gyorsan kiderítették, hogy valójában a medencéjük mellett készült.

A házaspár a videóban elmondja, hogy semmilyen módon nem állt szándékukban újra traumatizálni az áldozatokat vagy aláásni a vallomásukat, és nagyon sajnálják, ha a szándékuk ellenére mégis ez történt. A mondat annak fényében igen furcsa, hogy mind a ketten Masterson drogoktól mentes életét hangsúlyozták, miközben az ügy egyik köztudott része, hogy a férfi az erőszak előtt bedrogozta áldozatait.

Hangsúlyozták, hogy ők csak a család kérésére hangsúlyozták, milyen embernek ismerték őt az elmúlt 25 évben. A végén hozzátették, hogy kiállnak a szexuális zaklatás áldozataiért, és bocsánatot kérnek mindenkitől, akit megbántottak a tetteikkel, bár ezt a kiállás a leveleik fényében nem tudom, mennyire lehet komolyan venni.

Bocsánatkérés ide vagy oda, a Kutcher-Kunis házaspár image-e biztosan csorbát szenvedett a történtek után, hiszen az ismertségüket és a befolyásukat latba vetve próbáltak enyhébb büntetést kérni egy két rendbeli erőszakolónak, akinek ráadásul egy harmadik ügye még folyamatban van. Az ítéletet látva mára nyilvánvaló, hogy a levelük nem bírt enyhítő hatással és a bíró egyáltalán nem vette azt figyelembe, de akár ennek az ellentéte is megtörténhetett volna. Az meg már egy másik cikk témája lehetne, hogy egyáltalán miért fontos egy bűntény elkövetése után a bíróságon, hogy az elkövetőt a családja és a barátai milyen embernek ismerik… A történelemben ismerhetünk amúgy tisztességes családi életet élő sorozatgyilkost is. Ő enyhébb büntetést érdemelne ezért?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top