nlc.hu
Sztárok

Endrei Judit interjú

Endrei Judit: „Napi 5-6 óra tévézés bizony szellemi-testi leromláshoz vezet”

A legendás műsorvezetőnek határozott véleménye van arról, hogyan állnak Magyarországon az idősekhez.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. A friss adatok szerint napjainkban körülbelül 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. Az idősek tapasztalata és bölcsessége óriási érték, így ebben a rohanó világban óvnunk, vigyáznunk kell rájuk. A Magyar Televízió egykori ikonikus bemondója, Endrei Judit Korhatártalanul című könyvében és saját gyártású műsorában lelkesen hirdeti: 50-en túl is lehet aktív, tartalmas, lelkileg és fizikailag is teljes életet élni. De hogyan tehetjük meg mindezt? Erről is kérdeztük a tévés legendát.

Az öregedés szó hallatán legtöbben betegségeket, veszteséget, a képességek fogyatkozását, a halált vizionálják. Szerinted ennek mi lehet az oka?

Mert lehet, hogy régen ez valóban így volt. Falun nevelkedtem, emlékszem, ott egy 50-60 éves nő már sötét színű ruhákban járt. Akkor nem beszéltek arról, hogy miért kellene egészségtudatos életmódot folytatni, inkább fordultak orvoshoz, ették a sok gyógyszert. Szerencsére az elmúlt évtizedekben felértékelődött az egészség, a magazinok, rádió- és tévéműsorok rendszeresen írnak, beszélnek erről. Informáltabbak lettek az emberek, és szerencsére a „tudom” mellett már „csinálják” is, vagyis egyre többen vagyunk, akik teszünk az egészségünk megőrzéséért.

Véleményed szerint Magyarországon hogyan állnak az idősekhez?

2007-2008 óta foglalkozom az aktív idősödés témájával. Ez egybeesik azzal, hogy magam is öregedni kezdtem. Az egyik mozgatórugónk az volt – Erika húgommal indítottuk el ezt az ügyet -, hogy azt tapasztaltuk, valahogy kezdik „partvonalra” terelni az idősödőket. Ha egy munkahelyen elbocsájtás kezdődött, az biztos, hogy az ötvenen túlit küldték el, a munkaerőpiacon pedig nem sok esélye volt, hogy újra munkát találjon.

Ez pedig azzal járt, hogy nagyon sokan elvesztették az önbizalmukat, elbizonytalanodtak, értéktelennek érezték magukat. Mára azért vannak jelei, hogy egy cég nemcsak fiatalokat foglalkoztat, hanem már fontosnak tartja, hogy az idősebb generáció is ott legyen a munkahelyi közösségben.

De azért ahhoz képest, ahogy ez fejlettebb országokban zajlik, még messze vagyunk. Tény, hogy igen mély a szakadék a generációk között, leegyszerűsítve a fiatalok és az idősek között. Sok oka van, az egyik legfőbb, hogy ma a „tudás”, vagyis a digitális világban való jártasság a fiatalok kezében van.

Endrei Judit

Endrei Judit (Fotó: Schumy Csaba)

Egészségileg, illetve szellemileg mire kell odafigyelnünk például 60 év felett?

Ó, erről nagyon sokat tudnék mesélni, beszélni. Például az egyik legfontosabb, hogy ne álljon le az, aki nyugdíjba vonul. Maradjon mozgásban, ne zárkózzon be, keressen magának közösséget, ahol jól érzi magát, ahol tanulhat, szórakozhat. De legalább ilyen fontos, hogy mindennap szánjon időt a testmozgásra, én a gyaloglást részesítem előnyben, ritka az olyan nap, hogy ne tenném meg a minimum 5 kilométert. És persze oda kellene figyelni az étkezésre is, a legegyszerűbb az lenne, ha kevesebbet ennénk, mint mondjuk középkorúan. És végül, nem mindegy, hogy mivel tápláljuk a szellemünket. Jó, ha tudjuk, hogy napi 5-6 óra tévézés bizony szellemi-testi leromláshoz vezet.

Mit tanácsolsz a saját korosztályodnak az élettel kapcsolatban? Hogyan töltsük a mindennapjainkat, ha már nyugdíjasok vagyunk?

Talán az a legfontosabb, hogy elhiggyük, ezeket az éveket érdemes kihasználni. Bármit megtanulhatunk még, bárkiknek segítségére lehetünk. A lényeg talán az – bármilyen közhely is -, hogy a mindennapjainkban találjunk örömet. Egyáltalán nem nagy dolgokra gondolok: elolvasok egy jó könyvet, találkozom egy kedves barátnőmmel, készítek egy finom ebédet, legyalogoltam a napi adagot, vagy hogy jönnek a kis cinkék, és figyelem őket…

Hamarosan egy különleges rendezvény háziasszonya lesz

A Senior+Expo 2023. október 27-28. között kerül megrendezésre a budapesti BOK Sportcsarnokban, ahol egy különleges kiállítás keretében életmódprogramok, szűrések, színpadi előadások, interaktív programok, koncertek, szabadidősport sarok és sztár fellépők várják az 50 év feletti korosztályt. Az eseményen Endrei Judit is részt vesz, aki nagy szeretettel várja azokat, akik tenni szeretnének a nyugdíjas éveikért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top