„Kukorékol a csirke!” – Megnéztük az Ázsia Expressz első részét

Baranyai Enikő | 2023. Október 09.
Némi képzavarral, de Amerikában folytatódott idén az Ázsia Expressz.

Itt van az ősz, itt vannak az új tévéműsorok. Előkerült az Ázsia Expressz is, ami pont olyan lett, mint egy 20 oldalas szerződés, aminek az apró betűs részét csak a mazochisták olvassák el. A TV2 műsorában az apró betűs rész a címben van:

Ázsia Expressz – Felfedezzük Amerikát!

Persze, a műsor készítőinek erre is van magyarázata, éspedig: hogy Kolumbusz is Ázsiába indult, aztán mégis Amerikát fedezte fel. Szóval a műsor negyedik évadában Mexikó és Guatemala a helyszín. A versenyzők pedig:

Az Ázsia Expressz párosai

Alekosz és Réka

Az Ázsia Expressz párosai

Berci és Fanni

Az Ázsia Expressz párosai

Kafi és Enikő

Az Ázsia Expressz párosai

Kucsi és Dávid

Az Ázsia Expressz párosai

Tamás és Dani

Az Ázsia Expressz párosai

Zozo és Bruno

Az Ázsia Expressz párosai

Zsuzsi és Katinka

Az idegesítő, ügyeletes udvari bolond

Az első rész tehát Mexikóból indul; versenyzőink egy nagyobb város főterére gurulnak be egy – figyelem! – Santa Maria nevű busszal, (Tudja valaki, mi volt Kolumbusz hajójának a neve?) közben Ördög Nóra tűzpiros nagyestélyiben, egy hőllégballonban elmondja, hogy a versenyzőknek most is pénz és telefon nélkül kell teljesíteniük a napi kiszabott távokat. Kiderül az is, hogy a főnyeremény 10 millió forint. Ezután a következő 15 perc azzal megy el, hogy röviden megismerjük a celeb játékosok személyiségét: Kiderül, hogy: 

A csapat (Fotó: TV2)

És itt most álljunk meg egy kicsit, közbevetés: az, hogy Tóth Dávid egy új oldalát mutatja meg, gyanítom, sokkal inkább megrendezett, mint valós. Vagy nem tudom, nem is érdekel. De az, hogy Alekoszról a TV2 ismét levette a biztonságiőr-egyenruhát, hogy az Ázsia Expressztől kezdve, a párkeresős műsorokon át a Mokkáig szerepeltesse, az piszkosul idegesít. Nem, nem gondolom, hogy Nagy Alekosz egy vicces ember. Azt sem, hogy egy szerep kedvéért bunkó. Ő (szerintem) szimplán bunkó, szexista és végtelenül egyszerű „poénokkal” próbálja meg eladhatóvá tenni önmagát. És erre láthatóan még mindig van igény… Persze, adja magát a kérdés, hogy tényleg nem akadt más, akit fel lehetett volna kérni a műsorhoz? És a rossz hír, hogy a válasz szerintem az, hogy nem. Mindig üdítő, amikor sportolók vannak a párosok között, de senki ne várja, hogy Azahriah, vagy a Jólvanezígy-fiúk eljönnek ugrabugrálni és felböfögni az előző napi tequila maradékát. Tény: sokan már rájöttek, hogy nincs szükségük a tévéműsorokra, mert ha valamit jól csinálnak, az – tévé nélkül is – megtalálja a közönségét. Szóval a nézőknek marad Alekosz, akinek a nője cipeli a bőröndjét. Közbevetés vége. 

Réka és Alekosz (Fotó: TV2)

Álarc vagy szerep?

A folytatásban, egy kényelmes reggeli után a celebek nekiindulhatnak megkeresni az ikonikus piros hátizsákokat, hogy mégse gurulós bőrönddel kelljen felfedezniük Amerikát. Brunóból narancslézés közben kibukik, hogy már négyévesen szerelmes volt Ördög Nórába. A hajsza mondjuk nem egyértelmű mindenkinek: Siposék (és Alekosz) például még akkor is alsógatyában reggeliznek, amikor társaik már gumimaci-üzemmódban pattogva keresgélik a hátizsákokat rejtő széf kulcsát. 

A bravúr azoknak a pároknak sikerül könnyebben és hamarabb, akik könnyen felismerhető, mondhatni jellegzetes hely melletti széfet választottak (például egy focipályát), ráadásul fel is vértezték magukat némi spanyoltudással. Másoknak viszont már az is gondot okoz, hogy rájöjjenek, merre is van észak. Alekoszról pedig tényleg ne is beszéljünk, mert tök egyértelmű, hogy azt csinálja, amire aláírt: játssza az udvari bolond szerepét. 

A széfhez érve némileg meglepetésként éri a játékosokat, hogy még nem a hátizsákokat szerezték meg, hanem azoknak a dolgoknak a listáját, amiket össze kell gyűjteniük a helyi sámánnak, hogy elvégezhesse a felszabadító szertartást. Ha ez megvan, akkor lesz végre hátizsák. Az egyik dolog, amire a sámánnak szüksége lesz: két hajtincs egy-egy helybélitől. Amikor (modell) Enikő levágja az egyik ott élő hölgy haját, meg is jegyzi: „Úgyis ki van kopva a haja, lehet, jobbat teszek neki”.

Zsuzsi és Katinka (Fotó: TV2)

Ezen a ponton jövünk rá, hogy fel lehet venni szerepeket egy műsor vagy az életünk során, előbb vagy utóbb – ebben az esetben előbb – úgyis előbukkan az szerep nélküli énünk. Enikő fodrászkodása közben a Kucsera-Tóth páros talál egy „madárfarmot”, ahol „kukorékol a csirke”. Igen. Nem én rontottam el. Akárhogyan is, de sikerült elkunyerálniuk egy tyúkot, ami szintén nélkülözhetetlen lesz a sámán rituáléjához. A baj csak az, hogy nem élő a pipi, az egyik lábát pedig levágta róla a Kempf-Pető páros.

A szombati nyitóepizód ezután azzal ér véget, hogy Mr. Sámán visszazavarta a párosokat, akik csirkemellel és egyéb – a már kimúlt – csirke részeivel érkeztek a városba. Amerika felfedezése ezután vasárnap némi ripacskodással és (csirke)ketrecharccal tovább folytatódott. Legalábbis az előzetes szerint. Ami a teljes évadot érinti, gyanítom, hogy a Kempf Zozo és Pető Bruno páros lesz a legszórakoztatóbb, Kucsera Gábor és Tóth Dávid pedig a legenergikusabb. De hogy igazam volt-e, azt majd mondják azok, akik végignézik az összes részt…

Exit mobile version