nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Szingli vagy svindli című VIASAT3 realityről

„Karom olyan, mint a forradalom: 56-os” – A Szingli vagy svindli az önimádók párkeresője

„Az agyam mindjárt kiég. Megyek, és inkább nézem a Love is Blindot” – kommentálta a feleségem a látottakat, miután nagyjából 20 percet megnézett a VIASAT3 új társkereső realityjéből, a Szingli vagy svindliből. Valódi érzelmek helyett valódi trasht kapunk, zavarba ejtően sok kigyúrt, tetkós csávóval.

Volt egy pont a Szingli vagy svindli első adásában, amikor a műsorvezető, Liptai Claudia és a pasik által körberajongott Tápai Andi azon viccelődött, hogy nem jellemezhetik egymásnak úgy a fiúkat, hogy „Az a kigyúrt srác”, mert mindegyikük kigyúrt. Azt már nem tették hozzá, hogy emellett mindegyik tetovált is, pedig ez sem áll távol a valóságtól. Ahhoz képest, hogy Andi a műsorban és a vele készült interjúnkban is hangsúlyozza, hogy külsőre egyáltalán nincs zsánere, a VIASAT3 szereplőválogatója meglehetősen szűkre szabta a kínálatot, és mintha a casting kimerült volna annyiban, hogy elment néhány body builder versenyre, és meghívta azokat, akiken tetoválást is látott. Érdekes módon itt mindenki testépítő, személyi edző, vállalkozó vagy épp tetováló, rávilágítva a magyar társadalom egy tényleg látványos, a valóságshow-kban enyhén túlreprezentált szeletére.

Szingli vagy svindli

Érkeznek a fiúk (Fotó: VIASAT3)

Lóvé és love

A hétfő este lement első adás nagy része a bemutatkozó kisfilmekkel, és a hozzájuk kapcsolódó pózolásparádéval ment el. Ennyi bicepszfeszítést és szívecskemutogatást máskor öt év alatt sem látok, mint amit itt bő egy órában sikerült összehozni, de a legfontosabb információ, ami a bemutatkozásokból kiderült, hogy itt minden pasi az élet császára. Tudják, hogy mit akarnak, és azt mindig megszerzik maguknak, a férfi legyen férfi, a nő legyen nő, és utóbbinak legyen kerek a popsija, az már nem számít, hogy kicsi vagy nagy. A tíz „lovag” csajozási képességeit jól jelzi, hogy az első napjukon a legromantikusabb gesztusuk az volt, amikor az egyikük szendvicset készített Andinak, aki a figyelmességtől olyannyira meghatódott, hogy majdnem abban a pillanatban hozzáment feleségül.

Miután Andiról kiderül, hogy Tápai Szabina húga, az egyik jelentkező gyorsan meg is jegyezte, hogy ebbe a családba tutira megéri beházasodni. Legalább gyorsan fény derült arra, hogy ez a játék inkább a lóvéról, és nem annyira a love-ról szól. Később persze ismerkedés közben Andinak majd ki kell találnia, hogy a neki szelet csapók közül kiknek van a való életben csaja és kik valóban szinglik – ha a legvégén egy szinglit választ magának, akkor nemcsak a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” mondás beteljesülésére kap izgalmas lehetőséget, hanem a tévécsatorna még egy rahedli pénzt is hozzávág. Ha viszont végül egy párkapcsolatban élő svindler mellett köt ki, akkor a fickó és az egész kalandot egy közeli villából végignéző csaja (igen, a svindlerek csajai is részét képezik a műsornak) viheti haza a zsét.

Tápai Andi

Tápai Andi bevonulása (Fotó: VIASAT3)

Gyökerek gyökérkednek

A nagy taktikázás eleinte a srácok között kimerül annyiban, hogy időnként megpróbálják beugratni egymást, hátha kiderül, melyiküknek van csaja, és persze ahhoz sem kellett sok idő, hogy a kakasviadal első jelei is megmutatkozzanak a tetovált, kigyúrt alfahímek birodalmában, amit valahol Dubrovnik mellett talált meg magának a VIASAT3.

Ha el is tekintünk a műsor morális/erkölcsi vonatkozásaitól (párkapcsolatban élők hazudnak egy nőnek, hogy elcsábítsák: pénzért), a német licenc alapján készült Szingli vagy svingli egy adás alapján egyelőre mérsékelten izgalmas műsor. Lehet, hogy idővel ki tudnak bontakozni, de első blikkre a szereplők túlzottan egysíkúak ahhoz, hogy igazi egyéniségeknek lássuk őket. Szinte mindegyikük a Jersey Shore/Való Világ vonal leszármazottja, akik csődörként rontanak rá az „áldozatukra”.

Sok múlik majd Tápai Andin, aki az első részben még megfigyelőszerepbe húzódott vissza. A kérdés az, mennyire tud majd kibontakozni a díszmacsók között. Igen, a Szingli vagy svindli egy újabb olyan trash reality, amiben gyökerek szerepelnek, menőznek és csinálnak sok gyökérséget pénzért, és ehhez egy medencés, tengerparti kilátással felszerelt villa adja a luxihátteret, a papírdobozból majszolt vacsora pedig a valóságszagot. Mérsékelten szórakoztató prosztóság, ami idővel akár jobb is lehet, de az már a következő epizód előzeteséből is látszik, hogy a gyökérségből itt még csak a bevezető adagunkat kaptuk meg. A romantika halott, a Szingli vagy svindli pedig tort ül a bűzölgő hullája fölött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top