nlc.hu
Sztárok

Tíz érdekes tény a Pilatesről

Macskák inspirálták a világ leghíresebb edzésmódszerét – és még 9 érdekes tény a Pilatesről

Ma már mindenki ismeri a jógához hasonló Pilates gyakorlatokat. Ám azt tudtad, hogy eredetileg a macskák ihlették a mozgásformát?

A Pilates eredeti neve Contrology

Amikor Joseph H. Pilates kifejlesztette edzésmódszerét, az eredeti neve „Contrology” volt. Ugyanis a Pilates nagyon is a kontrollról szól: a testmozgások ellenőrzéséről, a légzés mérsékléséről, a mozdulatok megfelelő sorrendben történő végrehajtásáról (koreográfia), valamint a kellékek megfelelő használatáról. Kis gyakorlással azonban a mozdulatok ismerősebbekké válnak, a lélegzet pedig könnyebbé, és végül a koreográfia is gondolkodás nélkül menni fog majd.

Joseph Pilates boxoló (is) volt

És súlyzós edző, tornász, jógi, harcművész és birkózó is. Joseph beteges gyerek volt, és azt mondják, hogy mindezeket a módszereket saját magának tanította meg, hogy javítsa fizikai erejét. Életét az anatómia és a fitnesz megismerésének szentelte, végül kifejlesztette saját módszerét, a Contrology-t.

Pilates csónakpózban

J. Pilates. Fotó: Getty Images

Az első tornázók férfiak voltak

Joseph az első világháború kitörésekor Angliában élt, és cirkuszi előadóművészekkel utazott. Nem sokkal a háború kitörése után őt és társulatát 1915. szeptember 12-én összegyűjtötték és egy angol táborba internálták. Több ezer emberhez hasonlóan, a brit kormány „ellenséges idegeneknek” bélyegezte őt. A zord körülmények ellenére Pilates gyorsan kihasználta a helyzetet. Tizenöt nappal a megérkezés után részt vett egy tornafesztiválon más férfiakkal. A történészek úgy vélik, a tábor kórházában is gyakornok lett, és segített a betegeknek mozgásban maradni. Azt használta, amije volt, és az ágyrács rugókat felhasználva megalkotta az első Pilates eszközt. Ezt követően kezdte el fejleszteni azokat a funkcionális erőgyakorlatokat, amelyeket ma Pilates néven ismerünk.

Macskák ihlették a mozdulatokat

Miközben három és fél évig volt fogoly a táborban, Pilates a Man-szigeteken élő farkatlan macskák tanulmányozásával múlatta az időt, és lendületüket a nyújtózó mozgásuknak tulajdonította. „Miért voltak a macskák ilyen jó formában, miért voltak olyan csillogó szeműek, miközben az emberek napról napra sápadtabbak, gyengébbek, apatikusabb lények lettek? A választ Joe adta meg, amikor elkezdte gondosan megfigyelni a macskákat, és órákon át elemezni a mozgásukat” – áll a Sports Illustrated Pilatesről szóló 1962-es anyagában. A cikk a „Tanuljunk állatnak lenni” címet viselte. Később az oroszlánok mozgása is felkeltette az érdeklődését, tudta, mit miért csinálnak, és mindezt beépítette nyújtó gyakorlataiba.

„A normál izomzatnak természetesen ugyanúgy kell működnie, mint az állatok izmainak” – állapítja meg Pilates a Return to Life Through Contrology című könyvében. „Például a következő alkalommal nézz meg egy macskát, amint lustán kinyitja a szemét, lassan körülnéz, és fokozatosan készül felkelni szunyókálás után. Először fokozatosan felemeli teste hátsó negyedét, majd fokozatosan ismét leereszti, ugyanakkor elterül a padlón, kényelmesen nyújtva mellső mancsait (kinyújtott karmokkal) és lábát. Figyeld meg alaposan, hogyan hullámzik az összes hátizom, miközben nyújtja és ellazítja magát. (…) A kontrollgyakorlatok hangsúlyozzák ennek az állandó nyújtásnak és lazításnak a szükségességét.”

nyújtózó macska

Fotó: Unsplash

A Wunda széket otthonra szánták

Funkcionális gyakorlat, funkcionális bútorok?

A Pilates készüléket, mely a nehezen megcélozható izomcsoportok nyújtására és erősítésére használnak, eredetileg otthoni használatra tervezték, és ülőalkalmatosságnak szánták. Joe Pilates sok olyan felszerelést fejlesztett ki, amelyeket valószínűleg még soha nem láttál. Ilyen a V-ágy, A Guillotine, A vascipő, A varázstér, a Nyakfeszítő, A tízórai, A Bednázium és a Lábujjkorrektor.

A fekvőtámasz egy Pilates gyakorlat

Nem Joseph Pilates volt ugyan, aki feltalálta a fekvőtámaszokat, azonban a funkcionális erőgyakorlatot mégis ő népszerűsítette. Joseph Pilates látta, hogy több testrész egyidejű edzése az egész test számára előnyös, mert például kevesebb sérüléssel jár.

Az elméd is fitt lesz

A Pilateshez nagyon sok összpontosítás és koncentráció kell, hogy jól működjön. Kiderült, hogy minél kontrolláltabbak leszünk a gyakorlatok által, és minél jobban összhangba kerülünk a testünkkel, annál nagyobb kihívást jelent a módszer. Milyen izmokat kell használnom, hogy jobb pozícióba kerüljek? Az elménk a Pilatesben mindig együtt dolgozik a testünkkel.

Pilates egyik eszközével

Joe Pilates és a Bednasium. Fotó: I.C. Rapoport/Getty Images)

Pilates hazudott az életkoráról

Joe Pilates 1883. december 9-én született Németországban. Néha azt mondta az embereknek, hogy 1880-ban született, mert még jobban le akarta őket nyűgözni azzal, hogy egy ilyen idős ember milyen kihívásokkal teli dolgokat képes véghez vinni a testével.

Világszerte imádják

A Pilates-t számos híresség és profi sportoló űzte, köztük Oprah, Gisele, Madonna, Uma Thurman, Suzanne Farrell, Lebron James, Jake Arrieta vagy Kate Hudson, aki szülés utáni kockahasát is ennek az edzésformának köszönhette.

Nem jogvédett

2000-ben volt egy bírósági eljárás a Pilates szerzői jogával kapcsolatban. De mivel ez egy gyakorlati módszer, a szerzői jog elveszett. Ettől kezdve bárki használhatja a „Pilates” szót az általa tanított gyakorlatok leírására, ugyanúgy, mint bárki használhatja a „jóga” szót. Csak a gyakorlón múlik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy olyan oktatótól tanul, akit az eredeti, hiteles módszerrel képeztek ki.

pilatesező nő

Catherine de Monetezemolo Joe Pilates tornatermében New Yorkban. Fotó: Peter Simins/WWD/Penske Media via Getty Images)

Forrás: itt, itt és itt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top