nlc.hu
Sztárok

Karikó Katalin magánélete

Karikó Katalin elárulta, szerinte mi a hosszú házasság titka

A Nobel-díjas kutatónő próbált tanácsokat adni a fiataloknak.

Karikó Katalin a szegedi JATE Klubban válaszolt egyetemisták kérdéseire. Először kapott magyar nő Nobel-díjat Karikó személyében, így nem csoda, ha a fiatalokat érdekelték a kutatónő meglátásai. Az Index szerint Katalin a könnyeivel küszködve köszönte meg, hogy ennyien drukkoltak neki a díj kapcsán. Arra a kérdésre például, hogy mire költi a díjjal járó összeget, a következőt válaszolta: „Ékszereket nem viselek, jachtom nincs, és nem is lesz, az oktatásra és a kutatásra szeretném fordítani az összeget. Hogy pontosan hol és kikkel, azt a jövő fogja eldönteni.”

A szakember arról is beszélt, hogy nem mindegy, milyen társat választunk magunk mellé. „A nők gyakran akkor adják fel az álmaikat, amikor felsír a gyerek, mert ez a legkönnyebb út. Pedig a gyerekvállalás sem lehet ok az álmok, a tervek feladására. Reggel 6-ra jártam dolgozni, a férjem három műszakban dolgozott.”

Persze a házasság is szóba került, melyre Karikó igen nyíltan válaszolt: „Amikor összeházasodtunk, a férjemet másfél évre elvitték katonának. Már 10 hónapja dolgoztam Németországban, a születésnapjára mentem haza, és ott ragadtam a covid miatt. Egy év után azzal viccelődött, hogy nem kellene-e visszamennem. Mindig örültem, amikor megjöttél – mondta –, és mindig örültem, amikor elmentél. Tényleg nagyon vicces ember. A vidámságnak mindig meg kell maradnia egy házasságban.”

Karikó Katalin

Karikó Katalin (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Mint kiderült, Katalin a férjével is Szegeden ismerkedett meg, aki a Déry Miksa Középiskolában tanult, illetve itt született meg a lánya is, ezért a város igencsak közel áll a szívéhez. Karikó Katalinnak múlt héten ítélték oda a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, amelyet az amerikai Drew Weissmannal megosztva azért kapott, mert kutatásaik megalapozták az mRNS alapú koronavírus-vakcinák kifejlesztését.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top