Elhunyt Rosalynn Carter – 96 éves volt az egykori amerikai first lady, akit „társelnöknek” is tartottak

F.C. | 2023. November 20.
Otthonában, családja körében halt meg.

Kilencvenhat éves korában elhunyt Rosalynn Carter, volt amerikai first lady. Az egészségi állapotának romlása miatt péntek óta hospice-ellátásban részesülő Rosalynn Carter a Georgia állambeli Plainsben lévő otthonukban hunyt el „békésen, családjával az oldalán” – áll a Jimmy Carter, volt elnök imázsát és politikai örökségét ápoló alapítvány közleményében.

Rosalynn és Jimmy Carter 2019-ben – Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via Getty Images

„Rosalynn mindenben egyenlő partnerem volt, amit csak elértem” – jelentette ki a volt demokrata párti elnök a közlemény szerint. Jimmy és Rosalynn Carter 1946-ban kötöttek házasságot.

A 99 éves Nobel-békedíjas exelnök február óta részesül hospice-kezelésben. Carter, aki 1977 és 1981 között volt az Egyesült Államok államfője, a történelem legidősebb amerikai elnöke.

„Az emberi méltóság bajnoka” volt

Meghatóan búcsúztak Rosalynn Cartertől volt amerikai elnökök és first ladyk:

„Társelnöknek” is tartották

Az amerikai sajtóban közölt megemlékezések azt emelik ki Rosalynn Carter Fehér Házban töltött időszakából, hogy férje egyik legközelebbi hivatali tanácsadója is volt, akire a fehér házi tanácsadók annak idején úgy hivatkoztak, hogy a „társelnök”. A sajtóban példaként felidézik, hogy alig néhány hónappal Jimmy Carter hivatalba lépése után 1977 tavaszán ő utazott Latin-Amerikába, hogy a katonai diktatúrák vezetőinek tudomására hozzá, hogy az Egyesült Államok megvonja katonai támogatását, amennyiben nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

A Carter házaspár 1978-ban – Fotó: Hum Images/Universal Images Group via Getty Images

Hivatali idejük alatt számos változtatást hoztak a fehér házi szokásokban, így például égetett szeszes italokat nem szolgáltak fel hivatalos eseményeken, a borok között az amerikaiakat részesítették előnyben, valamint a nagyszabású, báltermi eseményekkel szemben jobban szerették a piknikjellegű programokat.

(MTI-hírek alapján)

Exit mobile version