nlc.hu
Sztárok

Így él a 60 éves Michelle Obama

Isten éltesse Michelle Obamát, a legcsodáltabb first ladyt!

Nyolc éven át volt a hátszele férje elnökségének, de közben sem adta fel önmagát. 60 éves lett Michelle Obama, aki minden nő számára példakép lehet.

Egy tavaly készült felmérésben arra kérték az amerikaiakat, hogy értékeljék az elnököket és a first ladyket egy gyengétől kiemelkedőig terjedő skálán. Az első nők népszerűségi versenyében Michelle Obama csak egyetlen hajszállal maradt el a nemrég elhunyt Rosalynn Carter mögött. A megkérdezettek 45 százaléka átlag feletti minősítést adott neki, vagyis a második legjobban szeretett first ladynek találták, ami jól mutatja, hogy mennyire kedvelt figurája volt férje elnöki hivatalának – és azóta is milyen népszerűségnek örvend. Ugyanis lehet, hogy Mrs. Obama már nem része a politikának, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne továbbra is meghatározó alakja a közéletnek.

2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is elnyerte a The Most Admired Woman címet, amit a Gallup közvélemény-kutatása alapján ítélnek oda a legcsodáltabb nőnek. Egyszer megszerezni a dicsőséget egy dolog, de további két évben is megtartani már nem kis teljesítmény. Persze a ma 60 éves Michelle bőven tett azért, hogy ezt kiérdemelje.

Grammyt egy könyvért

Kezdte mindjárt azzal, hogy lerántotta a leplet arról, milyen volt az élete azelőtt, hogy first lady lett belőle és milyenné vált azután, hogy az Egyesült Államok első asszonya lett, aki ráadásul színes bőrű. Nem finomkodott, nem csinált titkot abból, hogy azért abban a nyolc hivatali évben nem volt könnyű az élete, különösen nem akkor, mikor a férje kampánya hetekre elszólította őt, vagy amikor beköltöztek a Fehér Házba és a hirtelen szabadságot a szigorú protokoll váltotta. Merész, de nagyon őszinte megéléseit a Becoming, azaz az Így lettem című könyvében mesélte el, amiből 11,5 millió példány kelt el egyetlen év alatt. Sőt, a siker fokmérője abban is megmutatkozott, hogy 2020-ban az év legjobb hangoskönyvének járó Grammy-díjat is elnyerte. Ezt nem sok memoár mondhatja el magáról…

Michelle Obama

Michelle Obama könyvét dedikálja 2013-ban (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Amikor kiderült, hogy 2022-ben új, önismereti könyvet dob piacra The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times, azaz Belső fényünk – Mi visz tovább a bizonytalan időkben? címmel, borítékolható volt, hogy ismét nagyot fog szólni. És nem, nemcsak azért, mert a neve eladta, hanem azért is, mert ki tudná jobban, hogy a bizonytalan időkben hogyan maradhat erős az ember, ha nem az a nő, akit bélyegeztek már:

hazafiatlannak (mert azt mondta, hogy fekete nőként büszke Amerikára), feltűnően kegyetlennek, feminista rémálomnak, majomnak magas sarkúban, gorillaarcúnak, kövérnek, egy atrocitásnak az országára nézve?

 

Azzal, hogy a reflektorfénybe került, rengeteg sértést és a bullying egy addig ismeretlen formáját kellett elszenvednie, ám mindig felszívta magát, és tapasztalatait – különösen a Covid utáni bizonytalanságban – sokan találták felszabadítónak. Azt már csak halkan jegyeznénk meg, hogy a kötet kiadása után a tévézés királynőjével, Oprah-val közösen egy dokumentumfilmet is összehoztak belőle a Netflix közönségének, ami 2023-ban egy Prime Emmyt is bezsebelt.

Neki bejött, ami Harrynek és Meghannak nem

A filmezés világa ekkor már nem volt ismeretlen a számára, 2018-ban ugyanis férjével saját produkciós céget alapítottak Higher Ground Productions néven. „Barack és én mindig is hittünk a történetmesélés erejében, amely inspirál bennünket, hogy másként gondolkodjunk a körülöttünk lévő világról, és segít megnyitni elménket és szívünket mások előtt” – nyilatkozta akkor, nem sokkal később pedig már szerződést írtak alá a Netflixszel, dokumentumfilmek és sorozatok vállalására. Hogy ez mennyire jól sült el, az egy Oscar-díjban testesült meg, amit első közös munkájukért, Az amerikai gyáregységért kaptak.

Barack Obama, Michelle Obama és a lányok

Barack Obama, Michelle Obama és a lányok, Malia és Sasha 2015-ben (Fotó: Pete Souza/The White House via Getty Images)

Producerei voltak ugyanakkor a Több mint tábor: A fogyatékosok forradalma című dokumentumfilmnek, a Bayard Rustin polgárjogi aktivista életéből készült életrajzi drámának, sőt, a We the People című animációs filmnek is, amit oktató jelleggel készítettek, hogy a gyerekeket állampolgári ismeretekre tanítsák.

Elköteleződésük fő profilja mindig az esélyegyenlőség, csak olyan projekthez adják a nevüket, amivel valamilyen értéket tudnak teremteni. És láthatóan lubickolnak a megkeresésekben és a közös munkában!

Nem úgy, mint, Harry herceg és Meghan Markle, akik finoman szólva is belebuktak ugyanebbe a törekvésbe. Persze nyilvánvaló különbség, hogy az Obama házaspár megbecsülése a bolygó nyugati oldalán jobb és szilárdabb, mint a brit királyi családdal szakító párosnak.

Michelle, a véleményvezér

Mi több, Michelle nem szimplán népszerűbb, mint Meghan például, hanem igazi influenszer, a befolyása egészen messzire ér, hála hihetetlen közvetlenségének. 2020-ban saját podcasttel jelentkezett a Spotify-jal közösen, aminek intrójában úgy mutatkozott be, hogy az ismerősei tudják, hogy szeret másokkal beszélgetni, kapcsolódni. Aki nem hitt neki, az hamar rájött, hogy nem túloz. Michelle tényleg elképesztően közvetlen mindenkivel – részben ez az oka, hogy first ladyként is milyen sokra tartották –, nemcsak kollégáit hívta meg beszélgetni, hanem a legközelebbi barátait és a családját is, és közben egy pillanatig sem játszotta meg magát. Humorral, őszinteséggel és együttérzéssel fordult a vendégei felé, emberi sorsok és történetek után kutatva.

Barack Obama és Michelle Obama

Barack Obama és Michelle Obama 2008-as kampánykörútjukon, New Hampshire-ben (Fotó: Win McNamee/Getty Images)

Új világot teremt

Láthatóan szívesen próbálgatja magát új szerepekben, de azért a first ladységet nem tudja levetkőzni. Az ország első nőjeként felkarolta a gyerekek egészséges étkeztetését, és célját azóta sem adta fel! A Mozduljunk! kampány keretében mozgalmat indított a gyerekkori elhízás ellen, és 2023-ban újabb lépést tett ez ügyben: társalapítója lett a PLEZi étel- és italgyártó cégnek, amelynek célja, hogy egészséges ételeket kínáljon a gyerekeknek. Korábban rendszeresen szervezett olyan alkalmakat, ahol nélkülöző családoknak kínáltak ételt, és valószínűleg ezt a hagyományt nem tervezi egyhamar abbahagyni.

A Clooney Alapítvány egyik támogatójaként – igen, Amal Clooney szervezetéről beszélünk – tavaly novemberben Malwiba utazott, hogy Amallal és Melinda Gatesszel közösen lépjenek fel a gyermekházasságok ellen.

Ha kell, szavazásra buzdítja az Egyesült Államok lakosságát, ha kell, kiáll amellett, hogy mindenki oltassa magát, hogy féken lehessen tartani egy világjárványt. De előszeretettel foglal álláspontot olyan témában is, ami a feketéket érinti, támogatja őket törekvéseikben. Például nem olyan rég, amikor Ketanji Brown Jacksont beválasztották a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé, egy Instagram-posztot szentelt annak, hogy mennyire büszke rá, és a történelmi pillanatra, amit írt, hiszen ő az első színes bőrű nő, akinek sikerült ezt elérnie.

És hogy mit csinál, amikor éppen nem a világot próbálja megjavítani? Férjével a Martha’s Vineyard-szigeten található otthonukban pihen, vagy épp a barátnőivel utazik, akik már akkor is mellette voltak, amikor ügyvédként élt, és kilátásban sem volt előtte, hogy az ország első nője legyen.

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top