nlc.hu
Sztárok

Sztárok fura temetési kérései

Elszívták Tupac Shakur hamvait – sztárok fura temetési kérései

A különleges embereknek gyakran nem mindennapi a végakaratuk sem, vagyis az, hova helyezzék szeretteik a hamvaikat, vagy milyen forgatókönyv szerint zajlódjon a halotti tor. Bár néha az extremitásokig hajlik a kérés, az biztos, hogy kívánságuk hűen tükrözi, kik voltak az életükben.

Természetes, hogy megpróbálunk eleget tenni elhunyt szeretteink temetkezéssel kapcsolatos  kérésének – még akkor is, ha ezek a kérések meglehetősen furcsák. Lehet, hogy az elhunyt azt akarta, hogy a hamvait egy számára fontos helyen szórják szét, vagy hogy egy szeretett személy mellé temessék el. De az is előfordulhat, hogy maradványaikat az űrbe lövik fel, vagy betonnal keverve emlékzátonnyá formálják az óceán fenekére. Persze a legtöbb halandó ember ilyen extrákról nem is álmodhat. Ellenben a gazdag és sokszor felettébb egomán hírességek különös kérései nagyobb eséllyel teljesülnek.

Ennek a 8 hírességnek a temetése minden idők legfurcsább szertartásai közé tartoznak.

Tupac Shakur hamvait elszívták barátai

Amikor a hip-hop ikonja, Tupac Shakur hat nappal azután meghalt, hogy egy ismeretlen fegyveres lelőtte, a világ sokkot kapott.

Míg a rajongók világszerte egy nagyszerű művész elvesztése miatt gyászoltak, a Shakurhoz legközelebb állók úgy döntöttek, hogy egyedi módon emlékeznek meg a néhai rapperről. Egy 2011-es interjúban DJ Vlad megerősítette azt a régóta terjedő pletykát, amely szerint Tupac Shakur hamvait elszívták.

„Én találtam ki” – mondta az Outlawz banda tagja, E.D.I. És hogy honnan jött az ötlet? Tupac egyik számában írta meg, hogy „füstöld el a hamvaimat”. Az Outlawz tagjainak beszámolója szerint Shakur temetésének éjszakáján együtt mentek a tengerpartra, és számos dolgot dobtak az óceánba (köszi a tengeri állatok nevében is), amiket Shakur szeretett, beleértve a füvet és a csirkeszárnyakat. Ez volt a saját módjuk arra, hogy búcsút vegyenek tőle. Ezután összekeverték Shakur hamvait a dédnagypapa kaliforniai füvével, és hulló könnyeik közepette szépen elpippantották.

Tupac (középen) és bandája K. Kastro és E.D.I. Mean (Fotó: Profimedia)

Tupac (középen) és bandája, K. Kastro és E.D.I. Mean (Fotó: Profimedia)

Bruce Lee temetése bekerült egy filmjébe

Bruce Lee halála a szerencsétlen és korai hollywoodi halálesetek egyike volt, amelyek megrázták a világot, és még szívszorítóbbá vált a történet, amikor fia, Brandon Lee ugyanolyan tragikus módon halt meg. Bruce Lee a világ egyik legnagyobb akciófilmsztárja volt, és a filmstúdiók évekig még a halála után is felhasználták a harcairól készült archív felvételeket a produkciókban. Számos „Bruce Lee” klón is megjelent a színen, köztük Bruce Li, Bruce Le, Dragon Lee és Bruce Lai. Egy posztumusz Bruce Lee-film azonban kiemelkedik a többi közül, mivel Bruce Lee temetéséről készült tényleges felvételeket használt fel.

Lee a halála előtt körülbelül 100 percnyi felvételt forgatott a Game of Death című hongkongi harcművészeti filmhez. Amerikában Robert Clouse-t bízták meg a film helyi változatának rendezésével. Ahelyett, hogy ragaszkodott volna az eredeti cselekményhez, Clouse más irányt vett, és a forgatókönyvet a maffiáról szóló bosszútörténetté dolgozta át. Az 1978-ban bemutatott film csak nagyjából 11 percnyi Lee-jelenetet használt fel az eredeti Game of Deathből. Archív felvételeket is tartalmazott Lee más filmekben lezajlott harcairól, de ami a cikk témájának szempontjából érdekes, hogy olyan kockákat is felhasznált, melyek Bruce Lee nyitott koporsójáról készültek. Furcsa választás volt, de nyilvánvalóan kifizetődő: a film végül sikert aratott.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Carrie Fisher Prozac alakú urnája

Carrie Fisher egyformán ismert Leia hercegnőként a Star Wars franchise-ban, valamint ravasz szellemességéről és humoráról. Ez a humorérzék azonban nem halt meg vele 2016-ban. Amikor Fishert édesanyja, Debbie Reynolds mellé eltemették 2017 januárjában, egy nagy Prozac pirula alakú urnába tették hamvait. Az antik porcelán darab Carrie egyik legértékesebb tulajdona volt bátyja, Todd Fisher szerint.

Fisher régóta nyíltan beszélt saját bipoláris zavaráról, és egész életében kiállt a mentális egészségtudatosság mellett. Morbid humora is volt a halálával kapcsolatban, évekkel azelőtt, hogy bekövetkezett volna. 2008-as Wishful Drinking című memoárjában arról írt, hogy George Lucas arra utasította, hogy ne viseljen melltartót, amikor Leia hercegnőt alakítja, „mert nincs fehérnemű az űrben”. Elgondolkodott: „Ha az űrbe kerülsz, súlytalanná válsz. Elkezd kitágulni a tested, de a melltartód nem – tehát megfojt a saját melltartód.” Valószínűleg szórakoztatta volna a néhai sztárt, amikor látja, hogy bátyja a Prozac alakú urnában tartja hamvait.

Carrie Fisher és a prozac alakú urna (Fotó: Lucasfilm / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Carrie Fisher és a prozac alakú urna (Fotó: Lucasfilm / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Luke Perryt egy környezetbarát gombaöltönyben temették el

Luke Perry 2019-es halála sokkoló volt mindenki számára, aki ismerte őt a Beverly Hills 90210-ben vagy a Riverdale-ben játszott szerepeiről. A színész mindössze 52 éves volt, amikor agyvérzésben meghalt. Még abban az évben lánya, Sophie egy másik meglepő információt árult el a néhai színészről: egy környezetbarát gombaöltönyben temették el.

Perry környezetvédővé vált élete során, és végül rábukkant egy amerikai cégre, amely biológiailag lebomló temetkezési ruhákon dolgozott. „Apám fedezte fel, és nagyon izgatta a dolog. Ebben az öltönyben temették el, ez az egyik utolsó kívánsága” – írta Sophie Perry egy Instagram-bejegyzésében.

Luke Perryre emlékeznek a Riverdale egyik epizódjában (Fotó: Profimedia)

Luke Perryre emlékeznek a Riverdale egyik epizódjában (Fotó: Profimedia)

A Perry öltönyét tervező cég a Coeio volt, aki elmagyarázta, hogy az Infinity Burial Suit egy beépített „biomixet” tartalmaz, amely gombákból és mikroorganizmusokból áll, amelyek lebontják a szervezetet, „semlegesítik a méreganyagokat”, és segítenek a környező növényeknek tápanyagokhoz jutni a testből. Valószínűleg Luke Perry a leghíresebb ember, akit így temettek el, de messze nem ő az egyetlen. A gombaöltöny meglehetősen olcsó temetési módszer, különösen a koporsóhoz képest, és egyre szélesebb körben elérhető.

Aretha Franklinnek négy ruhája is volt a temetésére

Aretha Franklint nem hiába nevezték a „Soul királynőjének”. Amikor 2018-ban meghalt, egyértelmű volt, hogy a temetése nem lesz hétköznapi. A New Yorker Franklin temetését „A királynőhöz illő ünneplésnek” nevezte. A szertartást a detroiti Greater Grace Temple-ben tartották, ahol Franklin fellépett Rosa Parks temetésén 2005-ben. Több mint 100 rózsaszín Cadillac árasztotta el az utcákat a megatemplom előtt. Franklin holttestét egy 1940-es évjáratú halottaskocsin szállították. Számos vendégelőadó és énekes, köztük Ariana Grande, Bill Clinton, Chaka Khan, Faith Hill, Jennifer Hudson, Tyler Perry és Stevie Wonder is fellépett, Franklin temetése így az év egyik legnagyobb eseménye volt. Ami viszont igazán különlegessé tette a ceremóniát, hogy Franklint – valószínű saját kérésére – négy különböző ruhába öltöztették a nyitott koporsós temetés során. Végül aranyruhában helyezték a föld alá.

Rózsaszín Cadillacek Aretha Franklin michigani temetésén (Fotó: Bill Pugliano/Getty Images)

Rózsaszín Cadillacek Aretha Franklin michigani temetésén (Fotó: Bill Pugliano/Getty Images)

Harry Houdini a túlvilágról is trükközni akart

Harry Houdini sok minden volt az életben: szabadulóművész, testépítő, író, magazinkiadó, filmsztár. De egy dolgot nem tudott elviselni, a médiumokat. Valójában sok éven át dolgozott azon, hogy leleplezze őket, sőt odáig ment, hogy az Egyesült Államok Szenátusi meghallgatásán megkísérelte betiltani a szeánszokat és a kristálygömbnézést. Egyesek azt mondják, hogy Houdini médiumokkal szembeni megszállott megvetése akkor kezdődött, amikor az egyik ilyen személy azt állította, hogy Houdini anyjának szellemével kapcsolódott, és üzenetet adott át fiának – angolul. A probléma az volt, hogy Houdini anyja Magyarországról származott, és nagyon keveset beszélt angolul. Biztosan nem használta volna a nyelvet arra, hogy a fiával beszéljen. Így kezdődött egy hosszú kampány annak bizonyítására, hogy minden spirituális médium nem más, mint a gyászolókat kizsákmányoló szélhámos.

Így, amikor Houdini végül meghalt, miután 1926-ban halloweenkor megrepedt a vakbele, felesége, Bess igyekezett tiszteletben tartani a megállapodást, amelyet kötöttek: bármelyikük tovább él, miután a másik meghalt, megpróbált kommunikálni elhunyt szerettével, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Megállapodtak egy titkos kódban, („Rosabelle, Believe”), hamarosan pedig egy sor médium jelent meg, akik mind megpróbálták megtalálni a kódolt üzenetet. Törekvésük persze sikertelennek bizonyult.

Harry and Bess Houdini, 1913 (balra) és az utolsó szeánsz látható jobbra (Fotó: Profimedia)

Harry and Bess Houdini, 1913 (balra) és az utolsó szeánsz látható jobbra (Fotó: Profimedia)

Janis Joplin temetési bulija

Janis Joplin korai halála miatt a Club 27 művészei közé tartozik, vagyis azok közé, akik 27 évesen haltak meg. Janis Joplin vad, bulizós életmódjáról volt ismert, és még a függőséggel folytatott harcában is azt akarta, hogy mindenki jól érezze magát. Mindössze két nappal a halála előtt Joplin létrehozott egy 2500 dolláros alapot (akkoriban azért ez nem volt rossz pénz), hogy a barátai ebből finanszírozzák a posztumusz partit kedvenc bárjában, ha meghal. A „halotti torra” szóló meghívókon ez állt: „Drinks are on Pearl” (Igyál a kontómra) – a Pearl Joplin beceneve volt.

1970. október 26-án körülbelül 300 ember jelent meg a kaliforniai San Anselmói Lion’s Share-ben, hogy teljesítsék végakaratát. A buli előtt hamvait a Csendes-óceánba szórták. A történet mély betekintést nyújt Joplin gondolkodásmódjába is. Mindössze 27 évesen tudta, hogy elveszíti a függőséggel vívott harcát.

Janis Joplin Londonban, 1969-ben (Fotó: Malcolm McNeill/Mirrorpix/Getty Images)

Janis Joplin Londonban, 1969-ben (Fotó: Malcolm McNeill/Mirrorpix/Getty Images)

Charles Dickens temetkezési dress code-ja

Charles Dickens nagyon aggódott a magánélete miatt, így a történelem egyik legfurcsább temetését rendezte meg. Korának nagy híressége volt, talán egyetlen író sem képviselte jobban a viktoriánus korszakot, mint Dickens, aki olyan klasszikusokról ismert, mint a Twist Olivér és a Karácsonyi ének. Dickens viszont elég szélsőséges intézkedéseket tett azért, hogy eltitkolja szerelmi viszonyát egy 18 éves színésznővel, Ellen Ternannal, miután feleségével, Catherine-nel kötött hosszú házassága felbomlott.

Amikor Dickens meghalt, családja nem tudta, hol temessék el. Dickens szerette volna, ha az otthona közelében nyugszik, mégis úgy döntöttek, hogy a Westminster Abbey Poet’s Cornerbe helyezik végső nyugalomra, egy sokkal nyilvánosabb területen, annak ellenére, hogy ez nagyrészt ellenkezett a végakaratával. Dickens zárt körűnek akarta a temetését, azt írta, hogy „olcsón, nem hivalkodóan és szigorúan magánjellegű módon temessenek el”. Nem akart nyilvános bejelentést tenni temetésének idejéről vagy helyéről sem. Azt is kérte, hogy „azok, akik részt vesznek a temetésemen, ne viseljenek sálat, köpenyt, fekete masnit, hosszú kalappántot vagy más hasonló lázító abszurditást”.

Dickens szerencsétlenségére, míg a magántemetésén mindössze 14 ember vett részt, sírját végül három napig nyitva hagyták, hogy a nyilvánosság eljöhessen és leróhassa tiszteletét a néhai szerző előtt. Ez mindennek mondható, csak épp privátnak nem. Reméljük azért, hogy a dress code-ot betartották.

Charles Dickens sírja a Westminsteri apátságban (Fotó: Profimedia)

Charles Dickens sírja a Westminster-apátságban (Fotó: Profimedia)

 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top