nlc.hu
Sztárok

Elhunyt Dózsa László

Elhunyt Dózsa László színművész

A 81 éves színművész halálhírét Újpest polgármestere jelentette be a közösségi média oldalán.

Az ismert színész, Dózsa László, az Újpest Színház korábbi művészeti vezetője és főrendezője, valamint Budapest díszpolgára 81 éves korában elhunyt. Újpest polgármesterével, Déri Tiborral a színész családja közölte a szomorú hírt. Újpest Dózsát a saját halottjának tekinti – írja a 444.

Bár számos film- és színházbeli alakítás kötődik a nevéhez és fiatalkorában rengeteg tévéjátékban szerepelt, nevével az utóbbi években leginkább az 56’-os szerepvállalása kapcsán találkozhattunk. Az ügye amiatt vált ismertté, mert egy Life magazinban megjelent fotó bár a lap szerint Pruck Pált ábrázolta, Dózsa ragaszkodott ahhoz a teóriához, hogy ő látható a képen.

Dózsa László

Dózsa László egy 2016-os szoboravatáson (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Emiatt vizsgálni kezdték a forradalmi szerepvállalását, és komoly kételyek merültek fel az általa előadott történetekkel kapcsolatban. Eörsi László például megjegyezte, hogy a Dózsa által emlegetett tömeges kivégzésről, amit szerencsésen túlélt, nem léteznek feljegyzések, pedig Budapest belvárosában történt, de számos más ponton kikezdte a színművész történetét, miközben azt is hozzátette, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában sem utal semmi Dózsa László részvételére az 56’-os eseményekben. Baranyi László színművész viszont igazolta, hogy találkozott Dózsával a harcok közben. A színész végül kegyeleti okokból mondott le arról, hogy a neve szerepeljen a plakáton a forradalmár fiút (Pruck Pált) ábrázoló plakáton.

Egy 2020-ban adott interjúban Dózsa már azt mondta, hogy édesanyja állítására volt meggyőződése, hogy ő szerepelt az elhíresült képen, és egy ilyen triviális tévedés miatt próbálták őt és a forradalmat lejáratni. A színész néhány éve komoly szívműtéten esett át

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top