nlc.hu
Sztárok

Így él az igazi Erin Brockovich

Mi lett vele? Így él ma az igazi Erin Brockovich

Akár hiszed, akár nem, a róla szóló és nevével azonos című filmet a távoli 2000-ben forgatták, Julia Roberts főszereplésével.

Ha meghallod Erin Brockovich nevét, valószínűleg te is Julia Robertset látod magad előtt, ahogy többgyerekes egyedülálló anyaként, totál kaotikus szerelmi élettel és zűrös természettel küzd a megélhetéséért, és nem mellesleg mások igazáért.

Julia Roberts Erin Brockovich szerepében

Fotó: imdb.com

A nagy sikerű életrajzi drámát inspiráló Erin Brockovich a valóságban is létezik, és a mai napig azon fáradozik kiolthatatlan szenvedéllyel, hogy a bajban lévőkön segítsen.

Huszonévesen szépségkirálynőnek választották

Az igazi Erin Brockovich és a munkaadója több mint 30 éve kényszerítette térdre a Pacific Gas & Electric Company nevű mammutcéget, amelyik lelkiismeretfurdalás nélkül szennyezte éveken át egy kisváros vízkészletét, környezeti károkat és súlyos betegségeket okozva a közelben élő felnőtteknél és gyereknél. Erin kiolthatatlan elszántságának köszönhetően ez lett az Egyesült Államok történetének jogi úton kiharcolt legbusásabb kártérítése.

A Julia Roberts által megformált Erin 1960-ban látta meg a napvilágot Kansas államban, és soha nem tervezte, hogy jogi pályára lépjen. Tanulmányai végén művészeti diplomát szerzett, de ezen a pályán csak nagyon rövid időt töltött, inkább a szépségipar felé vette az irányt. 1981-ben Miss Pacific Coastnak is megválasztották.

Későbbi munkaadója, a filmben is felbukkanó Edward L. Masry csak sajnálatból vette fel ügyvédi irodájába adminisztrációs feladatok ellátására, annak ellenére, hogy semmilyen jogi végzettséggel és tapasztalattal sem rendelkezett. 

Az ügyvédnek azért esett meg rajta a szíve, mert Erin két kicsi gyerekkel maradt egyedül két válással a háta mögött, anyagi helyzete pedig felért egy világméretű katasztrófával. 

Az igazi Erin Brockovich

Az igazi Erin Brockovich álomotthona kertjében (Fotó: Paul Harris/Getty Images)

Úgy harcolt, mint senki más

Amikor belefogtak a közös munkába, sem Edward, sem Erin nem gondolta, hogy ennyire hatalmas dolgot visznek majd véghez együtt: a Pacific Gas & Electric Company nevű nagyvállalatot sikerült felelősségre vonniuk, és 333 millió dolláros kártérítést harcoltak ki annak a csaknem 600 lakosnak Hinkley kisvárosában, akiknek visszafordíthatatlan károkat okozott a vállalat felelőtlensége.

A ma már 63 éves Erin szenvedélye és elszántsága a mai napig sem csökkent: továbbra is kitartóan küzd a környezetszennyezés ellen, és a gondatlan nagyvállalatok rettegett ellenfelévé vált.

Az apám már gyerekként megtanította nekem, mennyire fontos, hogy óvjuk a földet, a vizet és a levegőt. Mindig azt mondta, hogy a tiszta víz még a kőolajnál is nagyobb kincs” – nyilatkozta korábban a filmet inspiráló anya, aki ma már az Erin Brockovich Research & Consulting vezetője.

2023 elején egy Ohio-beli vonatbaleset után mérgező vegyi anyagok jutottak a talajba és a levegőbe, ami miatt az ott élők csoportosan kérték a segítségét, Erin pedig őket sem hagyta cserben. Az ügy felgöngyölítése során derített fényt és szerzett bizonyítékokat arra, hogy a toxikus anyagokat hosszú időn át egy nagy gödörbe öntötték majd meggyújtották, amivel óriási károkat okoztak a talajvízben és féktelenül szennyezték a levegőt.

Brockovich nem hajlandó beletörődni abba, hogy a profit évtizedek óta előrébb való a nagyvállalatok számára az emberek egészségénél és a környezetvédelemnél, ami miatt szigorúbb szabályok bevezetését és a biztonságot garantáló infrastruktúra kiépítését sürgeti.

Így fest ma az igazi Erin Brockovich

Így fest ma az igazi Erin Brockovich (Fotó: Mel Melcon/Los Angeles Times via Getty Images)

Három férj, három válás, három gyerek

Erin háromszor is kimondta élete során a boldogító igent: először 1982-ben kötött házasságot Shawn Brownnal, akitől két gyermeke is született. Matthew 1983-ban, Katie pedig 1985-ben érkezett. Házasságuk 1987-ben zátonyra futott, Erin 2 évvel később pedig újra oltár elé állt. Ezúttal Steven Brockovich felesége lett, akitől 1991-ben született egy kislánya, Elizabeth. Harmadik gyermeke mindössze 1 éves volt, amikor a kapcsolatuk megromlott, ez azonban nem vette el az anyuka kedvét attól, hogy 1999-ben hozzámenjen Eric L. Ellis színészhez és country zenészhez. Az ő kapcsolatuk 2012-ben annyira elmérgesedett, hogy Eric összeférhetetlen ellentétekre hivatkozva kezdeményezte a válást. A párnak nem született közös gyermeke.

Erin Brockovich 2016 óta Agoura Hillsben, Kaliforniában él egy házban, amit még 1996-ban vásárolt több mint 2 millió dollárért.

Nyitókép: imdb.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top