nlc.hu
Sztárok

Csernus Imre az egykori függőségéről

Csernus Imre: „Volt közöm a heroinhoz, nyugalmat adott”

A neves pszichiáter korábban önértékelési problémákkal küzdött, emiatt előfordult, hogy droghoz is nyúlt.

Csernus Imre 10 évvel ezelőtt a fővárosból vidékre költözött, Noszvajra, egy Heves vármegyei faluba, 150 km-re Budapesttől. Az 57 éves sztárpszichiáter éttermet vezet, ebből él. Ez az életforma jelenti számára a garanciát, hogy le tudja vetkőzni régi ordibálós önmagát, amivel igazából soha nem azonosult teljesen. 

Csernus Imre

Csernus Imre jó 10 éve már vidéken él, távol a fővárostól – Forrás: TV2 / Tények Plusz – videó

Én alapjában véve nem vagyok egy ordibálós. (…) Rájöttem arra, hogy a legtöbb embernek komoly gondjai vannak valaki más által megélt agresszióval, és ezt rám vetítik, mert én azt a hangsúlyt, azt a tónust használom, akivel szemben ők egykor megalkudtak, meghunyászkodtak, és nem tették helyre ezt a konfliktust” – nyilatkozta a Tények Plusznak adott interjúban.

Az ország legmegosztóbb pszichiátere azt is bevallotta, hogy volt egy időszak, amikor kábítószerhez nyúlt. „Ez fű volt, és egy rövid ideig volt közöm a heroinhoz. Nyugalmat ad, belső békét. (…) Pont vizsgaidőszak előtt álltam, és utólag rájöttem, hogy a leálláshoz szükséges, hogy egy nagyon komoly rendszer legyen előtted. De aki benne van a narkóban, nála nincs rendszer” – emlékezett vissza, hozzátéve: hónapokon keresztül semmi más sem csinált, mint megszerezte az anyagot és használta. Amikor már nagyon közel állt a kirúgáshoz, akkor viszont végső döntésre jutott.

Letettem a drogot és le kellett tennem a vizsgát. (…) Én külföldiként tanultam itt Magyarországon, és ha nem tettem le a vizsgát, ugrott az évem” – magyarázta Csernus doki, akinek végül sikerült letenni a szert, így pszichiáter lett. Rögtön az egyetem után munkába állt, a mindenki által csak lipótmezei elmegyógyintézetnek nevezett kórház szakorvosa lett. „Valójában az különböztetett meg a betegektől, hogy mi éppúgy civilben voltunk, mint ők, csak a kezünkben volt egy kulcskarika. A kulcskarika a hatalom jelképe volt, mert azzal tudtunk zárt osztályokon ajtókat nyitni, mert nem volt kilincs” – elevenítette fel. Elmondása szerint nagyon nehéz időszak volt ez. Állítja, olykor csak pár lépéssel járt a betegek előtt.

Csernus Imre

Csernus Imre a kávézójában – Forrás: TV2 / Tények Plusz – videó

Arra a kérdésre, hogy érzett-e később késztetést, hogy újra a szerekhez nyúljon, a következőket válaszolta: „Megoldottam a konfliktusaimat, elkezdtem jól érezni magam a bőrömben. Nincs semmi , ami elől meneküljek”.

A magánéletéről korábban szinte sosem mesélt Csernus Imre, most azonban kivételt tett. „Saját gyerekem nincs, a feleségemnek van két lánya. Most már fiatal felnőttek, elkezdték élni az életüket. Mi itt vagyunk vidéken, ők meg Pesten, meg itt, meg ott” – árulta el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top