nlc.hu
Sztárok

Karlheinz Böhm, a Sissi film Ferenc Józsefe

Így élt Karlheinz Böhm, a Sissi film Ferenc Józsefe

Legmeghatározóbb szerepe kétség kívül az Osztrák-Magyar Monarchia császára volt, de Karlheinz Böhm élete ennél izgalmasabban alakult.

Nincs talán még egy olyan film, ami annyira része lenne a magyar kollektív tudatnak, mint a Sissi. Generációk nőttek fel rajta, Romy Schneider neve eggyé vált Erzsébet királynéval, de a Ferenc Józsefet alakító Karlheinz Böhmöt is sokan azonosították a szerepével, bár Schneiderrel ellentétben idővel sikerült kitörnie a skatulyából.

Sissi film jelenet

A legtöbben így emlékszünk rá (Fotó: IMDb)

A színész nagy szerencséjére szülei már egészen korán arra intették, hogy jó, ha a német mellett az angol nyelvet is elsajátítja, így kapta meg a Kamarales című brit pszichológiai horror-thriller főszerepét is. A film egy új fejezetet nyitott a karrierjében, és a ’60-es években amerikai produkciókban is kipróbálhatta magát. Böhm emellett szinkronizált – például ő adta Carl hangját a Fel! című animációs film német szinkronjában – és színpadi színészként is ismert volt hazájában, Ausztriában.

Karlheinz Böhm

A hölgyek kedvence volt, nem véletlenül (Fotó: Getty Images/ United Archives)

1981-ben megalapította a Menschen für Menschen (Emberek az emberekért) projektet, ami Etiópiában élőkön segített – emiatt a színészettől is visszavonult. Jótékonysági munkája során 400 iskolát, 2000 szökőkutat épített, és több mint 5 millió ember részesült munkájukból. Épp ezért 2003-ban tiszteletbeli etióp állampolgárrá választották. 2007-ben Balzan-díjat kapott, és 2011-ben is kitüntették, ekkor feleségével nyerték el az Essl-díjat, a fent nevezett törekvéseikért.

Karlheinz Böhm

Etiópiában (Fotó: Getty Images/Per-Anders Pettersson

​Böhm négyszer volt nős, hét gyermeke született, akik közül az első a Sissy nevet kapta. Idős korában utolérte az Alzheimer-kór, 86 évesen, 2014-ben hunyt el Salzburg melletti otthonában. Emléke mégsem lehet igazán feddhetetlen, mert a Sissy Böhm által megjelentetett életrajzában a lánya gyermekmolesztálással vádolta őt. Hogy ebből mi az igazság, valószínűleg már sosem fog kiderülni.

Karlheinz Böhm és a felesége

Negyedik feleségével, Almazzal (Fotó: Getty Images/Florian Seefried)

via

Ez is érdekelhet A császárné Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top