nlc.hu
Sztárok

Gary Sinise szívbemarkoló sorokkal búcsúzott fiától

„Az örökkévalóságig szeretni fogunk” – Gary Sinise szívbemarkoló sorokkal búcsúzott fiától

McCanna Anthony Sinise 5 és féléves küzdelem után, január 5-én halt meg egy extrém ritka, a gerincvelőt érintő tumor miatt.

„A 2018-as év különösen sok kihívást tartogatott a családunk számára” – kezdte hosszú, a Gary Sinise Alapítvány oldalára töltött megemlékezését a McCanna Anthony Sinise édesapja, Gary, akit a nagyközönség olyan filmekből és sorozatokból ismerhet, mint a Forrest Gump, az Apollo 13 vagy a CSI: New York. „2018 júniusában a feleségemet, Moirát előrehaladott mellrákkal diagnosztizálták az orvosok, akinél egy – a nyirokcsomókat érintő műtétet követően – azonnal megkezdték a kemo- és sugárterápiát.”

A család jóformán még fel sem ocsúdott az első sokkból, mikor augusztus 8-án újabb rettenetes hírt kaptak. „Macet a rák egy extrém ritka válfajával, az úgynevezett chordomával diagnosztizálták” – idézi fel a történteket Gary Sinise, majd így folytatta:

Mi történik velünk? Mi az a chordoma? És két rákbeteg egy családban; anya és fia, akiket egymástól alig 2 hónap különbséggel diagnosztizálnak? Úgy éreztem magam, mint akit gyomorszájon vágtak.

Gary Sinise szívbemarkoló sorokkal búcsúzott fiától

Gary Sinise szívbemarkoló sorokkal búcsúzott fiától (Fotó: Gary Sinise Foundation)

Millióból egy…

Gary Sinise az online megemlékezésben őszintén leírta, mivel fia betegségéről akkoriban semmit sem tudott, online nézett utána, mivel is állnak szemben. Azóta már ő is tudja, hogy a chordoma a rákos elváltozások egy meglehetősen ritka, a gerincvelőt érintő válfaja.

Az esetek mintegy 70%-ában az orvosok képesek rá, hogy maradéktalanul eltávolítsák az eredeti tumort, és ezzel meggyógyítsák a betegséget. A fennmaradó 30%-ban, ami évente mindössze 90 embert érint az Egyesült Államokban, a tumor visszanő.

McCanna, vagyis Mac esete az utóbbiak közé tartozott. Miközben édesanyja állapota a kezelés hatására folyamatosan javult addig, míg végül a rák teljesen visszahúzódott, Mac épp az ellenkező utat járta be. Hiába operálták meg az orvosok kétszer is, a chordoma 2019-ben visszanőtt a gerincvelőre, és testszerte terjedni kezdett. „Miközben Mac rákkal folytatott küzdelme – aminek következtében egy ponton mellkastól lefelé le is bénult – egyre ádázabbá vált, ő egyetlen pillanatra sem vesztette el a hitét és az optimizmusát. A végsőkig küzdött és amíg tehette, folyamatosan segítette az alapítvány munkáját is” – írta a gyászoló édesapa.

Gary Sinise szívbemarkoló sorokkal búcsúzott fiától

Gary Sinise szívbemarkoló sorokkal búcsúzott fiától (Fotó: Gary Sinise Foundation)

„Mac, megcsináltad!”

A megemlékezésben a színész édesapja leírta, hogy fia, aki az egyetemen többek között zeneszerzőnek készült, életének utolsó évét teljesen egészében a zenének szentelte. Némi segítséggel ugyan, de sikerült befejeznie az egyetemen elkezdett, aztán félbehagyott szerzeményét, ami az Artic Circles címet kapta, és megtanult szájharmonikázni, ha már a betegsége elvette tőle a lehetőséget, hogy doboljon.

A Mac által rögzített zenei anyagok végül mind felkerültek az első önálló zenei albumára, ami a Resurrection & Revival címet kapta. Idén januárban kezdték el a kiadását, nagyjából egyidőben azzal, hogy Mac elvesztette a betegségével vívott harcot. „Kicsit megszakadt a szívünk; csakúgy, mint minden családnak, akiket ilyen mértékű veszteség ért. Szülőként különösen nehéz szembenézni a gyerekünk elvesztésével. Együttérzek mindenkivel, aki hasonlón kénytelen keresztülmenni” – írta Sinise, majd hozzátette, a rákkal folytatott harcuk a családban az elmúlt 5 és fél évben napról napra egyre nehezebb volt.

Miközben minden pillanatban hiányoljuk Macet, megnyugvást találunk abban a gondolatban, hogy neki nem kell tovább szenvednie. Szélmalomharcot vívott a betegségével, de sosem szűnt meg próbálkozni. Sosem adta fel a reményt. Mac imádta a filmeket, és életének utolsó évei egy 1917-es film fináléjára emlékeztetnek, amiben egy katona szalad keresztül a harcmezőn, és miközben körülötte mindenhol bombák robbannak, őt ez egy pillanatra sem tántorítja el. Újra és újra feláll, nem adja fel és halad előre. Szerencsés és áldott vagyok és mérhetetlenül büszke, hogy Mac édesapja lehettem

– zárta sorait az édesapa, aki a bejegyzés végén még annyit írt fiának:

„Köszönjük Mac. Megcsináltad. A Resurrection&Revival tovább él majd. És te is. A szívünkben örökké.”

via, via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top