Sztárok

Meglepő tények: imádod vagy utálod, a ma 25 éves a Forrest Gump okkal legenda

Minden idők egyik legmegosztóbb Oscar-díjas filmjének óriási hatása volt a popkultúrára, Amerika örök kedvencévé avatta Tom Hankset, 25 évvel a bemutatása után is rendszeresen idézünk belőle, sőt még egy étteremhálózat is neki köszönheti a létét. Te szereted vagy gyűlölöd?

Akik szeretik, szinte rajonganak érte. Akik nem szeretik, többnyire tiszta szívből utálják. Egy biztos: míg sok Oscar-díjas film idővel egyszerűen elpárolog a köztudatból, a Forrest Gump máig az életünk része: beszélünk róla, idézünk belőle, referenciaként kerül elő más filmekben… Az talán kicsit érthetőbb, hogy sokan miért szeretik. De miért vannak egy ilyen kedvesnek titulált filmnek heves gyűlölői? Az interneten körbenézve jellemzően az alábbi okokat találtam.

1.      Túlnyerte magát az Oscaron

Sok olyan nézője volt a filmnek, akik az első megtekintéskor még szerették, ám miután kiderült, hogy elvitte a legjobb filmnek járó Oscart a Ponyvaregény, A remény rabjai, a Kvíz show és a Négy esküvő, egy temetés elől, sokan megorroltak rá, mert ugyan jó volt, de messze nem volt a legjobb. Hasonlót élhettek át idén a Zöld könyv alkotói is, amikor megkapták az Oscar-szobrot…

2.      A technológia bűvöletében készült

A legújabb trükkök iránt mindig hevesen lelkesedő Robert Zemeckis annyira örült annak, hogy a digitális trükkökkel Gumpot különféle történelmi személyiségekkel hozhatja össze a vásznon, hogy erősen túltolta a dolgot. Egy csomó ilyen felvétel van a filmben, nagy részük teljesen feleslegesen.

3.      Amerikai történelmi gyorstalpaló

Sokakat zavart, hogy a XX. századi amerikai történelem legfontosabb politikai mozgalmain csak végigrohan a film, sokszor csak egy-egy poén (pl. Watergate) forrásaként használva fel őket. Amiért százezrek/milliók küzdöttek éveken/évtizedeken át, az a Forrest Gumpban gyakran nem több egy jópofa (vagy legalábbis annak szánt) poénnál.

4.      Káros történelmi értelmezések

Sokan a film szemére vetik, hogy az olyan fontos csoportokat, mint a Fekete Párducok, militáns seggfejek gyülekezeteként mutatja be, a békéért küzdő diákok csoportját pedig elintézi azzal, hogy nőverő, önbizalomhiánnyal küzdő hülyegyerekek. A film gyakorlatilag kineveti a korszak amerikai ellenkultúráját, és ezt több republikánus politikus is zászlajára tűzte azóta.

5.      Jenny karakterének elhanyagolása

Ha szigorúan vesszük, a Forrest Gump gyakorlatilag leribancozza Jenny figuráját, aki egy évtizeden át drogozik és pasizik, mialatt szívszerelme bejárja az amerikai történelmet, a végén pedig korai halállal fizet a sok mókázásért. A film még abból is poént csinál, hogy az apja gyerekkorában molesztálta Jennyt.

Robin Wright, Tom Hanks és Robert Zemeckis a forgatáson (Fotó: Sunset Boulevard/Getty Images)

6.      A problémás anya 

Ez az a film, amelyben az anya úgy mutatja ki a fia iránti szeretetét, hogy lefekszik az iskolaigazgatóval, hogy a fia beiratkozhasson a suliba. Ráadásul ezt a film komikusan, nem drámaian mutatja be.

7.      A film nemcsak vele, hanem rajta is röhög

Robert Zemeckis kifejezetten viccesnek találja Gump gyengébb értelmi képességeit, és viccek céltáblájává teszi. Ez finoman szólva nem szép tőle.

Forrest Gump a popkultúrában

Bármennyire is gyűlölik sokan a Forrest Gumpot, nem tudják meg nem történtté tenni. Így vagy úgy, a popkultúrában mindig előkerül valahogy.

Dan hadnagy bandája

Tudtad, hogy a Dan hadnagyot játszó Gary Sinise profi zenész? Az Lt. Dan Bandet még 2004-ben alapította azzal a szándékkal, hogy a feldolgozásokat játszó zenekarával amerikai katonákat szórakoztassanak, és jótékonysági esteken pénzt gyűjtsenek amerikai veteránoknak. És miért választotta épp Dan hadnagy nevét? Egyszerűen azért, mert sokkal több embernek mond ez a név valamit, mint a Gary Sinise.

Gary Sinise és zenekara, az Lt. Dan Band a CBS Radford Studio Centerben rendezett koncerten, Los Angelesben (Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images)

Akik azt hiszik, hogy Forrest Gump valóban létezett

Ha magyarul talán nem is, angolul sokan írják be a keresőbe a „Forrest Gump valóban létező személy volt?” kérdést. Márpedig ez azt jelenti, hogy a film készítői sikerrel jártak, amikor Tom Hankset belekutyulták különféle archív híradós felvételekbe, amikor az amerikai történelem ismert alakjainak társaságában volt látható.

Szállóigék és instant életbölcsességek 

  • Fuss, Forrest, fuss!
  • Úgy voltunk, mint a borsó meg a héja.
  • Én nem vagyok egy okos ember, de azt tudom, hogy mi a szerelem.
  • Az élet olyan, mint egy doboz csokibonbon, nem tudhatod, hogy mit veszel ki belőle.
  • Mama mindig azt mondta, hogy az embernek csak annyi vagyon kell, amiből megél, a többi csak felvágásra meg fennhéjázásra való.
  • Soha ne ítélj meg egy másik embert, míg egy mérföldet nem jártál a cipőjében!

Forrest Gump (1994) – Fotó: Profimedia

Forrest padja

Forrest egy padon mesélve adja elő az élettörténetét, és nem kérdezi meg senkitől, akarja-e hallani. Ő csak mesél és mesél, közben a Chippewa téri pad Savannah városában azóta igazi turistalátványossággá vált. A helyén persze nem ugyanaz a pad látható, mert az egy filmes kellék volt, de aki az eredeti padot akarja látni, megnézheti a Savannah Történeti Múzeumban.

A Bubba Gump Shrimp étteremlánc

Amikor Forrest rákászhajózásba kezd, és rákéttermet nyit, a vállalkozását elhunyt barátjáról, az ötletadó Bubbáról nevezi el. A vicc az, hogy a Forrest Gump mintájára valóban létrejött egy ilyen nevet viselő étteremlánc, amely a film szellemében tart az étlapján nagyrészt rákból készült ételeket, és jelenleg több tucat ilyen étterem található világszerte.

Valamikor Chris Pratt is itt kezdte felszolgálóként (Fotó: Profimedia, Face To Face A)

A filmzene

Nemcsak Alan Silvestri instrumentális főtémája vált híressé, hanem a film pop- és rockzenei válogatása is. Ha valaki gyorsan képbe akart kerülni a XX. századi amerikai könnyűzenében, nem volt más dolga, mint gyorstalpalóként meghallgatni a dupla CD-s/kazettás válogatást, amely sokáig trónolt az amerikai lemezeladási listákon.

A folytatás

A film sikerét meglovagolva Winston Groom azonnal írt hozzá egy folytatást Gump & Tsa címmel, de mivel nem volt több egy halovány utánérzésnél, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Amikor a Paramountnál azon kezdtek agyalni, hogy folytatni kéne Forrest történetét, már nem is ehhez a könyvhöz nyúltak. Eric Roth forgatókönyvíró egy saját forgatókönyvön kezdett dolgozni, amelyben Gump táncol egyet Diana hercegnővel, találkozik O. J. Simpsonnal, miközben a fia AIDS-beteg lesz, de a 9/11-es események után Robert Zemeckis rendező és Tom Hanks úgy érezték, hogy az amerikai történelem elmúlt időszaka olyan sötétté vált, hogy már nem lenne ízléses viccelődni vele.

Benjamin Button különös élete

Bár a folytatás nem jött össze, Eric Roth forgatókönyvíró le sem tagadhatná, hogy amikor megírta a 2008-as Benjamin Button különös életét, elsősorban a saját Forrest Gump-forgatókönyvéből merített ihletet. Itt már nem jött neki össze a legjobb film díja, de a 13 Oscar-jelölés azért jelzi, hogy az Akadémiánál másodszor is bekajálták.

Az Amerikát átfutó versenyek

Ha ma egy futóbolond (he-he) úgy dönt, hogy átfutja az Egyesült Államokat széltében-hosszában, szinte biztos, hogy az ötletet a Forrest Gumpból szedte, de ha mégsem, akkor a média garantáltan a filmhez hasonlítja majd.

GIF

Tom Hanks és a Forrest Gump

Bár a Forrest Gump idején Tom Hanks már Oscar-díjas színész volt, talán nem túlzás azt állítani, hogy Robert Zemeckis filmjében vált Amerika (és a világ) kedvencévé. Az emberek máig leginkább három filmmel azonosítják őt, és a Graham Norton Show-ban el is mondta, hogy melyek ezek.

Általában azt szokták utánam kiáltani, hogy »Houston, van egy kis problémánk«, de legalább annyira gyakran kerül elő a »Fuss, Forrest, fuss!« is. Mostanában azonban egyre gyakrabban csak elkiáltják magukat, hogy »Wilsooooooon!«.

Az egész forgatás egy nagy érzelmi hullámvasút volt Hanksnek. Utálta forgatni az amerikai focis részeket, mert nem volt sok érzéke a sportághoz, viszont könnyekig meghatódott akkor, amikor a film vége felé a fémlábbal, az oldalán a menyasszonyával érkező Dan hadnagy ellátogat az esküvőjére. Ha hihetünk neki – és miért ne hihetnénk –, a jelenetet rendesen megkönnyezte a forgatáson. A felesége, Rita Wilson pedig leginkább annak örült, hogy Hanksnek sokat kellett futnia a film kedvéért: állítólag sosem volt olyan feszes a színész feneke, mint a Forrest Gump forgatása idején. A futásjelenet amúgy is kulcsfontosságú volt a filmben: a rengeteg forgatási helyszín miatt a stúdió nem akarta finanszírozni, így csak úgy forgathatták le, ha a költségét levonták Robert Zemeckis rendező és Tom Hanks gázsijából. Mindketten belementek, a többi pedig már történelem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top