nlc.hu
Sztárok

Fenyő Miklós születésnapot ünnepel

Így nézett ki 25 évvel ezelőtt Fenyő Miklós, aki ma születésnapot ünnepel

A magyar rock and roll utolérhetetlen alakja betöltötte a 77. életévét, melynek alkalmából előkerestünk pár régi felvételt.

1967-ben Fenyő Miklós együttest alapított Hungária néven. Egy év múlva első helyezést értek el a Ki mit tud?-on a Csavard fel a szőnyeget, a Ha szól a rock and roll, és a Nem bújok én többé már a subába című dalaikkal. Az előadó a Hungáriával 1973 és 1979 között turnézott a Szovjetunióban, az NDK-ban, Lengyelországban, Nyugat-Berlinben, valamint az NSZK-ban. Bár nagyon sikeresek voltak, 1983-ban a Hungária három részre szakadt. A volt tagokból megalakult az R-GO és a Dolly Roll. Fenyő Miki dalaiból elkészült a Hotel Mentol című musical és a Made in Hungaria zenés játék is, utóbbit meg is filmesítették. Szólókarrierjét 1994-ben indította újra. 2004-ben lett a XIII. kerület díszpolgára, három évvel később pedig életműdíjat kapott a Fonogram-gálán.

A tengerentúli évek után édes volt a hazatérés

Szüleivel együtt 1956 novemberében távozott az Amerikai Egyesült Államokba. A New York-i Jackson Heights Primary School-ban és a First Manhattan Grammar School-ban tanult. Miután hazatértek, 1962 és 1964 között a Sztár zenekarban játszott, majd 1964-ben a Szent István parki barátaival megalapították első saját együttesüket, méghozzá Syconor néven.

„A mai napig jelen van, nagyon sok hétköznapi tettemben velem van. Made in Hungaria vagyok, magyar termék. Amikor hazaköltöztünk Amerikából, még mindig kiskamasz voltam, de hamar rájöttem arra, hogy az itthoni világ egészen más. A vasfüggöny nagyon sokat tett azért, hogy minden más legyen. Ezt a szabadsághoz szokott lelkem nagyon nehezen viselte, még úgy is, hogy a túlélés miatt muszáj volt alkalmazkodni” – mesélte 2022-ben a tengerentúli életükről Fenyő az Indexnek.

Fenyő Miklós

Fenyő Miklós (Fotó: Olajos Piroska)

És hogy mit csinál az eMeRTon-díjas előadóművész, dalszerző, szövegíró, rock and roll énekes, zenekarvezető, billentyűs, ha nem éppen muzsikál?

„A futball, nekem az egy életre szóló szenvedély. Maga a játék az egy szenzációs találmány. Elég régen ismerem, aktív is voltam valamikor, de inkább csak nézem. Érdekel az egész, hogy hogyan fejlődik a sport az évek, évtizedek során. Nézem az egyes bajnokságokat, főleg a színvonalasokat, ez rendkívül izgalmas. Persze van csapat, aminek drukkolok, mert azt úgy jó nézni. Hogy melyik, azt az ízlésemre és az érzelmeimre bízom. Néha pedig vannak olyan időszakaim, amikor a régiségeket, régi tárgyakat nézegetem, keresgélem, esetleg még veszek is egyet s mást. A tárgyak, amik körülvesznek, azokat úgy válogattam össze. Legyen az lakberendezési vagy dísztárgy, szeretem, ha azok bizonyos korokra emlékeztetnek” – nyilatkozta tavaly a Borsnak az előadó.

Íme néhány fotó a legendás előadóművészről, aki ma töltötte be a 77. életévét:

Fenyő Miklós
Megnézem
Összes kép (7)

Fenyő Miklós feleségével 49 évet töltött együtt, a hölgy 2013 szeptemberében hunyt el. Két gyermekük született: Diána és Dávid.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top