nlc.hu
Sztárok

Ki volt Edwina Mountbatten?

Ki volt Edwina Mountbatten, a királyi család férfifalója?

A Mountbatten nevet nem osztogatják csak úgy, már csak ezért is érdekes, hogy ki volt a rejtélyes Edwina Mountbatten, aki a férfifaló nevet kapta.

Edwina Ashley 1901-ben született Wilfrid Ashley parlamenti képviselő lányaként. Alig múlt 10 éves, amikor az édesanyját elveszítette, ezért nagyapja  – aki nemzetközi üzletember és nem mellesleg VII. Eduárd király jó barátja volt  – hatalmas vagyont írt a kislány nevére. Sőt, miután az apja nem foglalkozott vele, és Edwina jegyei a bentlakásos iskolában nem voltak valami jók, felajánlotta neki, hogy lakjon vele Londonban, amire a lány rábólintott.

19 éves korára Edwina a londoni társaság jól ismert alakja lett, aki előtt minden ajtó megnyílt a nagyapja vagyonának köszönhetően. Ekkor ismerkedett meg (Mountbatten) Lajos Ferenc  battenberg-i herceggel is  – Fülöp herceg anyai nagybátyjával  –, aki kitartóan udvarolt a fiatal nőnek, végül 1922. július 18-án össze is kötötték az életüket. A szertartásra az egész angol királyi család hivatalos volt, a vőfély szerepét maga Eduárd király vállalta magára. 

Edwina Mountbatten

Az ifjú házasok (Fotó: Getty Images/Hulton Archive)

A párnak ugyan két gyermeke született, de közmegegyezéssel nyitott házasságban éltek. Edwinának nagyon sok szeretője akadt az évek során, lánya, Pamela emlékiratában úgy festette őt le, mint férfifalót, a szeretőket pedig „nagybácsik” soraként írta le, akik a gyerekkorában feltűntek.

Mountbatten hercegnéje a második világháború idején Dzsaváharlál Nehruval, India miniszterelnökével is viszonyba bonyolódott, kapcsolatukat nem is tartották titokban. Egyes források szerint azonban sógornőjéhez, Lady Milford Havenhez szintén gyengéd szálak fűzték.

Szabados szerelmi élete ellenére Lady Edwina a királyi család megbecsült tagja volt, főleg annak köszönhetően, hogy az India felosztásakor vívott harcok idején ő felelt a segélyezésért, és egészségügyi ellátást is szervezett.

Lady Mountbatten 59 évesen álmában halt meg ismeretlen okok miatt 1960. február 21-én. Holttestét a kérésének megfelelően férje a tengerbe engedte, hogy ott nyugodhasson békében. Halálakor az anyakirálynő ezekkel a szavakkal emlékezett rá: „Kedves Edwina, mindig is szeretett feltűnést kelteni.

És valóban, Edwina élt-halt azért, hogy mindig a figyelem középpontjában legyen.

Edwina Mountbatten

1959 szeptemberében, néhány hónappal a halála előtt (Getty Images/Evening Standard)

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top