nlc.hu
Sztárok

Kovács Ákos akkor és most

Így nézett ki karriere hajnalán a ma 55 éves Ákos

Alig 20 évesen lépett először a színpadra, majd sorra aratta a sikereket.

1988-ban egy fiatal zenekar ment fel a Csillag születik című tehetségkutató színpadára. Akkor még nem gondolták, hogy ezzel a siker útjára lépnek. A Bonanza Banzai nevű tinizenekar, aminek az élén Kovács Ákos volt, 6 évvel később feloszlott. Ákos pedig szólókarrierbe kezdett, bár nem a semmiből, hiszen korábban is megjelent már két szólólemeze. 

Kovács Ákos

Fotó: Schumy Csaba

Ákos a zene mellett rendezett klipeket, írt színházi és múzeumi kísérőzenét, rögzített verses hangjátékot és játszott színpadon. Akkoriban a fő csapásirány a nagy rockkoncert: robotlámpák, vonószenekar, énekkar, három kivetítő, gitárok volt. 20 évvel később viszont egy darab zongora mellett is teltházas koncerteket adott. A Kossuth-díjas zeneszerző egyszerű, kispolgári családból származik. Szülei szeretetben nevelték az öccsével együtt. Nem éltek kifejezetten jómódban. Nagyapja királyi táblabíró volt, tehát a népi demokráciában jött a teljes vagyonelkobzás, kitelepítés: klasszikus huszadik századi magyar karrier. Körgangos pesti albérletben látta meg a napvilágot. Édesanyjáék a jogra szánták, hiszen ők is ott ismerkedtek meg. Tizenhat évesen elhatározta, hogy filmrendező lesz, aminek senki nem örült, így a Közgázra ment. Szülei mindig azt mondogatták neki: „kisfiam, csak az egyetemet végezd el!

Másodéves volt, amikor kiadták a Bonanza Banzai első lemezét. Ezt követően érdekes időszak állt be az életébe, ugyanis a vizsgákról a turnébuszra ült fel, ahol a sötétben olvasgatta a tankönyveket. Az évek során rengeteg elismerésben volt része, amit ő teljesen másként fogott fel, mint szakmatársai.

Amit elértem, az nem idegesít, de nem is foglalkoztat: a következő munkám érdekel. Az ismertséggel járó dolgok, az előítéletesség, az állandó okoskodás viszont elég hervasztó. Amikor gyerekként ábrándozik az ember, nem tudja, milyen mellékhatásokkal jár, ha valóra válik az álom. Nincs szerződés, amelyik felsorolja, mit fogsz elérni és az mivel jár. Nem tudja előre az ember, hogy az anyja temetésén autogramot kér majd a temetőszolga.

mondta korábban az elért sikerekről. 

Azóta eltelt 14 év. Most már boldog édesapa, aki nem csak a mikrofon, de a kamera mögött is megcsillogtatja tudását. 

Ákos
Megnézem
Összes kép (11)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top