nlc.hu
Sztárok
Interjú Matt Smithszel, a Sárkányok háza sztárjával

„Az, hogy a karakterem, Daemon lett az internet jó pasija, a színészetemre semmilyen hatással nincs” – Matt Smithszel beszélgettünk

Kegyetlen, hatalommániás gyilkos, számára a vérfertőzés sem tabu. A Sárkányok háza sárkánylovas hercege, Daemon Targaryen így is villámgyorsan közönségkedvenccé vált, ő lett az új internet boyfriend. De mit szól ehhez maga Matt Smith? Megkérdeztük.

Ugyan a Sárkányok házában elsősorban két nő, Rhaenyra és Alicent mozgatják a szálakat, ettől a sorozat még teli van tesztoszterontól duzzadó, jóképű rosszfiúkkal. A két legnépszerűbb talán a lovag Ser Criston Cole, aki a királyné szeretőjeként szerez magának egyre komolyabb rangot a várban, illetve az öntörvényű, autoritást nem ismerő herceg, Daemon Targaryen. A második szezon apropóján kettejüket alakító színészekkel, Matt Smithszel és Fabien Frankellel Zoomon beszélgettem.

Ha három kulcsszóban kellene összefoglalnotok a második évadot, melyik három lenne az?

Matt Smith: Gyász, megváltás és… sárkányok. (nevet) Nem tudom, ezzel mennyi támpontot adtam, de tény, hogy ezek mind nagy szereppel bírnak a második szezonban. A sárkányok főleg. Azt hiszem idén öttel több sárkányunk lesz, mint korábban. Hát nem menő? Ez továbbra is egy intrikákkal, összeesküvésekkel és vérontással teli sorozat, szóval a lényeg nem változott.

Fabien Frankel: Ha nem gond, ezt a kérdést én passzolnám. Nagyon rossz vagyok abban, hogy komplex dolgokat kulcsszavakká redukáljak. Egyszerűen képtelen vagyok így gondolkodni. De azt el tudom mondani, hogy szerintem miről szól az évad. Arról, hogy

két nő végre megtalálja a helyét a hierarchiában egy hataloméhes világban, és ez hatással lesz a körülöttük lévő férfiakra.

Fabien Frankel és Matt Smith

Fabien Frankel és Matt Smith a Sárkányok háza második évadának angol premierjén (Fotó: Alan Chapman/Dave Benett/WireImage)

A Sárkányok háza első évadát még két showrunner készítette, de a második évadra csak Ryan Condal maradt. Matt, úgy tudom, előzetesen tartottál attól, hogy ez hatással lesz a sorozatra. Mit értettél ez alatt?

Matt Smith: Nézd, ha az ember megtapasztal valamit valaki társaságában, aztán a másik embert kiveszik a képből, biztosan minden változni fog. De nem Miguel Sapochnik volt az egyetlen személy, aki távozott: a második évadban már Paddy (Paddy Considine, Viserys király alakítója) sincs velünk, és az ő hiányát is megéreztem. Egy ilyen méretekkel rendelkező és ennyire kreatív projektnél nagyon szoros kötelék alakul ki azok között, akik együtt dolgoznak.

Ha a folytatásban egy fontos munkatársad már nincs ott, a hiánya biztosan hatással lesz rád és a sorozatra. Szerencsére a Sárkányok háza jó kezekben maradt Ryannél, aki kívülről-belülről ismeri ezt a világot, és tudja, hogyan kell mesélni ezt a történetet. És persze ott van a személyes szál is: Paddy nagyszerű barátommá vált, és hiányzott, hogy ezúttal nem lehetett ott velem. Jobb lesz, ha hozzászokom ehhez, mert ebben a világban senki sincs biztonságban. Bármelyik karakter bármikor meghalhat, nekünk pedig nélküle kell folytatnunk tovább.

Mennyiben változtak meg a karaktereitek a második évad során?

Fabien Frankel: Valójában nem nagyon. Ez persze annak is köszönhető, hogy az első évad végének eseményei és a második évad eleje között mindössze öt nap telt el. Öt nap alatt jellemzően nem sokat változik az ember, viszont a világ nagyot fordult körülöttük. Nagyobbá váltak a tétek, egyre több a fenyegetés. Kicsit kezdenek olyanná válni a dolgok, amit a Trónok harcában is láthattunk.

Az első évadban nagyrészt eldőlt, ki csatlakozik a zöldek, és ki a feketék csapatához, most pedig ez a két csapat elkezdi aprítani egymást. A veszteségek folyamatosak mindkét oldalon. Lehet, hogy az egyik pillanatban a zöldek állnak jobban, ám történik valami, amitől hirtelen a feketék kerekednek felül és így tovább. A változás nem annyira a karakterek lelkében történik meg, inkább csak belekényszerülnek egy folyton változó helyzetbe.

Fabien Frankel és Matt Smith

Fabien Frankel és Ewan Mitchell a Sárkányok háza második évadában (Fotó: HBO)

Matt Smith: Daemon ebben az évadban kénytelen szembesülni a tettei súlyával, és ettől a darabjaira hullik. Egyszerre kell feldolgoznia a bátyja elvesztését, valamint azt, hogy nem képes rendesen kommunikálni a feleségével, mintha elbeszélnének egymás mellett. Sötét perióduson esik át, mely során szembe kell néznie önmagával.

Van olyan oldala a karaktereiteknek, amit csak most, a második szezonban tudtatok megmutatni?

Fabien Frankel: Ser Criston Cole több hatalomra tesz szert, és a hatalom természete olyan, hogy megváltoztatja az embert. A kérdés csak az, hogy mennyire. Izgalmas volt eljátszani vele, hogyan dolgozza fel a nagyobb hatalmat és hogyan használja azt.

Matt Smith: A gyász megváltoztatja Daemont, a bátyja hiánya nagy hatással van rá. Ő nem egy olyan ember, aki képes jól kezelni az érzelmeit, a viselkedése még a korábbinál is kiszámíthatatlanabbá válik. Egy mély és sötét verembe kerül, és nem tudni, ki tud-e kecmeregni onnan.

Fabien Frankel: A sorozat megmutatja neked a történéseket, de nekünk színészeknek az a dolgunk, hogy azokat a belső történéseket is átéljük, amik kívülről nézve nem mindig nyilvánvalók. Ráadásul sok olyan karakter van, aki leplezni próbálja a valódi érzéseit, vagyis amit a nézők kívülről látnak, nem feltétlenül egyezik azzal, amit a karakter valójában érez.

Ugyanezt gyakran láthatod a valóságban is. Emberek elveszítik egy családtagjukat, másnap mégis úgy döntenek, hogy bemennek dolgozni. A munkatársaik jó eséllyel nem látják rajtuk, hogy valójában min mennek keresztül, ez csak odahaza, a négy fal között tör ki belőlük. De előfordul az is, hogy nem álcázzuk az érzéseinket, egyszerűen azok másképp törnek ki belőlünk, mint ahogy azt sokan várnák. Ser Criston Cole-ban például ez az érzés kontroll nélküli, gyilkos dühöt szül. Kívülről dühös, de belül ő is sír, még ha a nézők nem is látják ezt.

Matt Smith: Szerencsés esetben minden szezonban tudunk mutatni új színeket a karaktereinkből, de a helyzet az, hogy

ezekben az éveken át tartó sorozatokban a karakterek jellemzően nem változnak túl sokat. A történetmesélés a sorozatokban nem igazán szereti a nagy változásokat.

Lehet, hogy egy teljes életet mutatunk be, de a karakterek nagyjából az elejétől a végéig ugyanolyanok maradnak, legalábbis ami a főbb dolgokat illeti. Előfordulhat, hogy belekerülnek olyan szituációkba, ahol a megszokottól eltérően kell viselkedniük, de ettől még nem változnak meg. A karakter esszenciája az elejétől a végéig ugyanaz marad.

Matt Smith

Matt Smith (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

A sorozat a Tűz és vér című George R. R. Martin könyv adaptációja. Ez gyakorlatilag egy fiktív történelemkönyv, amiben ugyan a karaktereitek fejlődése nincs benne, de az igen, hogy végül mi lesz a sorsuk és mik lesznek a főbb történések az életükben. Elolvastátok a könyvet, és ha igen, az ezzel járó tudás hogyan befolyásolta a játékotokat?

Fabien Frankel: Nem tudom, Matt olvasta-e a könyvet, de én igen. Mármint nem az egészet, hanem azokat a részeit, amik a karakterem szempontjából fontosak. Ahogy mondtad, ez egy történelemkönyv, ami színészként nem igazán van a segítségedre. Egyszerű tényfelsorolás az egész: ebben az évben ez meg ez történt, a következő évben meg ez meg az. A showrunnerünk, Ryan próbál hű maradni a könyvben leírtakhoz, de ne feledjük, ez tévé, ahol időről időre szükség van változtatásokra.

Rengeteg dolog változott a könyvhöz képest. Sok dolog, ami megtörténik a sorozatban, nem történik meg a könyvben, és sok könyvben olvasható történés nem jelenik meg a sorozatban. Cristen Cole történetszálának szerintem nagyjából egyharmada származik a könyvből – legalábbis ebben a két évadban –, a többi teljesen új. A könyv inkább csak érdekességként működött, a játékomra semmilyen hatással nem volt.

Matt Smith: A tévésorozatos forgatókönyvek struktúrája eleve olyan, hogy megkívánja a változtatásokat: képtelenség lenne, hogy minden pontosan úgy történjen egy sorozatban, ahogy a könyvben megírták. Ettől persze még elolvastam, mert színészként az ember szeret minél több információt gyűjteni a karakteréről, hátha segít neki abban, hogy megragadja a szerepe esszenciáját.

Matt, a karaktered, Daemon az internet jó pasijává vált, egy olyan fiktív figurává, akitől olvadoznak a csajok. A jelenség még az egyik producereteket, Sara Hesst is meglepte, aki próbálta lebeszélni a lányokat arról, hogy egy olyan szörnyű fickóért rajongjanak, mint amilyen Daemon. Te hogyan éled meg ezt, mit gondolsz róla?

Matt Smith: Én nagyon szeretem Daemont, és nem igazán érdekel, ha valaki nem kedveli őt. Szeretni szoktam a karaktereimet.

Eljátszottam már Patrick Batemant, a sorozatgyilkos yuppiet, és őt is szerettem. De játszottam már Charles Mansont is, és ő is közel került a szívemhez. Színészként nem az a dolgod, hogy ítéletet mondj a karaktereid fölött, hanem az, hogy megértsd, mi folyik a fejében.

Értem, amit Sara mondott Daemonról, de tudod mit? Nem érdekel. Biztos vagyok abban, hogy én egész más helyről megközelítve gondolkodom a karakterről, mint ő. Természetesen nem gondolom, hogy szeretni kéne Daemont, teljesen legitim dolog nem kedvelni vagy utálni őt. Az pedig, hogy ő lett az internet jó pasija, a munkámra semmilyen hatással nincs. Egy csodálatos részletességgel megrajzolt karakternek találom, akinek öröm a bőrébe bújni.

Matt Smith

Matt Smith a Sárkányok háza második évadában (Fotó: HBO)

Mindkettőtök karakterének izgalmas kapcsolata van egy-egy fantasztikus nővel, Alicenttel, illetve Rhaenyrával. Hogyan alakul ez a második szezonban?

Matt Smith: Bár Rhaenyra és Daemon között növekszik a feszültség, van valami sorsszerűség az életükben, ami összeköti őket. Ez egy láthatatlan energia, ami mindig jelen van köztük. Csodás kapcsolatom van az őt játszó Emmával, aki ragyogó kreatív elme, teli izgalmas gondolatokkal, és a társaságában lenni mindig nagy öröm számomra.

Fabien Frankel: Emmával nem nagyon vannak jeleneteim, a karaktere még fiatalon volt része a jeleneteimnek, de akkor még Milly Alcock játszotta őt. Fantasztikus, hogy ő azóta megkapta Supergirl szerepét, elképesztő csaj.

Matt Smith: Istenem! Nagyon büszkék vagyunk rá.

Fabien Frankel: A legtöbb jelenetem Alicenthez, illetve az őt játszó Olivia Cooke-hoz köt, aki vérbeli csapatjátékos, és mindig élmény, ha egy forgatáson ilyen partnert kapsz magad mellé. Nagyon gazdag a történetszálunk. Csak azt sajnálom, hogy több emlékezetes közös jelenetünk a vágóasztalon végezte, de ez a szakmával jár.

Fabien Frankel

Fabien Frankel (Fotó: HBO)

Matt, a karaktered sárkánylovas, rengeteg alkalommal kell megülnöd Caraxest. Mesélnél arról, hogyan veszitek fel ezeket a jeleneteket?

Matt Smith: Van körülöttem egy csapatnyi ember, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy amit a kamerák előtt csinálok, az a sorozatban tényleg sárkánylovaglásnak tűnjön. Az ilyen jelenetek nagy részét nagy csarnokokban, green screen előtt vesszük fel. Nincs sok támaszpontod, a gyermeki fantáziádat kell segítségül hívnod, hogy elképzeld, ahogy egyik várból a másikba repülsz. Készülni nem nagyon lehet rá, de nagyon jó móka, viszont elég melós.

Fabien Frankel: Engem nem is kérdezel a sárkánylovaglásról? (nevet)

Nem vagy Targaryen.

Fabien Frankel: Az lehet, de ebben a világban sosem tudhatod. (nevet)

A Sárkányok háza második szezonjának epizódjai június 17-től hetente jelentkeznek a Max kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top