nlc.hu
Sztárok
Bűntudat gyötörte Udvaros Dorottyát

Bűntudat gyötörte Udvaros Dorottyát, ha a színház miatt kevesebb ideje volt fiára

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja az anyaságról és a nagymamaságról beszélt.

Udvaros Dorottya hamarosan betölti a 70. életévét és ennek kapcsán mesélt arról, hogy milyen nehéz pillanatokat élt meg anyaként, illetve hogy hogyan viszonyul ahhoz, hogy nagymama legyen. 

Fotó: Olajos Piroska

Fotó: Olajos Piroska

„A korom nem érdekel, nincs nagy súlya, hogy hány gyertya ég a tortán” – jelentette ki a színésznő a Meglepetés magazinnak, aki a születésnapját inkább azért szereti, mert ez egy jó alkalom, hogy összeüljön és találkozzon a családjával. 

Azt is elárulta, hogy a pozitív életszemlélet számára kulcsfontosságú, életfilozófiájából pedig fiának is próbált valamennyit átadni. Bár bevallotta, hogy sokszor volt bűntudata. 

„Színészgyereknek lenni nem könnyű, ezt a saját példámból is tudom. Gyermekkoromban azt láttam, hogy a szüleim csak a színházról tudnak beszélgetni, ami nekik izgalmas volt, de másnak unalmas. Akkoriban azt gondoltam, nem leszek színész, de az ember nem küzdhet bizonyos dolgokkal szemben. Akaratom ellenére belém ivódtak azok a dolgok, amelyekről beszéltek, a próbák, amelyeket gyerekként láttam, és a létezés a kecskeméti színházban szintén mély lenyomatot hagyott bennem. A szüleim vidéken játszottak, időként hazajöttek, én pedig albérletben, intézetben, színházi szobában laktam” – vallotta meg a színésznő, aki azonban próbált minél több időt együtt tölteni fiával kicsi korában is. 

„Szerettem volna másképp csinálni, mint ők, és törekedtem rá, hogy teljességgel megéljem az anyaságot. A pályatársaim a szülés után hamarabb elkezdtek próbálni, én egészen addig nem mentem vissza a színházba, amíg szoptattam, ugyanis elhatároztam, hogy addig táplálom anyatejjel a fiamat, amíg tudom. A munkába visszatérés viszont nem volt egyszerű.”

Amikor próbál vagy forgat az ember, akár 16 órát is távol van az otthonától. A mi szakmánkban nem lehet jól beosztani az időt, előfordul, hogy azt sem tudom, mikor aludjak. Nehéz összeegyeztetni az anyaságot a karrierrel. Sokszor bűntudatom volt, ha keveset voltam Mátéval, de igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni. Számomra fontos volt, hogy a fiammal együtt reggelizzünk, valamint én vigyem óvodába vagy iskolába.

Szeretne nagymama lenni

A színésznő nem tagadta, hogy szívesen kipróbálná a nagymama szerepet. Udvaros Dorottyának egy gyermeke született, Gyöngyösi Máté, aki mára 38 éves, sármos férfi lett. Bár édesanyja szerint benne is van bőven színészi tehetség, sosem akart színész lenni. Ennek ellenére láthattuk a filmvásznon, ugyanis kaszkadőrként játszik el veszélyes jeleneteket.  

„Nagyon jó egy energikus nagymama a családnak, segítség a fiatal szülőknek, és az unokának is rengeteget ad. Csodálatos dolog lehet nagyszülőnek lenni. Remélem, velem is megtörténik egyszer, és amikor eljön az ideje, nemcsak néha látogatom majd meg az unokámat, hanem aktívan részt veszek az életében.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top