Sosem dolgozta fel húga elvesztését a 90-es évek topmodellje, Niki Taylor

nlc | 2024. Július 11.
Az elképesztő magasságok mellett szörnyű mélységeket kellett megélnie a 90-es évek népszerű topmodelljének. Ma már csak a pozitívra koncentrál.

Niki Taylor 1988-ban 13 éves volt, amikor modell-fotós édesanyja készített róla néhány képet, majd elküldte azokat modellügynökségeknek. Bár több helyről is visszautasító válasz érkezett, végül egy Miami Beach-i ügynökség lehetőséget adott a bájos tinilánynak. Karrierje katalógusfotózásokkal kezdődött, majd megnyerte a New York-i Fresh Faces modellversenyt, és 500 000 dolláros modellszerződést kapott. 14 évesen Niki már a Seventeen magazin címlapján pózolt. 

A fotósok aztán hamarosan felfigyeltek Niki akkor 11 éves húgára, Krissyre is. A testvérek egyre gyakrabban pózoltak közös fotókon és együtt is megjelentek a Seventeenben.

A következő évben Niki a Vogue címlapján szerepelt, ezzel pedig Brooke Shields után ő lett a második legfiatalabb, akit ez a megtiszteltetés ért. Cindy Crawfordhoz való hasonlósága miatt pedig hamarosan már Baby Cindy-ként emlegették. 

Niki és Krissy Taylor a Seventeen magazin címlapján

1991-ben Niki a párizsi divathéten debütált a kifutón, a People magazin pedig felvette az  50 legszebb ember listájára. Az IMG Models globális modellügynökséghez  szerződött, hamarosan pedig követte őt Krissy is. 

Nem várt szerencsétlenségek

16 évesen Niki a L’Oréal kampányarca lett, és ezzel ő lett az addigi legfiatalabb modell, aki több millió dolláros szerződést kapott. A legnagyobb tervezők és márkák kapkodtak érte, többek között Thierry Mugler, az Escada, Liz Claiborne, Jean Paul Gaultier, a Versace, a Versus, Anne Klein, a Gap, a Lee Jeans és a Pantene.

A modellvilág csillogásából azonban időről időre a biztonságos családi környezetbe tért vissza. Nem költözött New Yorkba vagy Los Angelesbe. Két munka között igyekezett az átlagos középiskolások normális életét élni. 

Közben Krissy karrierje is kezdett beindulni. Elkísérte Nikit a milánói őszi bemutatókra, ahol felkeltette a tervezők figyelmét és többen is úgy döntöttek, hogy őt is kifutóra állítják.

1993-ban az akkor 18 éves Niki egy focimeccsen ismerkedett meg az egykori focistával, Matt Martinezzel. Három hónappal később Las Vegasba szöktek, összeházasodtak, a következő évben pedig Niki ikerfiúknak adott életet. Házasságuk azonban hamarosan megromlott.

1995-ben aztán bekövetkezett a tragédia: az akkor 17 éves Krissyt holtan találták floridai családi házukban. A lánynak ugyan sosem voltak szívbetegségre utaló tünetei, azonban kiderült: egy ritka szívbetegség, aritmogén jobb kamrai diszplázia (ARVD) okozta a halálát.

„A legnagyobb tragédia és veszteség az életemben a kishúgom elvesztése volt. Nagyon közel álltunk egymáshoz. Együtt dolgoztunk. Mindent együtt csináltunk. Nagyon hiányzik nekem” – nyilatkozta sok évvel később Niki.

Mivel nem tudott megbirkózni a veszteséggel, vényköteles tablettákat kezdett szedni, melyeknek a függőjévé vált. Küzdelmek árán aztán sikerült legyőznie a függőségét és folytatni a pályafutását. 1996 májusában egyszerre hat neves magazin, az Allure, a Vogue, az ELLE, a Marie Claire, a Self és Shape hasábjain szerepelt. Ennek köszönhetően kapta  a Niki Six becenevet.

Bár a karrierje szárnyalt, újabb csapásokkal kellett szembenéznie. Hat évvel azután, hogy elvesztette a húgát, Niki majdnem meghalt egy autóbalesetben. Barátja egy esős éjszakán egy klubból vitte haza, amikor egy villanyoszlopnak ütköztek. A tüdeje összeesett, azt ezt követő 24 órában három műtéten esett át – és kétszer meghalt a műtőasztalon. Bár sikeresen újraélesztették, de ez csak a kezdete volt a hosszú és fáradságos felépülésnek. Niki a következő három évben több mint 50 műtéten esett át, és két acélrudat ültettek a hátába.

Ezt követően ismét a vényköteles tabletták rabjává vált. Újra akart kezdeni mindent, ezért Tennessee-be költözött a fiaival. 2002-ben megismerkedett Keith Urban countryénekessel. A dolog gyorsan komolyra fordult. Közös otthonuk lett, és közös tetoválásuk; mindketten a latin amor vincit omnia, azaz a szerelem mindent legyőz szavakat varratták a testükre. 

Niki megalapította saját cégét. Parfümcsaládot dobott piacra, ruhaüzletet nyitott és egy jótékonysági szervezetet is létrehozott. Niki és Urban két évig maradtak együtt, mielőtt szakítottak volna. 

Niki 2006-ban, mindössze néhány hónap együtt járás után feleségül ment a korábbi NASCAR versenyzőhöz, Burney Lamarhoz. A házaspárnak egy lánya és egy fia született.

Niki Taylor napjainkban (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for DKMS Gala)

Niki a televízióban is kipróbálta magát – szerepelt a Make Me a Supermodel és a The Celebrity Apprentice című műsorokban -, 2016-ban aztán visszatért a modellszakmába, és olyan magazinok címlapjain szerepelt, mint a Harper’s Bazaar és a brit Vogue

„Imádom, ahogy a dolgok körbeérnek – nyilatkozta Niki a Harper’s Bazaarnak a modell. – Sokat nevetek. A pozitív dolgokra koncentrálok. És minden pillanatot élvezek.”

via

Exit mobile version