nlc.hu
Sztárok
Így jutott el Földes Eszter és Lovasi András a válásig

Válik Földes Eszter és Lovasi András: így jutottak el az elhatározásig

A Kispál énekese már nyolc éve is kíméletlen őszinteséggel nyilatkozott saját gyarlóságáról, húsz évvel fiatalabb felesége pedig az ő kedvéért ugrott fejest az anyaságba. Idézetek az elmúlt évtizedekből.

Földes Eszter Instagramjáról nemrég kiderült, hogy válságban van a házassága Lovasi Andrással, most pedig hivatalosan is bejelentették: válnak. Ilyen az élet, történnek ilyesmik, most ez miért hír? – kérdezheti az olvasó teljes joggal. Azért, mert a szokásos elválós-megcsalós sztárhírekhez képest sokkal szívszorítóbb a történet. Ők ugyanis a szó hagyományos értelmében nem celebek, nem élnek a nyilvánosság előtt, csak párévente szólaltak meg a magánéletükről és egymásról. Ezekből, ha nem is derül ki, mi történt pontosan (nem is kell tudnunk, nincs is közünk hozzá), mégiscsak összeáll a történet egy kapcsolat dinamikájáról, amelyben a férfi húsz évvel idősebb, elismert, rajongott zenész, és gyereket akar.

Az 57 éves Lovasi András korábban már elvált, két lánya van, az egyik a saját jogán is nagyszerű zenész, a most 37 éves színésznőtől, Földes Esztertől 2018-ban született fia. Saját gyarlóságáról már évekkel ezelőtt őszintén beszélt egy interjúban – a dalszövegeiben meg pláne –, és a színésznő sem szépítette az anyasággal kapcsolatos kételyeit. Az alábbiakban összegyűjtöttük a vonatkozó idézeteket kettejüktől.

„Nyár volt, s blúzát a szél kibontotta, egy felhőt vizsgáltam, aztán meg rávonta a nyirkos kis mellekre a kezemet, hátha szerelmesek leszünk, aztán meg a lába közé terelgette mind az öt ujjamat, kettő becsúszott, három kinn maradt. Ő álmodozni kezdett, én meg csak azt tudtam, hogy kiosont valami a rétre a nyomunkban, aztán már rájöttem, hogy a húsunk szaga, az övé ázott szalma, az enyém vaspor, meg naspolya.

Aztán már megszoktam azt, hogy többen vannak ebben a dologban, és csak szaporodnak.”

Lovasi András: Nyár volt, s blúzát a szél… (1997.)

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

* * *

„A Bors úgy tudja, a kétgyerekes apa egy rádiós nőért hagyta el nejét. Lovasi a Velvetnek nem beszélt a szétköltözésről és a lap által említett szeretőről. Amikor azt kérdeztük, igazak-e a Bors állításai, csak annyit mondott, nem kívánja kommentálni a híreket. Mindeközben a Borsnak állítólag így nyilatkozott: »Igen, elköltöztem otthonról, de ebben a témában nem szeretnék többet mondani« – mondta a lapnak Lovasi. A 42 éves énekes hozzátette, nem szeretné, ha ezen csámcsogna a nyilvánosság, de »azt sem szeretném, ha a gyerekeim azt olvasnák majd vissza, hogy a szüleiknél minden rendben van« – tette hozzá.”

Velvet, 2009.

* * *

„Soha nem csajoztam csak azért, hogy legyen meg valaki, hanem mert mindig volt valami bajom. Az első házasságom előtt sem volt sok flörtöm. Utána, amikor egy-két alkalommal megcsaltam a feleségemet, akkor ezek általában menekülések voltak. Ahelyett, hogy hazavittem volna és megpróbáltam volna otthon megoldani a problémáimat, ahelyett hülyeségeket csináltam. (…) Amit akarok, azt megszerzem. Pont a feleségem mondta, hogy milyen rámenős. Nem vagyok az. Ha akarok valamit, akkor azt csinálom, ha nem akarom, akkor nem csinálom.

Lovasi András, 2016. (Arckép, Echo TV)

* * *

„Mi úgy jöttünk össze, hogy órákon át vitatkoztunk, néha veszekedtünk művészeti kérdésekről. Ez egy ideig nagyon izgalmas volt, hiszen elméleti síkon összejönni, az egy klassz dolog. (…) Ő konkrétan egy olyan családból jön, ahol mind a két szülő a musical, a rockszínház kultúrkörében mozgott, én meg ennek az antitéziséből jövök, innentől nem kell magyaráznom a történéseket.”

Lovasi András, 2024. (Probléma Hajóssal és Márkóval)

* * *

„Ez utóbbit én mondtam neki (hogy Lovasi az élete csúcsdísze – a szerk.), és született is már belőle egy dal. Nekem fontos és építő a személyiségemre nézve, hogy Andris segít a föld felé közelíteni, s ott két lábbal állni; abban, hogy összeszedettebb legyek és valami keveset tudjak az élet materiális oldalával kezdeni. Ne csak repkedjek a lelkem hatalmas szárnyain, mert abban zuhanás és fától fáig csapódás is van. Emiatt biztonságérzetet is ad, utoljára akkor éreztem magam ennyire kiegyensúlyozottnak, amikor gyerek voltam: otthon, a családi fészekben, a felelősség, iskola, különösebb elvárások nélkül életben. Tulajdonképpen óvodásként éreztem ennyire kereknek a világot. András nehezebben beszél az érzelmeiről, de talán én abban segítek neki, hogy könnyebben tudjon repülni. Bizonyos szempontból az ellentétei vagyunk egymásnak, és ettől tökéletesen kiegészítjük egymást.”

Földes Eszter (2017., Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál)

* * *

Földes Eszter

Fotó: Schumy Csaba / fotocentral.hu

Lovasi András: „Jó érzés, hogy van két lányom, és most már egy fiam is.”

Földes Eszter: „Az anyaságba úgy ugrottam bele, mint egy tériszonyos a bungee jumpingba. Én még nem éreztem azt, hogy mindenképp szeretnék gyereket. Az Andris nagyon szeretett volna, és úgy voltam, hogy persze, ha te szeretnéd, akkor persze. Így vetettem bele magam a dologba. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy úgy, amilyen én vagyok, amilyen a személyiségem, és ahogy én voltam egy évvel ezelőtt, azt mondtam, hogy igen, én anya leszek. Büszke vagyok erre a bátorságra. Persze ezentúl hatalmas boldogság, hogy ebből a bátorságból milyen kis lény jött világra. Nem sok mindenhez fogható érzés, amikor ránéz az emberre a gyereke, elvigyorodik, és látszik, hogy boldog. (…) Az embernek valamilyen szinten újra kell tanulnia magát és újra kell építenie a kapcsolatát… Nekünk ez sikerült?”

Lovasi András (addig másfele nézett, most ránéz): „Mi…?”

2019., Fókusz

* * *

„A kölcsönös őszinteség kizárja a szégyenérzetet. Amikor a gyengeségeink ellenére is elfogadnak bennünket, mélyebben tudunk kötődni a másikhoz, és ez a meghitt érzelmi közeg »intimitásrobbanást« eredményezhet. Azt az intimitást, amelyért annyira sóvárgunk, soha nem a tökéletességünk hozza el számunkra, hanem az, ha képesek és hajlandóak vagyunk együtt dolgozni a hibáinkon.”

Anna Lembke (idézte Földes Eszter 2024. július 5-én)

* * *

„Ezúton értesítjük a nyilvánosságot, hogy útjaink elváltak egymástól, a továbbiakban semmilyen módon nem kívánunk nyilatkozni a témában.”

Földes Eszter és Lovasi András, 2024. július 15.

* * *

„Akkor, amikor életemben először megéreztem azt, hogy mi az a gyász, mi az a siratás, a szívem úgy fájt, hogy azt hittem, belehalok.”

Feldmár András (idézte Földes Eszter 2024. július 15-én)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top