nlc.hu
Sztárok
Elhunyt Mihály görög-dán királyi herceg

Elhunyt Mihály görög-dán királyi herceg

85 éves korában hunyt el Mihály görög-dán királyi herceg, a néhai Fülöp herceg első unokatestvére.

Egy athéni kórházban hunyta le örök álomra a szemét Mihály görög-dán királyi herceg, Fülöp herceg unokatestvére, aki 85 évet élt. I. György angol király utolsó, még életben maradt unokáját – aki anyai ágon a Bourbon-házból származott – e hét csütörtökön helyezik öröm nyugalomra. 

85 éves korában hunyt el.

Mihály Michel De Gres álnév alatt alkotott, többek között író és történész volt, aki főként más nemesek és királyi sarjak életrajzát írta meg. Mindemellett a hercegnek fel kellett adnia a görög trónhoz űződő jogait, amikor feleségül vette Marina Karella görög festőt és szobrászt, aki nem a királyi családhoz tartozott. Így hát lemondott a görög trón jogáról. 

A herceg édesapját 51 évesen, egy rövid betegség után, míg édesanyját 1953-ban, mindössze 14 évesen veszítette el. Fiatalon politológiát tanult Párizsban, majd visszatért Görögországba, hogy teljesítse a kötelező katonai szolgálatot a görög parti őrségnél, ezzel visszaszerezve állampolgárságát.

Mihály volt az egyetlen tagja a görög királyi családnak, aki az 1967-es állami puccs után nem menekült el az országból, hanem Görögországban maradt. Házasságából két lánya született:  Alexandra és Olga hercegnők. akik mind az európai uralkodócsaládok egyikébe házasodtak. 

Via: (1), (2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top