nlc.hu
Sztárok
Ilyen volt a Velencei Filmfesztivál aranykora

Salvador Dalí, Sean Connery és Sophia Loren: képek a Velencei Filmfesztivál aranykorából

„Velence a szépség, a történelem és a művészetek tökéletes találkozása. Itt lenni a fesztivál idején olyan, mintha egy másik világba lépnél, ahol a filmek valóban életre kelnek” – mondta egykor Elizabeth Taylor.

Az 50-es és 60-as évek az olasz filmipar igazi aranykora volt. A Velencei Filmfesztivál vörös szőnyegén olyan hírességek tündököltek, mint Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale vagy Elizabeth Taylor, akikért szabályosan megőrültek a rajongók és a fotósok, olyan legendás rendezők társaságában, mint Federico Fellini és Michelangelo Antonioni, vagy az olasz filmművészet stílusos ikonja, Marcello Mastroianni.

A fesztivál légköre ebben az időszakban egyszerre volt elegáns és extravagáns, tükrözve a korabeli filmes világ glamourját. A 60-as évek végére a fesztivál már nemcsak az európai, hanem a globális filmszcéna központi eseményévé vált. A korszakban a fesztivál díjai, különösen az Arany Oroszlán, a legnagyobb presztízzsel bírtak a filmes világban. A Velencei Filmfesztivál a mozi és a divat találkozási pontja lett, ahol a legnagyobb sztárok és a legkreatívabb filmesek gyűltek össze.

Augusztus 28-án kezdődik a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, ennek alkalmából mutatunk néhány pazar fotót a fesztivál aranykorából!

Rajongók a filmfesztiválon

Rendőrök tartják vissza az olasz rajongókat, amikor megérkezik Gina Lollobrigida a La Romana vetítésére, a 15. Velencei Filmfesztiválon (Fotó: Getty Images)

Gina Lollobrigida

Pincér hidegtálat szolgál fel Gina Lollobrigida színésznőnek Velencében, 1959-ben (Fotó: Emilio Ronchini/Mondadori via Getty Images)

Claudia Cardinale

Claudia Cardinale pózol a fotósoknak Velencében, 1965-ben (Fotó: Getty Images)

Martin Scorsese, Isabella Rossellini és Louis Malle

Martin Scorsese, Isabella Rossellini és Louis Malle (jobbra) a Velencei Filmfesztiválon, 1980. szeptember 1-én (Fotó: Edoardo Fornaciari/Getty Images)

Kevin McClory

Kevin McClory producert kell lefogni, hogy ne essen neki egy londoni filmkritikusnak az 1959-es Velencei Filmfesztiválon. A Fiú a hídon című filmről írt negatívan. (Fotó: Frank Charman/Mirrorpix)

Sophia Loren

Sophia Loren a Velencei Filmfesztiválon, 1958. szeptember. (Fotó: Mirrorpix/Getty Images)

Federico Fellini és felesége Giulietta Masina

Federico Fellini és felesége Giulietta Masina színésznő egy gondolában, úton Velencébe, 1955-ben (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Aurora De Alba

Aurora De Alba olasz színésznő az 1953-as Velencei FIlmfesztiválon (Fotó: WATFORD/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Jane Fonda

Az amerikai színésznő, modell, író és politikai aktivista, Jane Fonda párjával, Roger Vadim francia rendezővel az 1966-os Velencei Filmfesztiválon. (Fotó: Vittoriano Rastelli/Corbis via Getty Images)

Richard Burton, Claudia Cardinale és Elizabeth Taylor

Richard Burton, Claudia Cardinale és Elizabeth Taylor szórakoztatják a fotósokat a Vendramin Calergi palotában rendezett partin, 1967. szeptember 9-én (Fotó: Mondadori via Getty Images)

Burt Lancaster

Burt Lancaster amerikai színész a velencei gondolák között, 1962. (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Sean Connery

Sean Connery vízi taxival érkezik nagy sebességgel a Velencei Filmfesztiválra, 1970. (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot a fotósoknak pózol a fűben a Velencei Filmfesztiválon, 1958. (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

David E. Bright

David E. Bright és felesége a Szent Márk téren, 1958-ban (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Sophia Loren

Sophia Loren Velencében, 1955. (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Salvador Dali

Salvador Dali a Velencei Filmfesztiválon, 1961-ben (Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Elizabeth Taylor és férje Eddie Fisher

Elizabeth Taylor és férje Eddie Fisher Velencében (Fotó: Keystone/Getty Images)

Paul Neuman

Paul Newman amerikai színész az Excelsior kertben egy társasággal iszogat, Lidoban, Velencében, 1963. (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Bianca Jagger és Mick Jagger

Bianca Jagger és Mick Jagger Velencében, 1971-ben (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Kirk Douglas

Kirk Douglas-től kérnek autogramot bikinis lányok a Lido strandján, Velencében, 1953-ban (Fotó: Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.