A színész, aki szeretnivaló és megosztó is egyszerre – 56. születésnapját ünnepli Will Smith

Sz.Cs. | 2024. Szeptember 25.
Will Smith továbbra is az egyik legmeghatározóbb színésze a filmiparnak, még annak ellenére is, hogy az Oscar-díjátadón elcsattant pofon óta igen megosztó személyiségként emlegetik. A színész szerdán ünnepli 56. születésnapát és habár nehéz út vezette a sikerig, életútja remek példa lehet arra, hogy soha nem szabad feladni az álmaink üldözését. 

Will Smith azok közé a színészek közé tartozik, akik megannyi, nevetést, örömöt és olykor elgondolkodtató pillanatokat okozott. Az évtizedek során Will Smith nemcsak az egyik legikonikusabb színésze lett a filmiparnak, de a legjobban fizetett is. Ennek ellenére soha nem felejtette el azt, hogy honnan érkezett, nem vakította el a hollywoodi csillogás. Az Oscar-díjas színész milliók szívébe lopta be magát humorával és sokszínűségével, az utóbbi két évben azonban többnyire a megosztó személyiségek táborát erősítette. 

A szegény utcákról egészen Hollywoodig… 

Will Smith pályafutása Nyugat-Philadelphia igen szerény utcáiról indult, ahol baptistaként nevelték fel. Édesapja, Williard Carroll Smith az Egyesült Államok Légierejének veteránja, édesanyja, Caroline pedig iskolaszéki adminisztrátorként dolgozott. A házaspárnak négy gyermeke van. Legidősebb gyermekük Pamela és Will között négy év korkülönbség van. Családjuk néhány évvel később lett teljes az ikerpár, Harry és Ellen érkezésével. Legfőképpen az édesanyjuk, Caroline számára volt nagyon fontos, hogy gyermekei továbbtanuljanak és egyetemet végezzenek. Éppen ezért nem csoda, hogy hideg zuhanyként érte a hír, amikor Will bejelentette, hogy ő egyetem helyett rapperkedni szeretne. Will 2021 novemberében Jimmy Fallon műsorában azt mondta, hogy ez volt a legrosszabb dolog, amit akkoriban mondhatott édesanyjának, tekintve, hogy felvették a Milwaukee-i mérnöki iskolába.

A fiatal Will Smith (Fotó: Getty Images)

„Amikor azt mondtam neki, hogy nem megyek főiskolára, mert rappelni akarok, fogalma sem volt róla, hogy mi lesz” – mondta a színész, majd azt is hozzátette, miszerint édesapja egy évet adott neki arra, hogy felfuttassa zenei karrierjét, mielőtt elkezdi a főiskolát. 

„Egy éven belül megnyertük az első Grammy-t. Ez volt az első, hogy egy rapper nyerte el a díjat.”

Will mindössze 12 éves volt, amikor megismerkedett a rap művészetével, szabadidejét gyakran azzal töltötte, hogy dalszövegeket írt. Egyszer a nagymamája rátalált a jegyzetfüzetére és elolvasta a benne lévő sorokat. A sorok között azonban egy “furcsa” jelenségre lett figyelmes, azaz: nem kevés szitokszó szerepelt benne. Nem sokkal később nagymamája egy megjegyzést írt a színész füzetébe: 

„Kedves Willard, az igazán intelligens az embereknek nem kell ilyen szavakat használniuk ahhoz, hogy kifejezzék magukat. Kérlek, mutasd meg a világnak, hogy olyan okos vagy, mint amilyennek gondoljuk.”

Will később azt mondta, hogy ezek a mondatok nagy hatással voltak rá, így később egyáltalán nem használt csúnya szavakat a zenéjében. 

Rengeteg gyerekkori trauma érte bántalmazó édesapja miatt

Will Smith nyíltan beszélt arról, hogy édesapjával való kapcsolata egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Aki már egy ideje követi a színész munkásságát tudja, hogy mennyire fontosak számára a családi értékek, ez pedig részben a gyerekkorában átélt traumáinak is köszönhető. A színész memoárjában részletesen kifejtette, hogy habár édesapja mindenben támogatta, tanúja volt a viselkedésének. 

„Apám erőszakos volt, de ott volt minden előadásomon. Alkoholista volt, mégis minden filmem bemutatóján, premierjén józan volt. Minden lemezt meghallgatott, mindig járt a stúdióba, minden este étel tett az asztalra” – írta a színész, majd azt is hozzátette, hogy édesapja maximalizmusa a családra is nagy hatással volt. Az Oscar-díjas színész azt is elmondta, hogy nagy hatással volt rá az is, hogy apja rendszeresen bántalmazta az édesanyját. 

Kilencéves koromban végignéztem, ahogy az apám olyan erősen oldalba vágta a fejét, hogy összeesett. Láttam azt is, hogy vért köpött. Ez a pillanat a hálószobában valószínűleg jobban meghatározta azt, hogy ki vagyok, mint bármi más

– emlékezett vissza. A traumatikus élmény miatt megfogalmazódott benne, hogy soha nem szeretne olyan apa lenni, mint Williard. 

Ezek az élmények annyira meghatározták a gyerekkorát, hogy egészen édesapja haláláig elkísérték. Könyvében azt írta, hogy gyerekként megígértette magával azt, hogy megbosszulja a történteket. Ez még akkor is kísértette, amikor meglátogatta beteg édesapját a kórházban.

„Megálltam a lépcső tetején. Lelökhettem volna, és könnyen megúszhattam volna. A több évtizedes fájdalom, düh és harag hirtelen a felszínre tört, majd el is illant. Megráztam a fejem és tovább gurítottam a fürdőszobába.”

Nagymamája üzenete meghatározta, hogy milyen előadó válik majd belőle

Rapper karrierjét a DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince tagjaként kezdte, amelyet gyerekkori barátjával, Jeffrey Townes-al alapítottak. A páros egy véletlennek köszönhetően ismerkedett meg, ugyanis Jeff mindössze néhány házzal arrébb zenélt egy házibuliban, viszont nem volt énekese. A színész végül ugyanabban a buliban kötött ki, nem sokkal később pedig úgy döntött, hogy beugrik Jeff mellé. A két fiatal között annyira megvolt az összhang, hogy ezt követően együtt “harcoltak a világ ellen.” Will Smith az 1990-es évek elején anyagi nehézségekkel küzdött, majd az NBC felépítette köré a The Fresh Prince of Bel-Air című sitkomot. A műsor után tűzte ki maga elé azt a célt, hogy a világ legnagyobb filmsztárjává váljon. A sitcom annyira sikeres lett, hogy megalapozta a színész jövőbeli karrierjét, egyszóval úgy is fogalmazhatnánk, hogy a sorozat “katapultálta a sztárok közé.” 

Új célkitűzése után nem volt megállás

Attól a pillanattól kezdve, hogy Will Smith meg szerette volna hódítani a filmipart, nem volt megállás. A színész megmutatta a világnak, hogy képes ötvözni a vígjátékot az akcióval, sokoldalúságának köszönhetően pedig megerősítette pozícióját Hollywoodban. Első nagyobb szerepei között szerepelt a Bad Boys, amely a kritikusok körében nem aratott kirobbanó sikert, Smith karrierjében mégis fordulópontnak számított. Ezt követte a Függetlenség napja, majd a hatalmas sikert arató Man in Black, amely nemcsak a színészi, hanem a zenei karrierjében is nagy áttörést jelentett. Habár a filmsorozat első része 1997-ben játszódik, még a mai napig nagy slágerként emlegetik, amely szinte bármelyik generációt meg tudja szólítani. 

Will Smith 56 éves lett (Fotó: Getty Images)

Meglepő, de Will Smith épp azt a filmet nem szerette volna elvállalni, ami az A-listás színészek közé repítette. A színész azt mondta, hogy a Men in Black közvetlenül a Függetlenség Napja utáni évben jelent meg, éppen ezért nem szeretett volna párhuzamosan két, egymástól teljesen különálló filmet forgatni. Steven Spielberg azonban nem tágított és még egy helikoptert is küldött érte, hogy négyszemközt tudjanak beszélni a részletekről. Az évtizedek során számos meghatározó filmben szerepelt. Ilyen volt például A randiguru, a Focus, az Öngyilkos osztag, a Sérülés vagy a Richard király. Utóbbiért Oscar-díjat is kapott, nem sokkal később pedig a filmvilág közellensége lett. 

A családjában senki sem volt boldog, amikor a legnagyobb hírnevet szerezte

A színész elmondása alapján szülőként, illetve színészként is 2010-ben érezte a legsikeresebbnek magát. Színészi karrierje virágzott, feleségével, Jada Pinkett Smith-el, pedig három csodás gyermeket neveltek. (Közülük egyikük, Trey Smith a színész korábbi házasságából származik. Will Smith-nek mindig is volt egy álma arról, hogy milyen családot szeretne felépíteni, ez pedig sikerült is.) 

Nagyjából 2010-től 2012-ig mindent elértem, amiről valaha is álmodtam

– mondta. Annak ellenére, hogy abban az évben rendkívüli sikereket ért el, a színész szerint a családjában senki sem volt boldog, hiszen kirakatban élték az életüket.

„Willow volt az első, aki elkezdte a lázadást. Ez volt az első felismerésem, hogy a siker és a pénz nem egyenlő a boldogsággal.”

Az Oscar-díj, amire mindenki emlékezni fog 

Egyszer fent, egyszer lent. A színész 2010-ben a legnagyobb magasságokat élte meg karrierjében, azonban közel egy évtizeddel később a legmegosztóbb “figurává” vált a filmiparban. Biztosan mindenki emlékszik az ominózus Oscar-díjátadóra, amikor amikor Will Smith élő adásban felpofozta a színpadon Chris Rock komikust, mivel úgy vélte, hogy felesége alopecia-betegségén gúnyolódik. Voltak, akik egyetértettek a történtekkel és Willben a lovagot látták, aki megvédi a feleségét a támadásoktól. Mások azonban inkább egy köztük lévő egészségtelen dinamikára hívták fel a figyelmet. A 2022-es díjátadó után édesanyja is megszólalt. Elmondása szerint Smith nagyon kiegyensúlyozott ember, így ez volt az első alkalom, hogy ennyire kikelt magából.

Soha nem láttam még ilyennek.

Az incidens után a színészt tíz évre eltiltották az Oscar-díjátadókról. Habár a történtek nem törték derékba a színész karrierjét, a közönség bizalma érezhetően megingott viselkedése után. 

Will Smith és felesége, Jada-Pinkett Smith (Fotó: Getty Images)

„Az erőszak minden formája mérgező és romboló. Az Oscar-gálán mutatott viselkedésem elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. A humor része a munkámnak, de a poén Jada egészségi állapotát illetően túl sok volt nekem és első felindulásból cselekedtem” – mondta ekkor. 

Az utóbbi két évben a színésznek vélhetően sok mindent át kellett gondolnia visszatérése előtt. Idén debütált legújabb Bad Boys, továbbá új dala is. A színész nyáron állt először színpadra a történtek óta, hogy előadja a You Can Make It című dalát, amelyben erősen utalt az elmúlt évek viszontagságaira is. 

Via: 1, 2, 3, 4

Exit mobile version