nlc.hu
Sztárok
Noah Schnapp élete

Will Byersként ismertük meg, de Noah Schnapp már nem a bilifrizurás kisfiú

Annyira gyorsan telik az idő, hogy aki néhány éve még gyereksztár volt, ma már milliomos üzletember: ugye Noah Schnapp?

Amikor 2016-ban feltűnt a képernyőkön Noah Schnapp, alig volt több egy riadt, őzike tekintetű, bilifrizurás kölyöknél, ma pedig már a 20. születésnapját ünnepli. Kétségkívül a Stranger Thingsnek köszönheti, hogy egyik pillanatról a másikra az A-listás sztárok közé emelkedett – akárcsak a sorozat többi szereplője –, ugyanakkor ő maga, illetve a generációja már nem a hagyományos értelemben vett gyerekszínész. A forgatások mellett egyetemre jár, influenszer karrierjét egyengeti, emellett pedig üzletembernek sem utolsó. Nem meglepő tehát, hogy az egyik leggazdagabb sztárként tartják számon 30 alatt.

Hajszálon múló siker

Schnapp mindössze 5 éves volt, amikor már tudta: színész lesz. Az Annie című musical teljesen a bűvkörébe vonta, így azonnal csatlakozott az iskola színjátszó köréhez. Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, de a tanárai úgy ítélték meg, hogy még ennél is több van benne, ezért azt javasolták a szülőknek, érdemes lenne professzionális szinten is elindítani a pályán. És még mindig csak 8 éves volt ekkor!

Bár gyakori vendég volt a meghallgatásokon, az áttörés váratott magára. A Stranger Things is csak egy volt a sok casting közül, amin részt vett, ráadásul nem is Will, hanem Mike szerepére jelentkezett. Mivel ezek a folyamatok általában hosszúak, és a szereplőválogatás egyébként is csúszott, mert nem kapott zöld lámpát a forgatás, Schnapp hét hétre táborozni indult, ahol mindössze három hívást engedélyeztek neki a családjával. Az utolsó ilyen hívás alkalmával derült ki, hogy a Montauk című szériába beválasztották (ez volt a Stranger Things munkacíme) ám a legszórakoztatóbb a dologban, hogy nem is emlékezett rá, mire jelentkezett.

A Stranger Things sztárjai

Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Winona Ryder, Millie Brown és Gaten Matarazzo a Stranger Things Los Angeles-i premierjén (Fotó: Eric Charbonneau/Getty Images for Netflix)

Felhívtak, hogy »Hé, Noah! « én meg megkérdeztem: »Ki az?«” – mesélte a Teen Vogue-nak adott interjújában. Ezt követően elmagyarázták neki a dolgot, és akkor már nagyon örült, bár azt még nem sejtette, hogy ezzel egy csapásra megváltozik az élete. Akárcsak az ötösfogat többi tagja (Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin és Millie Bobby Brown) a névtelenségből egy csapásra a népszerűség küszöbén találta magát, és hirtelen mindenki, mindent tudni akart róla. Mégsem szállt a fejébe a siker.

A züllés elkerülte, a kritika nem

Noah nagyon közel áll négy perccel fiatalabb ikertestvéréhez, Chloéhoz, ráadásul családjukban a vallásnak is nagy szerep jut, még ha ez okozott is némi fejtörést a zsidó származású színésznek az elmúlt időszakban. Schnapp olyan tartalmakat tett közzé, hogy a „Hamasz az ISIS” és a cionizmust szexinek bélyegezte, aminek köszönhetően a palesztinok iránti érzéketlenséggel vádolták meg, és többen követelték azt is, hogy írják ki a sorozatból. Végül a színész tiszta vizet öntött a pohárba, és úgy nyilatkozott, zsidóként fontosnak tartja a párbeszédet az Izrael és Palesztina közötti háborús helyzetről.

Csak békét, biztonságot akarok minden ártatlan ember számára, akit ez a konfliktus érint. Sokat beszélgettem nyíltan a palesztin származású barátaimmal, és úgy gondolom, hogy ezek nagyon fontos párbeszédek, és sokat tanultam belőlük. […] Azok az ártatlan emberek, akik még mindig Gázában túszul ejtve várják, hogy visszatérjenek a családjukhoz, ugyanígy remélik, hogy véget ér az ártatlan életek elrablása Palesztinában – melyek között sok a nő és a gyermek, és ezt szörnyű látni.

Noah Schnapp és Millie Bobby Brown

Noah Schnapp és Millie Bobby Brown a Netflix SAG partiján, 2020-ban (Fotó: Charley Gallay/Getty Images for Netflix)

Ugyanakkor nemcsak a politikai-vallási állásfoglalása miatt került a rajongók figyelő tekintetének kereszttüzébe. Miután sorozatbeli karakteréről a negyedik évad után egyre több teória merült fel a szexuális beállítottságát illetően, így Schnapp magánélete is jobban fókuszba került. Az évek során egyetlen kapcsolatát sem vállalta fel – mindeközben a legjobb barátja, Millie Bobby Brown például már jegyben járt –, ezért végül 2023-ban coming outolt, és elárulta, hogy a férfiakhoz vonzódik.

Amikor elmondtam a családomnak, a barátaimnak, hogy meleg vagyok, miután 18 évig nem beszéltem erről, csak annyit mondtak: tudtuk

– nyilatkozta. 

Bár a sorozat sztárjait azért az igazán nagy botrányok eddig elkerülték, Schnapp nyáron kihúzta a gyufát, amikor illuminált állapotban minősíthetetlenül viselkedett egy szórakozóhelyen. Miért probléma ez? Mert az USA-ban 21 év az alkoholfogyasztási korhatár, így ki sem szolgálhatták volna. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyrészt az vesse rá az első követ, aki fiatal felnőttként egyszer sem próbálgatta a határait. Másrészt, sok gyerekszínésszel ellentétben még így is meglehetősen felelősségteljesen és tudatosan élte át a kamaszéveit – valószínűleg a stabil családi háttérnek köszönhetően.

A sikeres üzletember

Ami a karriert illeti, egyelőre a Stranger Things utolsó, ötödik évada élvez elsőbbséget a filmes munkák között, de Schnapp láthatóan nem az a típus, aki csak egy vasat tart a tűzben. A forgatások mellett egyetemre jár, ahol üzleti tanulmányokat folytat, ezeket pedig már most is kamatoztatja. 2019-ben influenszer babérokra tört és saját YouTube-csatornát indított, ahol vlogokat és életmóddal kapcsolatos videókat készít – több, mint 4,6 millió előfizetője van. 

Noah Schnapp

Noah Schnapp a Variety rendezvényén, 2023-ban (Fotó: Stefanie Keenan/Variety via Getty Images)

2021 novemberében Elena Gubermannel és Ba Minuzzival közösen piacra dobta a To Be Honest (TBH) nevet viselő fenntartható mogyorókrém márkát. Két évre rá újabb ötlettel állt elő: olyan éttermi márkát indított TenderFix néven, ami virtuálisan működik, vagyis nincs külön lokációja, neten lehet rendelni tőlük, amit aztán házhozszállítanak. Emellett pedig trendanyagokban is gyakran látni őt, stílusa miatt igazi divatdiktátornak számít a Z-generáció szemében.

Láthatóan Noah – akárcsak sorozatbeli karaktere – még keresi a helyét a világban, mint minden huszonéves, de az már most egyértelmű, hogy elveszni biztos nem fog. Pláne nem a Tótágasban. 

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top