nlc.hu
Sztárok
Karikó Katalin a házasságáról és gyermekéről mesélt

Karikó Katalin: “Nem ez tűnt a sikeres párválasztás receptjének”

Egy évvel ezelőtt történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi, amikor Karikó Katalin lett az első Nobel-díjas magyar nő. Sokakhoz hasonlóan a magyar biokémikus pályája is tele volt rengeteg nehézséggel és küzdelemmel, azonban magánéletéhez hasonlóan, a munkájában is a szívére hallgatott.

A magyar tudósok mindig is központi szerepet töltöttek be a tudományos felfedezésekben és habár vannak, akik nem kaptak nemzetközi elismerést, sok magyar kutató írta be magát a történelembe. Ilyen volt többek között Szent-Györgyi Albert, Semmelweis Ignác és Teller Ede is. Hogy tényleg csak néhányukat említsük.

Egy évvel ezelőtt meghatározó pillanatoknak lehettünk szemtanúi, amikor Karikó Katalin az első Nobel-díjas magyar nő lett, miután kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva kapta a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díját. A magyar biokémikus az elismerést az mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért kapta, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette. 

„Ha háromszor-négyszer nem rúgnak ki az állásomból, most nem lennék itt”

Talán az egyik legfontosabb, amit az életünk során megtanulhattunk az nem más, mint az, hogy a siker mindig komoly áldozatokkal, lemondásokkal és tanulságokkal jár. Karikó Katalin életútja is tele volt nehéz pillanatokkal és sok-sok küzdelemmel, mégsem adott fel soha semmit. 1989-ben például, amikor a Pennsylvania Egyetemre került, elhatározta, hogy az mRNS-t szeretné alkalmassá tenni terápiás célokra.

Törekvéseit azonban rengeteg kritika és kudarc övezte, mivel senki nem hitt abban, hogy az mRNS alkalmas lehet a gyógyításra. Éppen ezért folyamatosan visszadobták a pályázatait, majd néhány évvel később lefokozták a professzori állásából. Fizetése így kevesebb volt, mint a mellette álló technikusé. 

Sokan kérdezik, nem aka­rok-e­­ utólag beolvasni azoknak, akik hátráltattak. Nem, mert inkább köszönettel tartozom ezeknek az embereknek. Ha háromszor-négyszer nem rúgnak ki az állásomból, most nem lennék itt

– mesélte Karikó Katalin a szerdán megjelenő Nők Lapja legújabb számában, majd azt is hozzátette, az emberek sokszor ott rontják el, hogy azzal foglalkoznak, hányszor bántották őket, hányszor váltak áldozattá. 

„Egy kicsit fel kellene nőni, és arra koncentrálni, mit tudunk tenni mi magunk.”

A magyar kutató nap mint nap azért dolgozik, hogy segíthessen azoknak, akik a beteg szeretteikért aggódnak. 

„Rákeresek, hogy zajlik-e valahol a világban az adott betegséggel kapcsolatban olyan klinikai vizsgálat, amelyben részt vehetnének. A megfelelő honlapokra irányítom az érdeklődőket, hogy részletesebben tudjanak tájékozódni.”  

Karikó Katalin

Karikó Katalin (Fotó: Getty Images)

„Tudtam, mit akarok, igyekeztem keményen dolgozni, és nem foglalkoztam mások véleményével”

A magyar biokémikus nemcsak a munkájában, de a magánéletében is ugyanilyen határozottsággal állt ki a véleménye, illetve a döntései mellett. Ahelyett, hogy mások véleményével foglalkozott volna, azt tette, amit a szíve diktált. Karikó Katalin már korábban is beszélt arról, hogy mennyire fontos az, milyen társat választunk magunk mellé. Akkor úgy fogalmazott, hogy a nők gyakran feladják az álmaikat, amikor sír a gyerek, hiszen ez a legkönnyebb út.

Véleménye szerint a gyerekvállalás sem lehet ok, az álmok feladására. Karikó Katalin és férje, Francia Béla októberben ünnepelték a 44. házassági évfordulójukat. 

„Úgy gondolom, az emberek túl sok energiát­ fecsérelnek el arra, hogy sikeresnek tűnjenek mások szemében. Azt hiszem, rám ez a törekvés soha nem volt jellemző. Tudtam, mit akarok, igyekeztem keményen dolgozni, és nem foglalkoztam mások véleményével. Például végzős biológusként, huszonhárom évesen, ugyan milyen perspektívát jelentett egy érettségiző srácot választani, aki három műszakban dolgozik a kábelgyárban, ráadásul épp akkor megy el katonának két évre, és havi kétszáz forint zsoldja lesz?”

Nem ez tűnt a sikeres párválasztás receptjének. De az idő engem igazolt

– mondta a lapnak. 

A házaspár az évtizedek során egy csodás lányt is felnevelt, a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok evezőst, Francia Zsuzsannát. A világhírű kutató a Nők Lapjának Kaliforniában adott interjút, a magazin újságírója pedig egy hétvégét tölthetett vele és olimpiai bajnok lányával. Ez idő alatt a kutató arról is mesélt, hogy mennyire változott meg az elmúlt egy évben az élete, mi az, amin éppen dolgozik, továbbá milyen gyakran van lehetősége találkozni a családjával.

A teljes interjú szerdán, a Nők Lapja legújabb lapszámában jelenik meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top