Tóth Vera énekesnő arról mesélt a Story magazinnak, hogyan telik számára a karácsony előtti időszak, miképpen hangolódik az ünnepre. „Míg le nem megy a koncertem, nemigen tudok mással foglalkozni. Persze a próbák és az előkészületek közti szünetekben bevásárolok, beszerzem az ajándékokat, de igazán csak a fellépés után tudom elengedni magam. Idén december 22-én volt a nagykoncertem a Kongresszusi Központban, Budapesten, így
nem volt sok időm az áthangolódásra”
– mesélte a koncertjéről, amin énekelt a Burattino Iskola nevelőotthonban élő gyermekeiből álló kórus is.

Szenteste előtt Tóth Vera évről-évre a lakóhelyükön, Palkonyán adnak karácsonyi koncertet a helyieknek a templomban, aminek a felújítására gyűjtenek. „A koncert után pedig mindig tartunk a férjem, Zoli éttermének, a Palkonyhának az előkertjében egy kis karácsonyi fogadást, ahol forralt borral, teával és sváb süteményekkel látjuk vendégül a falubelieket.
Nagyon szeretjük ezt a hagyományt,
ilyenkor mindenki összegyűlik, beszélgetünk egymással, sőt a barátainkat is meg szoktuk hívni, és ha a vendégeink hazamentek, még a télikertben tartunk egy közös baráti karácsonyt is. A családdal pedig szenteste és karácsony első napján ünneplünk Palkonyán, 26-án pedig Budapesten látogatjuk meg a családot” – mesélte Tóth Vera. A karácsonyi menü egy része hagyományos, a másik viszont teljesen spontán áll össze Veráéknál, aki a töltött káposztából nem enged:
„Imádom! Zoli vagy 300 adagot készít,
hogy a zenészeket, a barátokat, a családot is meg tudjuk kínálni, ezt pár nappal előre megfőzi, és karácsonyra beérik.” A másik amit mindig esznek ilyenkor, a halászlé, ami bográcsban, kint a kertben készül. „A férjem édesanyjától Stefánia-vagdaltat is szoktunk kapni, amit egy régi agyag cserépedényben készít el, istenien!” – mesélte Vera. A menü többi részét viszont abból főzik, amit a hűtőben találnak, a desszertet pedig egy helyi cukrászdából veszik.
Kép: Fotocentrál