Szűrd ki cikkek

Extra oltások – Ezt még bevállalnád az egészségedért?

Pici szúrás, többnyire saját költségen megvehető vakcina és hosszú időre védettség. Az egészségükre tudatosan figyelők – ha megtehetik anyagilag – élnek a lehetőséggel. A kötelező gyermekoltásokon túl vannak válaszható védőoltások és olyanok is, amelyeket kifejezetten felnőtteknek ajánlanak. Nézzünk néhány példát, mi ellen védekezhetünk!

Járványos agyhártyagyulladás

Választható a Meningococcus elleni védőoltás, amely a mostanában gyakran emlegetett agyhártyagyulladás ellen ad védelmet. A betegség kórokozója a Neisseria meningitidis nevű baktérium, amelynek több csoportja ismert. Nem mindegyik ellen van hatékony védőoltás. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, elsősorban zárt közösségben (pl. kollégium) fertőződhetnek meg vele. A fertőződés következményeként kialakulhat agyhártyagyulladás, amely életveszélyes megbetegedést jelent. Többfajta vakcina áll rendelkezésre. Az oltások egy része már kombinált oltóanyag, mely négyféle kórokozó ellen nyújt védettséget. A felnőtt populáció 5-15%-ának normál garatflórájában megtalálható a kórokozó. Ha a szervezet immunrendszere gyengül, a baktérium bekerülhet a véráramba, és megbetegedést okozhat. A vakcina ellenjavallatai: ha túlérzékenységi reakció lépett fel bármilyen, korábban agyhártyagyulladás ellen beadott védőoltás kapcsán, lázas betegség esetén, illetve várandósoknak csak jelentős veszély fennállása esetén adható.

Egy nem lesz elég

Hepatitis B, hepatitis A, kullancs-encephalitis és veszettség ellen csak ismételt oltások adnak teljes védettséget!

Rotavírus

A rotavírus egy olyan kórokozó, mely erőteljes hasmenést, hányást, kórházi kezelést szükségessé tevő kiszáradást okozhat. Az ez elleni oltóanyagot féléves kor előtt be kell adni 2 alkalommal, ezt a csecsemők szájon át kapják meg.

Gondold meg! (Profimedia)

Bárányhimlő

A bárányhimlő egy vírus által okozott megbetegedés, cseppfertőzéssel, bárányhimlős beteggel történő érintkezéssel, illetve testnedveivel terjed. Az egyik leggyakoribb fertőző betegség gyermekkorban. Nagyon ragályos, ezért közösségbe kerülés (bölcsőde, óvoda) után a gyermekek nagy része megfertőződik. A még nem védett személy övsömörös betegtől is elkaphatja közvetlen bőrkontaktus útján, viszont fordítva nem igaz: bárányhimlős egyéntől övsömört elkapni nem lehet.
A bárányhimlő megelőzésének hatékony eszköze az aktív immunizálás. A bárányhimlő elleni oltás szövetkultúrán szaporított, élő, gyengített vírust tartalmaz. A csecsemőkori és felnőttkori bárányhimlő ritka, de súlyos.

Kullancs által terjesztett fertőző agyvelőgyulladás elleni oltás

A hazai erdőkben, mezőkön találkozhatunk olyan kullancsokkal, amelyek hordozzák az agyvelőgyulladást okozó kórokozót. Magyarország nem endémiás terület, ez a betegség viszonylag ritkán fordul elő, de súlyos következményekkel járhat. A vakcina inaktivált kullancs-encephalitis-vírust tartalmaz. 1 és 2 éves kor között csak az előny/kockázat gondos mérlegelése alapján adható, 12 éves kor felett a felnőtt vakcina alkalmazandó. Az alapimmunizálás három oltásból áll. Mivel a kullancsok aktivitása tavasszal kezdődik, az elsőt és a másodikat télen kell beadni. Ezt követően felléphetnek nemkívánatos reakciók, úgymint a helyi bőrpír, rövid ideig tartó láz és fejfájás.
Az oltás nem nyújt védelmet a kullancsok által terjesztett másik megbetegedés, a Lyme-kór ellen.

Folyamatosan változik

A nem kötelező védőoltások nem szerepelnek a mindenki számára ingyenes oltási rendben, de a rizikócsoportba tartozó személyeknek, illetve a háziorvos megítélése alapján vagy a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadhatók. Az ajánlott vakcinák listája a legújabb kutatási eredmények alapján folyamatosan változik. A gyerekeknek eddig ajánlott pneumococcus elleni immunizáció a 2014. június 30-a után született csecsemők számára már kötelező.

Hepatitis A

A fertőző májgyulladás bárhol felütheti fejét, ahol nincsenek meg a megfelelő higiénés feltételek. Szennyezett vízzel, élelmiszerrel, illetve közvetlen érintkezés útján terjed. A Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött. Magyarországon 3 inaktivált vírust tartalmazó, hepatitis A elleni védőoltást törzskönyveztek. Kisgyermekeknek az első adag már 12–23 hónapos életkor között beadható. Utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki. A hosszú távú védettség eléréséhez szükséges emlékeztető oltásra az első adag beadását követő 6 hónap és 5 év között bármikor sor kerülhet, de a beadás javasolt az elsőt követő 6–12 hónapban.

Az oltások hatékonyságát bizony újra kell gondolni utazás, munkavállalás, gyermekvállalás előtt. A régebben kapott védőoltások ugyanis nem feltétlenül biztosítanak elegendő védettséget a különböző veszélyes fertőzések (kanyaró, kullancsencephalitis, szamárköhögés, rubeola, mumpsz, diftéria, tetanusz, hepatitisz…) ellen. Ezért érdemes a kapott oltások hatékonyságát megvizsgálni a fenti esetekben, és amennyiben az immunitás eltűnt, újraoltatni magunkat.

Hepatitis B – fertőző májgyulladás

Fertőzött testváladékkal (vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal, nyállal) terjed a hepatitis B vírusa. Három oltásból áll gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, de 11–15 éves kor között 2 adag elegendő a felnőtt adagból. Ha utazás előtt már csak egy hónapja van a hepatitis-védőoltások felvételére, akkor 18 éves kortól 0-7-21 nap időbeosztással is felveheti, azonban ekkor 12 hó múlva egy emlékeztető védőoltás szükséges.

HPV

A HPV elleni vakcináció 2014. szeptember 1-jétől kötelezően felajánlható lett. A 12 éves lányok a házi gyermekorvostól vagy az iskolaorvos által térítésmentes védőoltásban részesíthetők.
Az oltás a méhnyakrák kórokozója, a HPV néhány magas kockázatú fajtája ellen nyújt védelmet. Hatékony lehet akkor is, ha a személy már kapcsolatba került a vírussal. A kórokozónak több csoportja ismert, szexuális úton terjed. A védőoltás nem véd az összes rákkeltő HPV ellen, a szűrővizsgálat életet menthet! 

Mennyibe kerül?

Az oltások ára helyenként változó lehet (külön felszámolják az oltóanyagot és a beadás költségét), de az állami oltóhelyek oltóanyagárai alacsonyabbak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top