nlc.hu
Szűrd ki cikkek

B12 vitaminhiány tünetei

5 furcsa tünet, ami kevés B12 vitamint jelez a szervezetedben

Lehet, hogy B12 vitaminból kevés van a szervezetedben? Ezekre a tünetekre figyelj!

Tudtad, hogy a kor előrehaladtával a szervezeted egyre kevésbé képes felvenni a B12 vitamint az élelmiszerekből? Pedig érdemes odafigyelni az elegendő B12 bevitelre: „Fontos gondot fordítani a megfelelő B12 vitamin (minden állati eredetű ételben megtalálható) ellátottságra. Ez a normál vérképzéshez fontos anyag, mely biztosítja, hogy sejtjeinkhez a tápanyagok eljussanak, ezzel is védekezve a téli hideg ellen” – olvashatjuk a Semmelweis Egyetem tájékoztatójában.

Ha túl kevés a B12

„Az emberi szervezet B12-vitamin igénye 0,4 (csecsemők) – 2,8 (szoptatós anyák) g/nap között változik, mivel vízben jól oldódó vitamin, biológiai felezési ideje plazmában kb. 5 nap, azonban az egészséges emberi máj 2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni – írja a B12 vitamin tartalmú, bukkális gyógyszerhordozó rendszer formulálása, mikro- és makroszerkezetének vizsgálata című magyar tanulmány. – A B12 hiánybetegsége a ‘vészes’ vérszegénység (anaemia perniciosa), amelyet a XIX. században lefolyása során drámaian, akár a normál érték tizedére csökkenő vörösvértest-számra utalva neveztek ‘vészes’-nek. (…) A B12 nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségben, ha az állati eredetű ételt kizáró étrend nem párosul a szükséges vitaminok pótlásával (pl. dúsított élesztő, gabonafélék, húshelyettesítők vagy táplálék kiegészítők fogyasztásával).”

A B12 vitamin rendkívül fontos az egészséges agyműködéshez, az immunrendszer működéséhez, sőt, az anyagcsere zavartalan működésében is óriási a szerepe. Ha növényi étrenden élsz, akkor különösen fontos pótolni a B12 vitamint, hiszen főleg az állati eredetű ételekben található meg. A következő furcsa tünetekre pedig figyelj oda, mert akár azt is jelezhetik, hogy túl kevés B12 vitamin van a szervezetedben és tenned kell a pótlás érdekében.

A B12-hiány tünetei

A fáradtság is lehet tünet (Kép: Getty Images)

Állandósult fáradtság

A B12-hiány egyik első jele az, hogy állandóan fáradt vagy, főleg a délutáni órákban érzed azt, hogy rögtön elalszol, még akkor is, ha amúgy éjjel eleget aludtál. Ez azért van, mert a vörösvérsejtek – melyek az oxigént szállítják a szervekhez – előállításához szükség van a B12 vitaminra, és ha kevés van belőle, akkor csökken a sejtjeinkben az oxigénszint, ettől pedig állandósul a fáradtság.

Erőtlennek érzed magad

Amikor a B12-hiány miatt az izmok nem kapnak elegendő oxigént a vörösvértestektől, akkor kásás érzés jelentkezhet a karjaidban, mintha nem működnének rendesen az izmaid, már egy bevásárlást is alig bírsz hazacipelni. Mindenképp kell egy kivizsgálás, ha amúgy jó erőben voltál, de egy ideje már gondot okoz egy kiló kenyér felemelése is.

Feledékenység, szétszórtság

Berakod a kulcsodat a hűtőbe, folyton elfelejted, hol hagytad a telefonod, állandó bosszúságot okoz a feledékenységed a mindennapi életben. Ez bizony utalhat B12-hiányra, úgyhogy ha fokozódó memóriaproblémát tapasztalsz magadon, akkor érdemes megnézetni a B12-szintet egy vérvizsgálattal.

Remegés, szédülés

A fáradtság mellett a szédülés és remegés a másik leggyakoribb tünet a B12-hiány esetén. Egy török tanulmányban összehasonlították egészséges páciensek és olyan alanyok B12-szintjét, akik szédülés miatt kerültek a sürgősségire. Az eredményből kiderült, hogy azoknak a B12-szintje 40 százalékkal alacsonyabb, akik szédüléssel mentek kórházba.

Sápadt arc

A sápadtság persze lehet adottság is, de ha amúgy pirospozsgás, egészséges arcszíned szokott lenni, de egy ideje azt veszed észre a tökörben, mintha besárgult volna a bőröd, akkor a B12-hiány is lehet a változásért a felelős. Kevés B12 esetén ugyanis a vörösvértestek sérülékennyé válnak, ami egy olyan anyag felszabadulását okozza, amely sárgás árnyalatot ad a bőrnek.

Immunerősítés:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top