nlc.hu
Egészség

Immunrendszer erősítés

A harvardi kutatók tanácsai az immunrendszer erősítéséhez

Nem a csodaszereken múlik az immunrendszer állapota, sokkal inkább az egészséges életmódban rejlik a megoldás.

Mostanában az immunrendszer erősítése különösen nagy figyelmet kap, amit meg is lovagolnak a különböző táplálékkiegészítők és gyógyszergyártók, ám a harvardi kutatók szerint nem csupán a csodaszereken múlik az immunrendszer erősítése. Az immunrendszer leginkább úgy erősíthető, ha változtatunk az életmódunkon, és meghozunk bizonyos – olykor kényelmetlen – döntéseket az egészségünk érdekében. Tény, hogy egyszerűbbnek tűnik bekapni naponta három kapszulát, de a hatékony védekezés érdekében inkább hosszabb távon kell rendbe tenni az immunrendszerünket.

Mi az, ami erősíti az immunrendszert?

A Harvard Medical School honlapján olvasható tájékoztató szerint eleve hibás elképzeléseink vannak az immunrendszerünkről. Ez egy rendkívül bonyolult, és összetett rendszere a szervezetünknek, nem pedig egy darab különálló egység, amit elég meglocsolni néha D-vitaminnal ahhoz, hogy jól működjön. Bár kétségtelen, hogy a reklámok az egyszerűség kedvéért és a termékek eladhatóságának érdekében ez utóbbit sugallják, nem szabad bedőlni nekik.

A csodaszerekről

A drogériák polcain sok olyan terméket találunk, amik azt állítják, hogy erősítik az immunrendszert, de a kutatók szerint ennek nem sok tudományos alapja van. Az immunrendszer mely sejtjeit, mikrobáit erősítik ezek konkrétan és milyen számban? Olyan komplikált rendszerről van ugyanis szó, amit nem lehet az erősítés zászlaja alatt egyetlen szerrel kezelni.

A kutatók még jelenleg is vizsgálják az életmód és az immunrendszer összefüggéseit, gyűjtik a bizonyítékokat arra, hogy mi az, ami valóban hatásosan erősíti az immunrendszert, de azt már határozottan állítják, hogy az étrend, mozgás, stressz és kor mind kivált immunválaszt az állatoknál és az embereknél egyaránt. Úgyhogy, ha fel akarod turbózni az immunrendszeredet, akkor az életmódváltással kell kezdened.

Az immunrendszer erősítés

A régi mondás szerint: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” (Kép: Unsplash)

Az egészséges immunrendszer alapjai

Ahhoz, hogy erősödjön az immunrendszer, az egészséges életmód a legjobb a út. Igaz, hogy nem rövid távon, nem holnapra lesz tőle erős, hanem szép lassan épülnek egymásra az új, egészséges szokások, melyek segítségével aztán az egész szervezet megerősödik, de épp ezért már ma el kell kezdeni a változtatást. A kutatók szerint a tested és lelked is jobban ellenáll a környezeti hatásoknak, ha a következő egészséges stratégiák mentén kezded élni az életed.

A stresszről

O. Carl Simonton A gyógyító képzelet című könyvében ír a stressz és immunrendszer összefüggéseiről: „Az érzelmi stressz hatására az immunrendszer gátlás alá kerül, és ezáltal megbénul a szervezet természetes védelmi rendszere a rák és más betegségek ellen. (…) Sejtésünk szerint a magyarázat abban van, hogy a megbirkózás maga csökkentheti a betegséggel szembeni ellenállást, különösképpen akkor, ha az egyén megbirkózási technikája hibás: amikor az nem felel meg a megoldandó problémának.”

Az immunrendszer erősítésének érdekében a következő lépéseket tedd meg:

  • ne dohányozz;
  • az étrended tartalmazzon sok gyümölcsöt és zöldséget;
  • mozogj rendszeresen;
  • érd el és tartsd meg az egészséges testsúlyt;
  • ne igyál sok alkoholt;
  • aludj rendesen, naponta legalább 6-8 órát;
  • moss kezet, viselj maszkot és tegyél meg mindent, hogy elkerüld a fertőzést;
  • minimalizáld a stresszt az életedben, tanulj relaxációs technikákat.

A mozgás ereje

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére. A mozgással támogatjuk az immunrendszert, a lelkünknek is jót tesz, oldja a szorongást és csökkenti a stresszt, úgyhogy minden érv amellett szól, hogy ne hanyagoljuk el, hanem tudatosan figyeljünk minden nap arra, hogy átmozgassuk a testünket.

via

Az egészséges életmód:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top