Életmód

Ősszel nem a kinézetünkért edzünk, hanem az egészségünkért

Esik? Fúj? Sötét van? Azért reméljük, bent az edzőteremben nem. Nincs is kedved? Csak amíg el nem kezded!

Tavasszal ultra motiváltak vagyunk, semmi mással nem foglalkozunk, csak az alakunkkal. Hirtelen mindenkiből sportőrült és diétaguru lesz, és úgy osztjuk az igét, mintha legalábbis nem egy minden évben ránk törő, pár hónapos fellángolásról lenne szó csupán, aminek a vége borítékolhatóan az lesz, hogy ősszel szakítunk az álomalakkal és az egészséges életmóddal, és belesüppedünk az év végi nassolásba.

A természetben bringázni mindig jó buli (Fotó: iStock)

Tudom, hogy a strandszezon sokkal nagyobb motiváció, mint az általános jóllétünk, az egészségünk, az ideális és kiegyensúlyozott táplálkozásunk, az energiaszintünk fenntartása vagy éppen a téli nyavalyák elkerülése. De azért gondoljuk ezt még egyszer végig! Tényleg fontosabb, hogy nézünk ki bikiniben, mint hogy lesznek-e szívproblémáink, magas vérnyomásunk vagy épp cukorbetegségünk? Ugye, hogy nem!

Bármit odaadnánk, hogy tavasszal ne kelljen újabb lemondásokkal járó diétába és sanyargató edzésekbe kezdenünk, de eszünkbe sem jut, hogy a jojózás helyett talán nem kellene ősszel a fogyókúrát hízókúrára, a sportot pedig a tévé előtt tespedésre cserélni, csak mert kint épp szakad az eső. Majd ezt megkoronázzuk az ünnepek alatti lakomákkal, mondván, úgyis az lesz az újévi fogadalmunk, hogy ledobunk pár kilót és előkotorjuk a nyár végén a szekrény mélyére süllyesztett sportcipőnket.

Jobb ötletem van!

Idén ősszel törjük meg ezt az örökös körforgást, próbáljuk meg a nyári alakunkat megőrizni jövő tavaszig, így nem kell újra belekezdenünk az ezeregyedik beach body-diétába.

Mindazt, ami ősszel eltántorít minket a sportolástól, fordítsuk az előnyünkre, és a változatosság kedvéért idén egyszer igyekezzünk kitartani az egészséges táplálkozás és a testmozgás mellett egész évben. Megígérem, hogy ha nem válik be, jövő ősszel újra punnyadásba és zabálásba fojthatjuk a bánatunkat.

Vége a nyárnak? Legalább van kivel edzeni menni!

Ha úgy érezzük, hogy a nyár végével a motiváltságunk is rendszerint alábbhagy, míg végül teljesen fel nem hagyunk a rendszeres edzéssel, fordítsuk a hasznunkra az évszakok változását! Nyáron mindenki szabadságon van, utazik, és soha senki nem ér rá eljönni velünk edzeni. Szerencsére ennek most vége, a barátnőink is mind visszatértek a nyaralásból, így már semmi sem áll az utunkban, hogy közösen járjunk edzésre.

Jó társaságban az edzés is jobban esik (Fotó: iStock)

Kutatások kimutatták, hogy ha többedmagunkkal sportolunk, sokkal elhivatottabbak vagyunk, kevésbé mondjuk le az időpontokat, és a társasági élménynek köszönhetően lelkesebben indulunk edzésre még akkor is, ha fáradtak vagyunk.

Saját magunkat sokkal előbb meggyőzzük arról, hogy aznap miért nincs időnk sportolni, de mások elé nem szívesen állunk oda a gyenge kifogásainkkal.

Érdemes mindig előző héten megbeszélni a csajokkal a következő heti sportos randikat, így mindenki ahhoz tudja igazítani a programját, és egymást motiválva, támogatva élvezet lesz a közös mozgás, bármilyen edzésformát is választunk. A csapatból valaki úgyis mindig lelkes lesz, és nem hagyja majd, hogy füstbe menjen az aznapi edzésterv.

Hideg van? Végre nem izzadunk!

A másik gyakori kifogás, hogy ősztől tavaszig azért nem sportolunk, mert olyan hideg van. Bezzeg nyáron pont az a bajunk, hogy ha nem reggel hatkor megyünk futni, tuti, hogy hőgutát kapunk. Szóval elég a nyavalygásból, és tessék örülni, hogy nincs már akkora hőség, így nem kell hajnalban kelni, hanem vígan elmehetünk futni, biciklizni, gyalogolni, túrázni, evezni vagy épp sziklát mászni bármikor, egészen a délutáni órákig. Így sokkal jobban ki lehet használni a hétvégéket, nyugodtan be lehet nevezni hosszabb távokra, nem kell azon aggódnunk, hogy felszökik a hőmérséklet, vagy épp megégünk a napon.

Érdemes rétegesen öltözködni, amikor szabadtéri sportot választunk, így se megfázni, se kimelegedni nem fogunk. Meg fogunk lepődni, mennyivel jobban bírjuk a terhelést az őszi, mérsékeltebb hőmérséklet mellett. Azért a folyadékpótlásra ilyenkor is figyeljünk oda!

Korán sötétedik? Még jó, hogy az edzőteremben van világítás!

Tudom, hogy a nappalok rövidülése és a napfény hiánya igencsak rá tudja nyomni a bélyegét a hangulatunkra. Fáradtabbnak és enerváltabbnak érezzük ilyenkor magunkat, de ez csak eggyel több ok arra, hogy rendszeresen sportoljunk, hiszen a mozgás megemeli nemcsak az energia-, de az endorfinszintünket is.

A sport gyorsítja a légzésünket, fokozza a vérkeringésünket, így gyorsan megszűnik a kezdeti tompaság, a fokozott endorfintermelés pedig boldogságérzetet kelt, így garantáltan jótékony hatással lesz az edzés a kedélyállapotunkra a napfényszegény időszakban is.

Lehet, hogy a szabadtéri sportoknak nem hódolhatunk olyan hosszan ilyenkor, viszont minden sportpálya és edzőterem rendelkezik világítással, így ez sem lehet kifogás. Remekül meg lehet hosszabbítani az egyre rövidebb nappalokat, ha nem otthon ülve kesergünk, hogy milyen sötét van, hanem munka után még elmegyünk edzeni. Egy kora esti jóga- vagy bodyArt-óra ideális, hogy kisimuljanak az idegeink, és feltöltődve térjünk haza, és így még az otthoni villanyszámlán is spórolhatunk! 

Esik az eső? Itt az ideje kipróbálni új sportágakat!

Érdekes, hogy mennyire időjárásfüggővé vált az életünk: amint leesik egy csepp eső, máris lemondunk mindent, és inkább bekuckózunk a tévé elé. Szerencsére már a csajokkal járunk együtt edzeni, így nem fogják hagyni, hogy kibújjunk a közös edzés alól, és emellett a sportlétesítmények olyan csodálatosak, hogy nemcsak világítással rendelkeznek, de még tető is van felettük, így tuti, hogy megázni sem fogunk.

Örüljünk, hogy esik, és kénytelenek vagyunk az aznapi biciklizés helyett beltéri edzésformát választani, ugyanis bizonyított, hogy az edzésekről való lemorzsolódás egyik legfőbb oka, hogy ráununk az adott edzésnemre. Éppen ezért érdemes változatos edzéstervet összeállítani, és időnként új mozgásformákat is kipróbálni, hogy a monotonitás ne szegje kedvünket.

Kimutatták, hogy egy-egy új mozgásforma sokáig izgalomban tudja tartani az embert, az abban rejlő kihívások és a tanulási folyamat leköti a figyelmünket, így gyorsan elszáll az edzésidő, és alig várjuk, hogy újra jöhessünk.

A másik előnye annak, ha beltéri edzésformákra kényszerít minket az időjárás, hogy ilyenkor általában anyagilag is el kell köteleződnünk, mert amíg ingyen futhattunk a szabadban, az edzőteremben vagy a sportklubban már tagdíjat kell fizetnünk. Ne riadjunk vissza ettől, mert az is csak motivációként szolgál, hogy ha már fizettünk a bérletért, valóban ki is használjuk. Ráadásul az egészségünkbe fektetett pénz mindig megtérül!

Úgyse látja senki, mi van a ruha alatt? Irány egy wellnessrészleg!

Végül jöjjön a klasszikus kifogás, hogy miért is nem sportolunk az őszi-téli szezonban: hiszen nem kell fürdőruhát húzni. Nem rossz, nem rossz! Sokan úgy gondolják, hogy a sok réteg ruha alatt úgysem látja senki, ha felszalad pár kiló, majd tavasszal úgyis ledobják. Hogy ne eshessünk ebbe a hibába, válasszunk olyan edzőtermet vagy sportklubot, aminek van wellnessrészlege, és sportolás után irány a finn és az infraszauna, a gőzkabin, a sókamra és a medence. Egyrészt így igenis előkerül az a bűvös bikini, ami úgy tűnik, a legjobb motiváló eszköz, másrészt kifejezetten jót tesz az izmainknak és a bőrünknek is, ha edzés után lazítunk egy kicsit a szaunában, majd csobbanunk egyet a hideg merülőmedencében, utána pedig ejtőzünk egyet a jakuzziban. Ettől ellazulnak az izmaink, kisimulnak az idegeink, és testileg-lelkileg feltöltődünk a hideg, esős és sötét őszi napokon, amik, lássuk be, egészen élvezetesek is lehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top