Életmód

Ha futni szoktál, kezdj el jógázni is mellette!

A tizenhétszeres maratonfutó elárulta, miért olyan fontos a futás mellett a jóga.

Meghan Kita tizenhétszer futotta már le a maratont, úgyhogy ha valaki, ő aztán tudja, mi a legjobb egy futó számára. A How To Make Yourself Poop: And 999 Other Tips All Runners Should Know című könyvében ír arról, hogyan kell helyesen nyújtani, mit érdemes enni futás előtt, és kitér arra is, hogy aki fut, annak rendszeresen kellene jógázni is, ha jót akar magának. Érdemes megfogadni Meghan tanácsait, ha te is mindennap futással engeded ki a gőzt munka után.

5 ok, hogy elkezdj jógázni a futás mellett

1. Hajlékonyabb leszel

Nem az a célod persze, hogy te legyél a következő meztelen jógás sztár az Instagramon, aki nyakába tett lábakkal is képes megenni az ebédjét, hanem hogy a feszes izmokat lelazítsd a jógával. Meghan szerint a jóga adta hajlékonysággal sok sérülés megelőzhető lenne, és még a testtartást is helyrerakja.

2. Könnyebben lélegzel

A jógában tudatos hasi légzésre van szükség, melynek hatására sokkal jobb lesz a vér oxigénellátása. Ha beépíted a jógalégzést az edzésbe, extra lökést adsz a futásnak.

3. Karban tartod az agyat

Sokan eleve azért kezdenek el futni, hogy a stresszt levezessék, és arról számolnak be, hogy futás közben sokszor sikerül a jelen pillanatban maradniuk, elérik a flow-érzést. A jógával rászoktathatod magad, hogy minél többször a jelenben legyél, így például, amikor eléred a holtpontot futás közben, könnyebben át tudsz lendülni rajta ahelyett, hogy feladnád.

futás jóga testmozgás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

4. Alaposan megismered a testedet

Minden porcikádat átmozgatod a jógával, felfedezed a tested gyengeségeit és erősségeit, nem mellesleg pedig olyan mélyizmokat is megmozgatsz, melyeknek nagy hasznát veszed futás közben.

5. Erősebb leszel

Meghan leírása szerint a futáshoz az alsó testrészek ereje szükséges, míg a jóga megköveteli a felső régiók izmainak erőkifejtését is. Az egyensúlypózok kifejezetten jó segítői a futóknak, mert olyan izmokat fejlesztesz velük, melyek segítségével futás közben elkerülhető sokféle sérülés.

Mostanra már biztos meggyőzött Meghan téged is, hogy jógázni kezdj futás mellett, de abban is segít, hogyan állj neki a jógának.

Kezdd kicsiben!

Nem kell egyből a legkeményebb jógaórára elmenni, ahol másfél óra alatt teljesen kikészülsz. Kezdd el otthon az alapgyakorlatokkal, ötperces meditációval – mindehhez csak egy jógamatracra és egy kezdő jógás videóra lesz szükséged.

Ha mégis jógaórára mennél inkább, akkor mindenképpen a kezdőknek valót válaszd, hogy ne menjen el a kedved az egésztől az első alkalom után.

Csak nyugodtan!

A jóga nem lóverseny, nem kell legyőzni senkit, arra koncentrálj inkább, hogy minél pontosabban végezd a gyakorlatokat. Arra is figyelj, hogy ne ess túlzásokba, csak addig csináld, amíg jólesik, ne akarj a haladók közé tartozni, hiszen nem az a célod, hogy jógaoktató legyél, csupán a futásodat akarod támogatni ezzel a mozgásformával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top