Szűrd ki cikkek

Ezért terjed újra a kanyaró: egyre több a komoly megbetegedés

Rekordméretűvé nőtt a kanyaróval fertőzöttek száma idén, mégis folyamatosan emelkedik az oltás-szkeptikusok száma egyes európai országokban. Magyarország biztonságos helynek számít, nálunk közel száz százalékos a lefedettség. Tényleg csak az oltás segíthet?

Kontinensünkön még soha nem volt ilyen magas a kanyaróvírussal fertőzöttek száma, mint 2018-ban. Különösen az év első felében voltak kiugróak az adatok. Január és június között több mint negyvenegyezer gyerek és felnőtt fertőződött meg Európa-szerte, ami több mint a duplája az előző évi számoknak.

Nem árt (Profimedia)

A fertőzések száma Ukrajnában volt a legmagasabb, ezt követte a sorban Olaszország, Görögország, Oroszország, Szerbia és Franciaország. Szerbiában tizennégyen életüket vesztették, Európában összesen harminchét halálos áldozatot követelt a kór. Szakemberek ezt hol „teljesen indokolatlan jelenségként”, hol „elfogadhatatlan tragédiaként” emlegetik, mivel szerintük biztonságos és elérhető oltóanyagok vannak a betegség megelőzésére.

De akkor miért egyre több és több a beteg?

A fertőzés drasztikus terjedését a WHO szakemberei szerint a hiányzó lefedettség okozza, és az emberek szemléletével van a baj. Azokat a társadalmi csoportokat, melyekben a gyerekek nem kapják meg az oltást, az európai jelentések diplomatikusan csak „peremcsoportoknak” hívják. Ők egyrészt hátrányos helyzetű társadalmi rétegből származnak, másrészt épp magasan iskolázott oltás-szkeptikusok, akik nagyon is tudatosan hoznak döntést – az oltás ellen. Hivatkozási alapjuk általában a hírhedt Wakefield tanulmány, melyben a szerzők az autizmussal hozzák összefüggésbe az oltóanyagot. (Dr. Andrew Wakefieldet, a tanulmány egyik szerzőjét azóta kizárták az Orvosi Kamarából.) „Ezerszer bebizonyosodott azóta, hogy a kutatás hamis adatokon és összefüggéseken alapul, az emberek egy része mégis kételkedik az oltóanyag biztonságában” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az ATV Start című hírműsorában.

Az oltás-szkeptikusok száma Európán belül Franciaországban, Romániában és Olaszországban a legmagasabb. Ezekben az országokban jellemzően a lakosság ötöde oltásellenes.

Persze, nem mindenki azért kerüli el az oltást, mert félti a gyerekét az autizmustól. Mivel épp a védőoltások miatt Európában gyakorlatilag mára eltűntek a fertőző betegségek, sokan úgy vélik, felesleges a vakcinákkal védekezni ellenük.   

A kanyaróvakcinát az 1960-as években fejlesztették ki. A tömeges beoltás előtt évi 2,6 millió ember halt bele a cseppfertőzéssel terjedő, rendkívül fertőző betegségbe. 2016-ban már “csak” 89 780 halálesetet jelentettek világszerte, ez a valaha mért legalacsonyabb szám. Ami a globális tendenciát illeti, naponta sajnos még mindig négyszázötven gyerek hal meg kanyaróban. A fejlődő országokban az oltóanyag hiánya jelenti a legnagyobb gondot, nem pedig az oltások iránt érzett bizalmatlanság.

(forrás: http://www.europarl.europa.eu)

Kötelező oltás kontra szabad választás joga

A járvány terjedésében Európán belül Magyarország a legkevésbé érintett, itt szinte százszázalékos lefedettség van. Tavaly mindössze 36 kanyarós megbetegedést jelentettek. Ennek az az oka, hogy Magyarországon az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola) oltást kötelező beadni a  gyerekeknek, először hat hónapos, majd 11 éves korukban. Európában ez rajtunk kívül egyedül Csehországra igaz, a többi országban ez az oltás (sok egyéb vakcinához hasonlóan) nem kötelező. Részben ennek is köszönhetően Olaszországban például már csak 83%-os, Romániában pedig mindössze 76%-os volt az átoltottság mértéke.  

A kanyaró vírusa különösen fertőző. Emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel. A betegség magas lázzal, köhögéssel, a nátha tüneteivel, vagy könnyező, bepirosodó szemmel kezdődik.3-5 nap után megjelennek a kiütések. Ezeket számos, súlyosabb komplikáció követheti, köztük a tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás. A legtöbb esetben nem halálos kimenetelű.

A megbetegedések túlnyomó többsége (80 százaléka) a gyerekeket érinti. Egyetlen módon megelőzhető: oltással.

Az EU egészségügyi biztosa közös megállapodást és felvilágosító kampányokat sürget. Annál is inkább, mivel a WHO eredetileg 2010-re tervezte, hogy kiirtja Európából a kanyarót, azonban a cél elérésének idejét 2015-re módosították. 2016-ra majdnem sikerült a vállalást, soha nem volt annyira alacsony a kanyaró vírusával fertőzöttek száma, mint akkor. Ehhez képest a helyzet mára igen sokat romlott.

(Forrás: CNN, Reuters, Házipatika, europarl.europa.eu és ATV)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top