Szűrd ki cikkek

Cukorbetegség: el tudod kerülni egyáltalán?

Az esetek többségében nincs megírva a génjeinkben, hogy cukorbetegek leszünk. Ezért ne dőljünk hátra tehetetlenül, hagyva, hogy a sorsunk – vagyis inkább a rossz döntéseink következményei – utolérjenek bennünket!

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit tehetünk az önsorsrontás ellen, tisztázzuk, hogy vannak, akik tényleg nem tudják elkerülni ezt a betegséget. „Az 1-es típusú cukorbetegséget nem lehet megelőzni, mert ilyenkor a szervezet nem termel inzulint, ezért külsőleg kell bevinni azt. Ilyenkor a rosszul menedzselt életmód, a helytelen szokások nem játszanak közre a betegség kialakulásában, a 2-es típusnál viszont annál inkább” – magyarázza Szabó Lucia dietetikus. Az utóbbi igazi népbetegség: hogyan térhetünk ki előle?

(Profimedia)

Rostok: ne csak mutatóba!

Azoknak, akik hajlamosak legyinteni a prevencióra, mert ahhoz túl sok mindent kell tenni, rossz hírünk van: nem lustálkodhatnak nyugodt lelkiismerettel, mert néhány egyszerű lépéssel máris a megelőzés útján vagyunk. „A mennyiségi zöldségfogyasztást mindenképp javasoljuk: az nem elég, ha a reggeli vajas kenyér mellé elrágcsálunk három karika uborkát. Ehhez kell még például egy maréknyi saláta, öt-hat szem retek, ilyenkor tavasszal esetleg egy kis újhagyma. Minden étkezést érdemes zöldségekkel kiegészíteni valamilyen formában: nyersen, sütőben sütve, savanyítva – télen, amikor kevesebb a friss zöldség, a savanyú káposzta és uborka, csalamádé is jó választás. A rostok segítenek a normális vércukorszint fenntartásában: ezeket az alacsony keményítőtartalmú zöldségekkel és a teljes értékű gabonákkal vihetjük be. Fehér kenyér helyett együnk teljes kiőrlésűt, a burgonyát és fehér rizst cseréljük barna rizsre, vagy kísérletezzünk reformköretekkel – bulgurral, kölessel, hajdinával” – mondja a táplálkozási szakértő.

A zsíros ételek nem közvetlenül visznek közelebb a cukorbetegséghez, viszont elősegíthetik az elhízást – a túlsúly pedig e téren rizikófaktornak számít.

Zöldségből sem mindegy, mit eszünk

Vigyázzunk a magas keményítőtartalmú zöldségekkel! Ilyenek például:

● hüvelyesek

● burgonyafélék

● kukorica

Válasszuk inkább a leveles zöldségeket (brokkolit, káposztát, karfiolt, kelbimbót), salátaféléket, sárgarépát, retket, paprikát, paradicsomot, gombát, zellert!

Folyadékbevitel: a gyümölcslé, cider nem ér!

Ha a diabétesz megelőzéséről van szó, elkerülhetetlen a cukorfogyasztás visszafogása. Mérsékelni kell a natív cukrok bevitelét: ilyen a kristály- és porcukor, glükóz- és fruktózcukorszirup. „Már az is segít, ha a kávét megpróbáljuk cukor nélkül vagy édesítőszerrel inni. Ha nagyon hozzászoktunk az édes ízhez, és ragaszkodunk a cukorhoz, akkor próbáljuk meg a mennyiséget felezni! A cukros üdítőitalok elhagyása is javíthat az állapotunkon. De ha mindenképpen szeretnénk rostos gyümölcslevet inni, akkor legalább hígítsuk fel fröccsnek: egy rész üdítő, két rész víz.” Ez a trükk sokaknak segít, mert megmarad az ízélmény, így kevésbé alakul ki hiányérzet.

Az alkohollal a cukorbetegség elkerülése érdekében is érdemes vigyázni. „Különösen az édes boroknak, krémlikőröknek magas a cukortartalmuk. De becsapósak az ízesített ciderek, amelyeket sokan a sör mellé kategorizálnak. Nem is gondolják, mennyi cukor van bennük, pedig az ízélményt szörpökkel, szirupokkal érik el a gyártók.”

Szabó Lucia szerint akkor járunk a legjobban, ha a folyadékbevitelt energiamentes italokkal oldjuk meg. Napi minimum két liter víz, ízesítetlen tea segíthet a betegség megelőzésében.

Káros tévutak

Az interneten több fórumon is az ecetfogyasztást javasolják a cukorbetegség megelőzésére. A dietetikus viszont óva int ettől. „Néhány éve jött divatba például az almaecetes víz ivása reggelire. Az ecetről tudni kell, hogy erősen savas és aromás, úgyhogy nem tesz jót, ha sokat fogyasztunk belőle. Akinek refluxa van, vagy gyengébb a gyomornyálkahártyája, annak árthat is.

Minden lépés számít!

Az evés-ivás mellett a mozgásra is oda kell figyelni. „Tűzzünk ki reális célokat, olyanokat, amelyek megfelelnek az életkorunknak, testsúlyunknak, edzettségi szintünknek! Ne féljünk: aki korábban egyáltalán nem mozgott, annak nem azt fogjuk javasolni, hogy fussa le a maratont.”

A szakértő hozzáteszi, azzal is jót teszünk magunknak, ha évente elvégeztetünk egy komplex laborvizsgálatot, melynek része a vércukorszint ellenőrzése. Jó esetben megnyugodhatunk – de ettől még ne térjünk vissza a régi rossz szokásokhoz! A cukorbetegséget megelőző tanácsok egyszerűek, de ne bagatellizáljuk a fontosságukat.

Majdnem cukrosok: még van remény!

A cukorbetegség kialakulása előtti lépcsőfok a prediabéteszes szakasz – ekkor a vércukorszint már megemelkedett. „Ez egy jól menedzselhető állapot, ha betartunk néhány szabályt. Az életmódváltás, diéta mellett érdemes felkeresni egy mozgásterapeutát, aki segít megtalálni az állapotunknak megfelelő mozgásformát. Emellett háromhavonta érdemes ellenőrizni a vércukrot” – hívja fel a figyelmet Szabó Lucia. Mindezeket azoknak is érdemes megtenni, akiknek még normális a vércukorszintjük, viszont a rizikócsoportba tartoznak a túlsúlyuk miatt, vagy azért, mert a családjukban előfordult már ez a betegség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top