Szűrd ki cikkek

Ilyen a legdurvább hasfájás

Már rég nem tabu beszélni az emésztési zavarokról Hollywoodban. Mutatjuk is a hírességek listáját, akik nyíltan elmondják, hogy laktózintoleranciával diagnosztizálták őket. Ki így, ki úgy vállalja fel a még mindig sokak számára kellemetlen „betegséget”.

Volt idő, amikor egy laktózintolerancia, azaz tejcukor-érzékenység diagnózis nem tartozott a gond nélkül vállalható információk közé, amiről az ember érintettség esetén szívesen beszélt. Pedig a többnyire kellemetlen tünetekkel járó emésztési zavar meglepően sok embert érint. A laktózérzékenység az európai lakosság jelentős hányadát érinti, de ugyanígy „népbetegségként” jegyzik az Amerikai Egyesült Államokban is.

Lehet ugyan velünk született kórkép, de akár életünk során is kialakulhat, sőt egyénenként változó, ki milyen fokig érintett, és milyen tünetegyüttest produkál a szervezete. Egy biztos, lehet együtt élni vele különösebb nehézségek nélkül és a dietetikus javallatok pontos betartásával. Fontos persze az elfogadás és a pozitív hozzáállás is, amely mind-mind könnyíti a laktózintoleranciás hétköznapokat. Motiváló példaként állhat előttünk számos híresség, akik szintén tejcukor-érzékenységtől szenvednek, sőt nyíltan vállalják, hogy hétköznapi étrendjükből kihagyni kényszerülnek a tejet és a tejtermékeket. Lássuk, kik is ők!

Cindy Lauper

Cindy Lauper – Fotó: Getty Images

Cindy Lauper

A 80-as évek ikonja nemcsak őszintén beszélt diagnózisáról, dalba is foglalta… Az énekesnő 1995-ben, a David Letterman show-ban énekelte meg a teljes, tejhez fűződő viszonyát, a részletekre is kitérve. A dalnak A laktózintoleráns címet adta.

Kylie Jenner

Kylie Jenner – fotó: Getty Images

A Kardashian-klán legfiatalabb és leggazdagabb tagja 2015-ben mesélt először arról, hogy laktózintoleranciával diagnosztizálták, méghozzá már „felnőtt fejjel”, 18 éves korában. A sajt nélkülözését tartja a legnagyobb érvágásnak.

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow – Fotó: Getty Images

A Jóbarátok sztárja filmbéli szerepével ellentétben nagyon racionális, ha a diétáról van szó. Nagyon komolyan betartja a laktózmentes diétáját. Akadnak források, amelyek megkérdőjelezik a diagnózist, mondván: meglehet, az áll a színésznő laktózmentes életmódja hátterében, hogy valójában vegán.

Whoopi Goldberg

Whoppy Goldberg

Whoppi Goldberg – fotó: Getty Images

Hollywood komikája nem csak laktózintoleráns, hanem laktózmentes tej-modell is. 1999-ben a híres „Got Milk?” tejfogyasztás kampány laktózmentes-verziójához adta arcát és nevét, azt hirdetve, hogy ezekben a termékekben is ugyanannyi a kalcium, mint a hagyományos tejekben.

Anne Hathaway

Anne Hathaway

Anne Hathaway – Fotó: Getty Images

Szintén jó példa arra, hogy a laktózintoleráns állapot még nem a világ vége. Ő maga nyilatkozott így a diagnózisáról, és úgy fest, évek óta remek formában van, nyilvános panaszszó nélkül él együtt vele.

Miley Cyrus

Miley Cyrus

Miley Cyrus – Fotó: Getty Images

A Hello című sláger énekesnője évek óta teljes tej-, tejtermék- (és glutén-) megvonáson van. A vállaltan laktózintoleráns énekesnő egyszer posztolt is egy tejfogyasztásos malőrről. „A legdurvább hasfájás. Soha többet tejet.”

A laktózintolerancia ma már nem a világ vége

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője azt mondja, nagyon egyszerű oka van annak, hogy az érintettek – legyenek híresek vagy hétköznapi emberek – olykor nehezebben beszélnek diagnózisukról. „Minden krónikus betegség stigma, nem szeretjük bevallani, hogy problémánk van, pláne egy sztár esetében igaz ez. A tünetek miatt is kínos.” Utóbbiak sokfélék lehetnek, és valóban kellemetlenek. „A laktózt (tejcukrot) tartalmazó ételek, italok fogyasztása után jelentkező tünetek a következők lehetnek: haspuffadás, hasi görcsök, hasmenés, flatulencia (fokozott bélgáz termelés).” A szakértő azt mondja, szerencsére mára változik a helyzet. A laktózmentes étrend divat is lett, így olyanok is tartják, akik nem betegek. Ugyanakkor hozzáteszi, fontos felhívni az erről szóló kommunikációban a figyelmet, hogy ha feleslegesen kihagyunk az étrendünkből élelmiszereket vagy -csoportot, akkor hiánybetegségek léphetnek fel. Antal Emese azt mondja, ma már a laktózmentes termékek terén is jobb és könnyebb a helyzet, mint pár évtizede. „Egyre szélesedik a laktózmentes termékek köre, ma már sokkal könnyebb megvalósítani az étrendet, mint évekkel ezelőtt, ráadásul vannak olyan készítmények is, amelyek bevételével a laktózt tartalmazó ételeket, italokat is tudják fogyasztani.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top