Szűrd ki cikkek

Ma már máshogyan szexelünk, ezért egyre több a péniszrák

A HPV veszélyei azonos mértékűek a méhnyakrákéval, vagyis női problémáról van szó. Sokan gondolhatják így. Pedig a vírustörzs okozta betegségek a férfiakat is vastagon érintik.

Az egyre inkább közismert, hogy a HPV víruscsalád tagjainak túlnyomó többsége nem hordoz magával különösebb egészségügyi kockázatot. Aki megkapja valamelyik kórokozót, az általában tünetmentesen „vészeli át” a fertőzöttség időszakát. De egyes humán papillomavírusok (ennek rövidítése a HPV) komoly problémákat okozhatnak. Leginkább a méhnyakrák kapcsán hallunk róluk, pedig az orvos szakma tisztában van azzal, hogy a férfiak nem csupán hordozói és továbbadói lehetnek a rosszindulatú tumorokért is felelős vírusnak, hanem maguk is megbetegedhetnek.

Nemi szemölcsök, fej-nyaki daganatok, végbélrák

Átlagosan tíz szexuálisan aktív férfiból öt megfertőződik élete során HPV vírussal – mondja dr. Kisfalvi István,Swiss Prémium Egészségközpont nőgyógyász főorvosa. A fertőzés a lappangási idő alatt gyakran nem jár tünetekkel. A HPV-vel fertőzött férfiak többsége panaszmentes, így ez idő alatt tudtán kívül megfertőzheti szexuális partnereit. Ezen felül azonban a HPV magas kockázatú altípusai férfiaknál is okozhatnak kellemetlen tüneteket, valamint komoly betegségeket. A fertőzés pedig az esetek döntő többségében ugyanúgy történik, mint a nőknél: nemi kapcsolat során. „A HPV érett vírusai a méhnyaknál leváló hámsejtekkel a hüvelyváladékba, ezzel együtt a férfi nemi szervére, szájüregébe vagy akár végbelébe is bekerülhet. A vírus fertőzött bőrfelülettel is átterjedhet, de egyes eszközök (törölköző, vizsgálati készülékek) is átvihetik a kórokozót.

A komolyan veendő, kezelésre szoruló problémák közül Kisfalvi doktor elsőként a nemi szemölcsöket említi. Ezektől a szexuálisan aktív férfiak egy százaléka szenved. Ám ennél sokkal súlyosabb következményekkel  is járhat egy-egy fertőzés. Férfiak esetében is okozhatnak ugyanis rákos daganatot a víruscsalád egyes tagja: a HPV többnyire a pénisz, a végbél és a száj rosszindulatú elváltozásáért tehető felelőssé. Ezek nem tartoznak a gyakori ráktípusok közé, de nagyon komolyan kell venni őket. Aggasztó jel, hogy egyre több a megbetegedés, főként a szexuális szokások megváltozása miatt.

Dr. Kisfalvi István

Dr. Kisfalvi István

A hímvessző rákja ritka betegség. Európában 100 ezer lakosra 0,1-0,9 eset jut. A végbélrák sem gyakori, különösen egészséges immunrendszerű férfiakban ritka. A legfrissebb kutatások szerint a HPV esetén az orális szex az egyik leggyakoribb fertőzési mód: 2011 és 2015 között 302 ezerről csaknem félmillióra nőtt a szájrákos megbetegedések száma az Egyesült Államokban, pedig a szájrák legnagyobb rizikófaktorának tartott dohányzás és alkoholfogyasztás ebben az időszakban folyamatosan csökkent. Magyarországon évente csaknem négyezer-ötszáz új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak, melyben a betegek háromnegyede férfi. A riasztóan magas esetszám hátterében főként HPV fertőzés áll, amely az orális szex és a gyakori partnerváltás következményeként egyre gyakoribb. A megváltozott szexuális szokásoknak megfelelően az orális szex mellett szintén komoly kockázati tényező az anális szex, amely nem csak a világszerte évente 32 millió embert érintő nemi szervi szemölcs, de a HPV okozta, végbélnyílás körüli rákok kialakulásának esélyét is növeli.”

Hazánkban a férfiak HPV-szűrése, a HPV-hordozás kimutatása még közel sem sorolható a rutineljárások közé, maguk a mintavételi eszközt tartó orvosok egy része is idegenkedve áll a kérdéshez – mondja Kisfalvi doktor. – Ennek oka egyrészt az, hogy egyszerűen nincs rá széles körű igény, pedig bárki kérhet HPV-szűrővizsgálatot bőr- és nemi gyógyásztól, urológustól, esetleg proktológustól, infektológustól. Másrészt kevés esetben várható érdemi terápiás előrelépés vagy eredményes megelőző eljárás abban az esetben, ha a teszt férfiban igazol magas rizikójú HPV-hordozást. Legfeljebb szigorú kontrollvizsgálatokkal lehet időben felismerni az esetleges rosszindulatú elváltozást. Persze a szűrés haszna az is, hogy az esetlegesen fertőzött férfi, ha odafigyel, nem adja tovább a fertőzést addig, amíg hordozó.

HPV: a szamárköhögés és a torokgyík sorsára juthat

Nem kell hozzá orvosi diploma, elég a józan ész, hogy tisztán lássuk: egy betegség megelőzése minden szempontból előnyösebb, mint a kezelése. A HPV esetében fokozattan ez a helyzet, hiszen a meglévő fertőzés nem szüntethető meg (csak az általa okozott betegségekre létezik gyógymód). A XX. századi orvoslás nagy vívmányai, a védőoltások pont arra szolgálnak, hogy a különböző (nem egyszer halálos kimenetelű) kórok ki se tudjanak alakulni. A HPV vírusok (legalábbis legveszélyesebb típusaik) ellen nem is olyan régóta létezik vakcina. Magyarországon az oltás államilag támogatott már egy ideje. A tizenkettedik életévüket betöltött lányok ingyenesen kapják meg – amennyiben szüleik kérik. Tizenkét és tizennégy év között két oltást kapnak a serdülők, azonban tizenöt év felett már három oltás kell a megfelelő védelemhez (sőt, egyes önkormányzatok tizennyolc éves korig bezárólag is támogatják a vakcinát).

A lányok szülei kifejezetten magas arányban igénylik ezt a védőoltást” – mondja dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke. „A 2019-es évről még nincsenek pontos adatok, de a korosztályhoz tartozó lányok 70-80 százalékát beoltottuk. Persze a 100 százalék lenne az ideális. Hiszen, ha magas az átoltottság, betegségek tűnhetnek el teljesen.

Magyarországon az oltás államilag támogatott már egy ideje (Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Magyarországon az oltás államilag támogatott már egy ideje (Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Fiúknak is fontos az oltás

A közgondolkodás egyértelműen a lányokhoz köti az oltást. Általában a fiús szülők is tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos a megelőző védekezés, de nem jut eszükbe az, hogy esetleg saját fiaikat beoltassák– vagy ha igen, akkor csak azért, hogy későbbi nő partnereik biztonságban legyenek. „A HPV-nek sok változata van, és elterjedt vírusról van szó. Jó lenne, ha a fiam nem kapná el egyiket sem. Egy hetedikes fiú korban közel van ahhoz, hogy szexuális életet kezdjen élni. Az oltással bónuszként tudatosítani lehet benne, hogy a szexnél tényleg fontos a védekezés. Ha ő védve van, úgy a lányoknak sem tudja továbbadni, ez is fontos” – vélekedik Gabi. Zsófia szintén elsősorban a lányok „védelméhez” társítja a kérdéses oltást. „Ha visszaemlékszem a kamaszkoromra, azt mondanám, hogy a lányok általában sokkal jobban vigyáztak magukra, mint ahogy a pasik vigyáztak rájuk. Sokat számít a nevelés, de nem tudom, sikerül-e úgy »megnevelnem« majd a fiam, hogy, mondjuk 18-20 évesen minden körülmények között legyen elég esze gumit húzni. Úgyhogy én jelen eszemmel oltatnék, hogy védjem a gyerekemet, és azokat a lányokat is, akik nincsenek beoltva.”  Valéria csodálkozással reagál arra a felvetésre, hogy rövid időn belül akár időszerű is lehetne elgondolkozni azon, hogy a fiának beadassa-e az oltást. „Nem tudtam, hogy fiúknak is lehet adni. Azzal tisztában vagyok, hogy ők is megfertőződhetnek, de arról nem hallottam, hogy náluk ez mit okozhat. A média csak a lányokról beszél…. A kislányom mindenképp megkapja majd, és most utánanézek annak, hogy fiúknak miért fontos.

Fiús anyák figyelmébe

A fiús szülőket nem lehet hibáztatni akkor, amikor fel sem merül bennük a dolog. Muzsay doktor szerint a vakcina megjelenésekor használt kommunikáció is hibás lehet abban, hogy a HPV oltás esetében mindenki a lányokra asszociál. Az oltás jelenleg is beadható bárkinek, nemtől függetlenül, de sajnos a fiúk esetében ma még fizetni kell érte. „Én magam már oltottam be fiúgyereket, de alig valaki kéri.”  Persze a szomorú kép könnyen változhat, az orvostársadalom érintett része legalábbis ezen dolgozik. „Próbáljuk elültetni a fejekben, hogy ez a fiúknak is fontos, a házi gyerekorvosi praxisban is felhívjuk erre a szülők figyelmét, tavaly ősszel pedig sajtótájékoztatót is szerveztünk ezzel kapcsolatban.” Muzsay doktor szerint jó volna a fiúk számára is ingyenessé tenni az oltást. „A fiúkat egyéni és társadalmi érdekből is oltani kell a gyorsabban elérhető populációs szintű védelemért. Megfelelő arányú átoltottság szükséges, különben csak egyéni védelemről beszélhetünk. A fiúkra való kiterjesztéssel elérhetővé válik a vakcinában jelenlévő HPV típusok csaknem teljes eltűnése. Ausztráliában mindkét nemet oltják, és ott a szakemberek 2028-ra prognosztizálják a HPV okozta betegségek teljes eltűnését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top