Szűrd ki cikkek

10 laborvizsgálat: Miért végzik? Mit mutat az eredmény?

Vérvétel utáni laboreredmények: hosszú lista, olykor ismeretlen kifejezésekkel, sok-sok számmal, amiből egy kukkot sem értünk. Kiválasztottunk tíz vizsgált paramétert, mely talán kevésbé ismert, ám fontos információt adhat szervezetünk működéséről.

1. Alkalikus foszfatáz (ALP)

Egy enzim, mely minden szövetünkben megtalálható. De egyes szervekben kitüntetett szerepe van, ilyen a máj, a csontváz, a béltraktus és kismamáknál a méhlepény. Minden egyes enzim működését úgy kell elképzelnünk, mint egy biokatalizátort, amely a testünkben zajló kémiai folyamatok sebességét szabályozza, az alkalikus foszfatáz a fehérjék lebontásáért felelős. Vérben megemelkedett értéke (a fentiek miatt) a máj és vázrendszerünk betegségére utalhat, de epeút-elzáródás vagy éppen gyógyuló csontsérülés is állhat a háttérben, ahogyan terhességben is magasabb lehet a mért eredmény; míg alacsonyabb szintje többek között pajzsmirigy-hipofunkcióra vagy vérszegénységre hívhatja fel a figyelmet.

A lelet mindent megmutat

A lelet mindent megmutat Fotó: Profimedia

2. Amiláz

Az amiláz emésztőenzim, melyet a nyálmirigyeink és a hasnyálmirigyünk termel. Feladata, hogy keményítőt egyszerű cukorrá bontsa, hogy az így felszívódhasson az emésztőrendszerből a véráramba. A nyál amiláztartalmának kisebb a jelentősége, hiszen az étel a szájüregből általában gyorsan továbbhalad az emésztőtraktusba, de ha elég sokáig rágcsálunk, mondjuk, egy kenyérhéjdarabkát, édes ízt érezhetünk: megkezdődik a keményítő cukorrá bomlása. Élettani körülmények között az amiláz enzim döntően az emésztőrendszerben marad, hiszen itt van feladata. Ha a vérben megemelkedik a szintje, az hasnyálmirigy betegségre utalhat: azaz annak károsodott sejtjeiből fokozottan szabadul fel amiláz.

3. Bilirubin

Vörösvértesteink a sejtek oxigén ellátásáért felelnek, pontosabban a hemoglobintartalmuk. A vörösvértestek átlagos élettartama 120 nap, ezután szétesnek, helyükbe újak termelődnek. A hemoglobin lebontási terméke a bilirubin, mely a májba, majd onnan az epébe szállítódik, s a vizelettel és a széklettel távozik. Az előbbiekből érthető, hogy a vérben a bilirubin többnyire két úton emelkedhet meg: ha valamiért a normálisnál több vörösvértest esik szét; illetve máj betegségében, amikor az nem tudja feldolgozni a vörösvértest szétesésekor felszabaduló bilirubint. Melyet epefestéknek is neveznek, mivel ez adja az epe sárgás színét. Ha igen felszaporodik a vérben, a bőrt, a nyálkahártyát és a szemfehérjét is sárgára színezheti, ez a sárgaság.

4. Húgysav

A húgysav fehérje-anyagcserénk egyik végterméke a vérben. A láncolat így fest: a fehérjék nukleinsavakat tartalmaznak, melyeket az úgynevezett purin vegyület épít fel, s ennek végső bomlásterméke a húgysav. Húgysav élettani körülmények között is jelen van a vérünkben, s nem csupán fehérjetartalmú élelmiszerek fogyasztásával kerül a testünkbe, maga a szervezet is termeli azt. Baj, akkor van, ha a termelés-bevitel és a lebontás-kiürítés egyensúlya felborul (elsősorban a vizelettel, kisebb részben az izzadtsággal távozik), ilyenkor a húgysav-szint megemelkedik a vérben. Ez betegségekhez is vezethet: kristályok formájában kicsapódva felszaporodhat az ízületekben, ez a köszvény, a húgyutakban pedig vesekövekké állhat össze.

5. Karbamid

A karbamid szintén fehérje-anyagcserénk bomlásterméke. A fehérjék nitrogéntartalmának bontásakor keletkező végső vegyület, amely a májban képződik és a veséken keresztül, a vizelettel ürül ki. Így megemelkedése a vérben a vesefunkciók romlásának komoly jelzője lehet. De mivel éppen a folyadékkiválasztó feladatokról informál, valamelyest szintén megemelkedhet, ha nem fogyasztunk elég vizet vagy éppen kiszáradáskor, ahogyan fokokozottan jelen lehet magas fehérje tartalmú diéta mellett – hiszen annak lebomlásakor képződik. Érdekesség, hogy ezt a vérben mérgező vegyületet, a könnyűipar sokféleképpen felhasználja, a többi között nitrogéntartalmú műtrágyák és műanyag gyártásához.

6. Kreatin-kináz (CK)

A kreatin-kináz szintén egy enzim, elsősorban a szívizomban és a vázizomzatban van jelen, tehát magasabb értéke is ezek sérülésére, betegségére vagy működési zavarára utalhat. Így a szívinfarktus gyanúja esetén mindig sor kerül vérszintjének vizsgálatára, hiszen e súlyos kórkép lényege a szívizom egy részének elhalása. De éppen a fent említettek miatt, intenzív testedzést, megerőltető fizikai munkát követően szintén nagyobb mennyiségű kreatin-kináz enzim szabadul fel az izomszövetekből, és kerül a véráramba. Sőt, alkohol-abúzusnak és bizonyos gyógyszerek szedésének is lehet következménye. Alacsony értéke pedig kisebb izomtömegre utal, amely lehet például az öregedés élettani kísérője.

7. Összfehérje

A fehérjék vérünk egyik legfontosabb alkotó elemei. Nagyon sokféle feladatot látnak el, a többi között szállítómolekulák (például lásd. 9. pontunkat: a transzferin fehérje a vasionok szállításáért felelős), de fehérjék adják a véralvadáshoz nélkülözhetetlen faktorokat, részt vesznek enzimek és hormonok felépítésében, speciális csoportjuk a védekező rendszer részei és segítik szervezetünk megküzdését kórokozókkal és idegtestekkel, emellett központi szerepet játszanak a vér vízháztartásának egyensúlyban tartásában. Felmerül a kérdés, ha a fehérjéknek ennyi funkciója van, hogyan lehet mégis értékes információ összmennyiségük a vérben. Mert csökkent értéke többek között utalhat a máj betegségére (nem képes kellő mennyiséget előállítani) a vese működési zavarára (vizelettel fehérje ürül) vagy az említett vízháztartás felborulására.

8. Reuma faktor (RF)

A reuma faktor, nevével ellentétben, nem csupán reumás ízületi gyulladásban, hanem számos más kóros folyamatban is megjelenhet, illetve szintje megemelkedhet a vérben. A reuma faktor egy úgynevezett autoantitest. Az autoantitestek a szervezet saját fehérjéi ellen termelnek ellenanyagot. A reuma faktor a szervezetünkben a gyulladások miatt jelenlévő fehérjék ellen termelődnek. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, jelenléte a gyulladásos folyamat indirekt jele. S így már az is érthető, miért lehet a reuma faktor pozitív, azaz miért jelenik meg a vérben szinte minden, a testünkben zajló gyulladás esetén. De utalhat fertőzésre és a reumás ízületi gyulladás mellett más autoimmun betegségre is.

9. Transzferin

A transzferin a vas főszállítója a vérünkben. Fehérjemolekula, amely a vasat azokhoz a sejtekhez fuvarozza, amelyeknek szükségük van rá a működésükhöz: például az oxigént szállító hemoglobin egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. A transzferin az egyik fontos mutatója vasszükségletünknek és vasraktáraink állapotának. Ha emelkedett a transzferin-szint, az éppen vashiányra utalhat, hiszen e molekulák szállítanák a hiányzó iont, lenne rá kapacitásuk, de nincs abból elegendő. Vashiányos anémia gyanúja esetén rendszerint együtt vizsgálják a szérumvas- és a ferritinszinttel, utóbbi maga szintén fehérje, mely képes a vasraktározásra. A transzferin megemelkedhet még várandósság és hormonális fogamzásgátlás idején.

10. TSH

A TSH a Tireoidea (pajzsmirigy) Stimuláló Hormon rövidítése. Maga is hormon, melyet a hipofízis, azaz az agyalapi mirigy termel. Feladata, hogy a pajzsmirigy hormontermelését szabályozza. A hipofízis érzékeny receptorai érzékelik a vérünkben keringő pajzsmirigy hormon mennyiségét, és erre reagálnak eltérés esetén. Például kevés pajzsmirigy hormon esetén TSH-t, azaz serkentő hormont küldenek. Így érthető, hogy a megemelkedett TSH szint a vérben éppen a pajzsmirigy aktuális csökkent hormontermelésére utal. De a TSH mért értékét nagyon sok minden befolyásolja, például az időjárás (télen megemelkedhet), a napszak (ciklikus működést mutat: hajnalban a legmagasabb), de növelheti azt stressz vagy lázas betegség is.

Egy lelet nem lelet

Jó, ha tudjuk, egyetlen laboratóriumi lelet sohasem azonos egy betegség diagnózisával! További vizsgálatok eredményei és a páciens panaszai és tünetei együtt adhatnak képet állapotáról. a kórisme felállítása, és így a további teendők meghatározása mindig szakorvos feladata. (Eldönteni, hogy a mért eredmények a normál tartományba tartoznak-e, szintén szakember kompetenciája, ez a sáv ugyanis laboratóriumonként eltérő lehet az alkalmazott vizsgálati módszerek különbözősége miatt.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top