Szűrd ki cikkek

Csodaházat kap a fociszurkoló, akinek egy végtagja sem mozog

A négy végtagjára béna Tyson álma az önálló élet volt. Egy csodaházban kezdheti el.

Az ausztrál Tyson Turner-Thomas augusztusban új házba költözik. Bár a költözés az emberek többségének nem újdonság, Tyson életében mégis hatalmas változás. A 24 éves férfi ugyanis az agyi bénulás egyik legsúlyosabb típusában szenved, mind a négy végtagján annyira merevek az izmai, hogy sem karjai, sem a lábai nem mozognak megfelelően.

Tyson Turner-Thomas az épülő házában (Fotó: Social Ventures Australia)

Tyson Turner-Thomas az épülő házában (Fotó: Social Ventures Australia)

Tyson eddig egy, fogyatékossággal élő embereknek fenntartott otthonban élt és legfőbb öröme az életben az volt, hogy a helyi Ipswich Jets rögbicsapatának szurkoljon. Komoly erőfeszítéseibe és másoktól kapott segítségbe került, hogy eljuthasson egy-egy meccsre.

A csapat jelentős része az életemnek, nyolc vagy kilenc éve veszek részt a klub életében” – mondja a kerekesszékes fiatal.

Az Ipswich Jets bajnoki címe mellett Tysonnak még egy álma volt: a függetlenség. Szeretett volna úgy élni, hogy maga választja meg a lakótársait, hogy kevésbé függjön másoktól, hogy egy saját otthona legyen.

Mivel a csapat bajnoki címébe az ellenfelek is beleszólhatnak, úgy tűnik, Tyson függetlenedési vágyai előbb valósulhatnak meg. Egy ausztrál civilszervezet ugyanis vállalta, hogy építtetnek egy házat Tysonnak, amit aztán a férfi hosszú távra bérbe vehet.

Egyedi ház, egyedi költségekkel

Komoly vállalás ez, ugyanis az ingatlan 627 ezer ausztrál dollárból (több mint 135 millió forint) épül. Ennyi pénzért persze Tyson különleges igényeinek is meg kell felelnie. A padló mindenhol teljesen vízszintes, a folyosók és az ajtók annyira szélesek, hogy a kerekesszékkel is gond nélkül közlekedni lehessen.

A nyílászárókat pedig egy mobiltelefonos applikációval lehet működtetni. Lépcsők helyett rámpákat alakítottak ki és a konyhapultot is úgy tervezték, hogy Tyson kerekesszéke beférjen alá.

A legnagyobb boldogságot azonban Tysonnak a ház elhelyezkedése jelenti, ugyanis olyan közel épül kedvenc csapata stadionjához, hogy nem kell többé taxit hívnia, ha kilátogatna egy meccsre. Tyson, aki maga is részt vett az új ház tervezésében, annak örül, hogy vannak, akik meghallják a hangját a fogyatékossággal élőknek.

Övék a döntés

Bár a 627 ezer dolláros összeg elsőre meglepően magasnak tűnik, a projektet kezelő Summer Foundation képviselője, Alecia Rathbone elmondta, hogy igyekeznek több lakhatási lehetőséget felkínálni a fogyatékossággal élők számára. „Vannak, akik nincsenek tisztában azzal, mire jogosultak, nekik segítünk. Régebben ezeknek az embereknek előírták, hol és kikkel éljenek együtt, ma azonban ők dönthetnek.

Alecia Rathbone azt is hozzátette, hogy az önállóan élni képes fogyatékosok emberek nagyobb vásárlóerőt is jelentenek a gazdaságnak. „Véget kell vetni annak, hogy ezek az emberek idősotthonokba kényszerüljenek.

Az élet kerekesszékkel:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top