Szűrd ki cikkek
Szponzorált tartalom

Sperma, halszag, izzadság: 5 nagyon szokatlan allergia

Nagyon szerencsés az, aki elmondhatja magáról, hogy semmire nem allergiás, és nagyon nehéz annak, aki az allergia ritkább típusaitól szenved. Mutatunk néhányat ezek közül.

Spermaallergia

Ezt a ritka allergiát a spermában található fehérjék okozzák, a tünetek (duzzadás, viszketés, fájdalom, bőrpír) pedig akkor jelentkeznek, amikor a sperma a hüvellyel érintkezik. A panaszok nagyon hasonlítanak a nemi úton terjedő betegségek szimptómáihoz – éppen ezért gyakran félrediagnosztizálják. A ritka allergia legegyszerűbben óvszerhasználat segítségével azonosítható, ha óvszerrel nem jelentkeznek a tünetek, érdemes gyanút fogni.

Vízallergia

A legeslegritkább allergiák közé tartozik a vízallergia, amikor is a vízzel való érintkezés kiütést, ödémát okozhat, ami nemcsak viszketéssel, de fájdalommal is járhat. Az allergiás reakció kialakulhat tusolás, úszás, eső vagy épp könnycsepp hatására. Mindegy, hogy a viz klórt, sót vagy ásványi anyagot tartalmaz, a ritka reakció ettől függetlenül kialakulhat.

allergia

Fotó: Profimedia

Ez is érdekelhet Megnézem

Izzadság allergia

Az izzadság hatására kialakuló allergia (bőrpír, kiütés) akkor jelentkezik, amikor sport, forró tus, stressz vagy épp a meleg klíma hatására a testhőmérséklet megemelkedik. Szakemberek úgy gyanítják, hogy a tünetek az immunrendszer által termelt antitestekkel áll összefüggésben, melyek a magas hőmérséklet hatására „túlreagálnak”.

Vibrációs allergia (vibratory urticaria)

Ritka esetben ugyan, de a vibráció is ki tud váltani allergiás tüneteket. Már az olyan hétköznapi dolgok is kiválthatják a reakciót, mint a tapsolás, a futás vagy épp a fúrógép használata. A kiütés gyakran nem tart tovább egy óránál.

Halszag allergia

A megfigyelések szerint kétszáz emberből egy allergiás reakciókat észlel, ha tengeri halat fogyaszt – a reakciót pedig az a szag váltja ki, ami akkor termelődik, amikor a tenger gyümölcseit, halait megfőzik vagy megsütik.

Forrás:
everydayhealth
treated.com

Olvass tovább a témában!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top