nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Meddőség és az inzulinrezisztencia

Évekig hiába vártak a babára az inzulinrezisztencia miatt

Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran rejtve maradnak, pedig fontos lenne időben felismerni ezt a betegséget, amely akár meddőséget is okozhat.

Zsanett mindig készült az anyaságra, amikor a férjével egymásra találtak, egyértelmű volt mindkettejük számára, hogy nagy családot, legalább három gyereket szeretnének. Ám szembesülniük kellett azzal, hogy nem lesz olyan egyszerű a gyerekvállalás, mint gondolták.

„Életem legrosszabb időszaka volt, amíg nem akart összejönni a kisbabánk. Tudom, hogy sokan többet várnak a babára, és komolyabb betegségekkel, kezelésekkel kell megküzdeniük, hogy szülessen gyermekük, de számomra szörnyű tortúra volt már az is, amin mi mentünk keresztül. Nagyjából öt hónap próbálkozásig még türelmes voltam, de aztán elkezdtem olvasgatni a meddőségről, mert belém költözött az aggodalom, hogy mi van, ha egyikünknek valamilyen betegsége van, ami miatt nem jön össze a baba.”

A meddőség okai között merült fel az inzulinrezisztencia is, amelyről Zsanett addig nem is hallott, de megdöbbenve vette észre, hogy a tünetek többsége illik rá: „Igazából nem hittem volna, hogy ezek bárminek a tünetei, azt hittem, csak ilyen alkat vagyok. A folyamatos szénhidrátéhség, gyors hízás, állandó súlyproblémák, fáradékonyság – minden olyan tünet, amit megmagyarázni látszott az, hogy az egész családom édesszájú, duci, hízékony fajta. Lehet, hogy el is siklottam volna a tünetek felett, ha nem akarok babát, így viszont bejelentkeztem inzulinrezisztencia-vizsgálatra egy laborba, és a leletemmel felkerestem egy endokrinológus-nőgyógyászt, hogy keressünk együtt megoldást.”

Az inzulinrezisztencia és a meddőség

Az inzulinrezisztencia meddőséget okozhat (Kép: Getty Images)

Az orvos rögtön rávágta a laborlelet alapján, hogy ez bizony inzulinrezisztencia, de egyelőre nem javasolta a gyógyszeres kezelést, inkább a 160 grammos szénhidrátdiétát és napi egy óra mozgást írt elő Zsanettnek. „Nagyon megijesztett a doki – emlékszik vissza Zsanett –, mert közölte, hogy ha nem tartom be a diétát és mozgást, akkor akár cukorbetegség is lehet az IR-ből. Összekaptam magam és egyik napról a másikra életmódot váltottam. Szerencsére a férjem is velem tartott, így együtt könnyebben ment a számolgatás. A legnehezebb a cukor elhagyása volt, de ma már profin sütök édesítővel is süteményeket, nem érzem azt, hogy le kellene mondanom bármiről, csupán jobban oda kell figyelnem arra, hogy mit mivel eszem, és hogy mennyi szénhidráttartalma van az ételeknek. Pár hónap alatt bele lehet jönni.”

A mozgás már keményebb dió volt Zsanett számára, mert addig nem igazán mozgott rendszeresen, ezért nem is egyedül vágott bele az edzésbe, hanem szakember segítségét kérte: „Találtam egy olyan edzős csoportot, ahol csupa túlsúlyos ember mozgott együtt edző irányítása alatt – egyből tudtam, hogy ez kell nekem. Maximálisan odafigyelt az edzőm, hogy nehogy sérüléseim legyenek a túlsúly és edzetlenség miatt, és szép lassan, alig fél év alatt sikerült is eljutni odáig, hogy a laborvizsgálatnál már sokkal szebb értékek születtek az inzulin és vércukor tekintetében is. Az új életmód teljesen természetessé vált és a diagnózis után egy évvel pozitív lett a terhességi tesztem is.”

Sajnos Zsanett számára még nem lett sikertörténet a próbálkozás az első terhességi teszt után, a babát elvesztették a 12. hét előtt: „Azzal vigasztalt az orvosom, hogy az inzulinrezisztenseknél gyakran van ez a probléma, hogy nem marad meg a magzat. Az étrendemen változtatott kicsit, még kevesebb szénhidrátot engedélyezett, és a mozgás intenzitását is csökkenteni kellett, de még kitartott amellett, hogy nem kell gyógyszer. Igaza lett, a második pozitív terhességi teszt után kilenc hónappal gyönyörű, egészséges kisfiút szültem úgy, hogy elkerült a terhességi diabétesz is a várandósság alatt, pedig mindenki ezzel riogatott.”

Irány a labor!

Az inzulinrezisztencia-vizsgálat segítséget nyújt azoknak, akik túlsúlyosak, mozgásszegény életmódot folytatnak, mindezekből fakadóan fokozott a szív-és érrendszeri betegség, valamint diabétesz kialakulásának rizikója, és családjukban már előfordult cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia visszafordítható állapot, így időben történő felismerése és kezelése kiemelten fontos. Hölgyek esetében ismert, hogy az IR gyakran együtt jár policisztás ovárium szindrómával (PCOS) is. 

Ha felkeltette érdeklődésedet a vizsgálat, részletekért kattints ide: Inzulinrezisztencia (IR) csomag

Források: The link between miscarriage and insulin resistance; Insulin resistance: Causes, symptoms, and prevention; Nutritional Modulation of Insulin Resistance

Mindent a meddőségről:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top