nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A méhnyakrák tünetei

Ne csak legyints rájuk! – Ezek a méhnyakrák legjellemzőbb tünetei

A méhnyakrák megelőzése, szűrése kiemelten fontos, hiszen ez a betegség az egyik vezető halálozási ok a nők körében. Te felismered a tüneteket?

A méhnyakrák egyik legnagyobb veszélye, hogy nagyon nehéz felismerni a tüneteit a korai stádiumban, mert akár évekig sem okoz semmilyen panaszt. Ezért fontos tudatosan figyelni a testünk jelzéseit, és ha gyanús tünetet észlelünk, akkor azonnal utána kell járni kivizsgálásokkal, hogy még időben kiderüljön a betegség.

Figyelj a méhnyakrák tüneteire!

A nehézség a méhnyakrák felismerésében leginkább az, hogy a tünetei utalhatnak más betegségre is, így gyakran előfordul, hogy a beteg elbizonytalanodik, hogy egyáltalán szükséges-e a kivizsgálás. Pedig ha már felmerül bennünk a gyanú bármelyik tünet miatt, hogy esetleg méhnyakrák állhat a háttérben, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni és a panaszokat megbeszélni egy szakemberrel.

Méhnyakrák tünetei:

  • A menstruáció várható időpontjától függetlenül előforduló rendszertelen, általában élénk piros színű vérzések.
  • Fájdalmas nemi együttlét, melyhez társulhat kellemetlen szagú, sárga hüvelyi folyás.
  • Alhasi és derékfájdalom, mely általában inkább az előrehaladott méhnyakrák tünete. Ilyenkor a méhnyakban megnőtt daganat elzárja a méhüreget, ez pedig fájdalmat okoz.
  • Vizelettartási problémák, ami akkor fordul elő, ha a daganat átterjed a húgyhólyagra is, vagy többletterhelést ró a vesékre. A veseproblémák jelentkezhetnek derék- és hátfájás formájában is, mindenképp kivizsgálást kell ilyenkor csinálni.
  • A végbél közelsége miatt jelentkezhet tünet a székelésben is, székrekedést, szorulást is okozhat, ha átterjed erre a területre is a daganat.
  • A hirtelen fogyás, kimerültség, lábfájdalom, lábdagadás szintén kapcsolatban állhat a méhnyakrákkal.
Ezek a méhnyakrák tünetei

Figyelj a méhnyakrák tüneteire (Kép: Getty Images)

Veled is előfordulhat

Bár hajlamosak vagyunk elhessegetni a tüneteinket, mondván, hogy velünk nem történik ilyen szörnyűség, pedig minden nőnél fennáll a méhnyakrák kockázata. A legtöbb méhnyakrákot 25-40 év közötti nőknél diagnosztizálják, így aztán még a fiatalság sem jelenthet védelmet ettől a betegségtől. A kialakulás kockázatát növelik a következők:

  • szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták;
  • ikerterhesség;
  • védekezés nélküli szexuális élet, főleg ha sűrűn váltogatjuk a partnereket;
  • legyengült immunrendszer;
  • kórelőzmények a családban, azaz ha a felmenőid között előfordult már méhnyakrákos megbetegedés.

Hogyan lehet megelőzni?

Nem lehet elég nagy hangsúlyt helyezni a rendszeres szűrővizsgálatra, ugyanis az esetek csaknem 100 százalékában a HPV (humán papilloma vírus) a felelős a méhnyakrákért. Fontos azonban, hogy a vírus jelenléte a szervezetünkben még nem feltétlenül jelenti azt, hogy betegek vagyunk, mert az esetek 80 százalékában az immunrendszer képes legyőzni a HPV-t. Az évente végzett nőgyógyászati szűrővizsgálat segíthet abban, hogy idejében felismerjük, ha baj van, és amennyiben a nőgyógyász indokoltnak tartja, érdemes elvégezni egy Full Spectrum HPV vizsgálatot.

A vizsgálat során az orvos kenetet vesz a méhnyak hámfelületéről, amiből kimutathatók a HPV kórokozói. A korai stádiumban a betegség jól kezelhető, a megelőzésben pedig ma már rendelkezésünkre áll a HPV elleni védőoltás, amelyet 12-13 éves korban, a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadatni, mert akkor fejti ki legjobban a hatását, de már felnőtteknek is ajánlják. Így együtt a szűrés és az oltás megfelelő védelmet adhat a méhnyakrák ellen.

Mindent a HPV-ről:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top