Szűrd ki cikkek

HPV-oltás: Pontosan mit adnak be a hetedikes lányok felkarjába?

Védőoltás és rendszeres szűrés csak együtt védhet a méhnyakrák kialakulása ellen. Ha hatodikos-hetedikes lányod van, akkor jó esélyeitek vannak az életre szóló védelemre.

Ebben a hónapban minden hetedik osztályos lány szüleinek dönteniük kellett arról, hogy beadatják-e gyermeküknek a HPV elleni védőoltást, amely a méhnyakrák-megelőzés egyik fontos eleme. Erre öt éve van lehetőség az általános iskolákban, ingyenesen. Van, ahol a kislányok már túl is vannak a dolgon, de akik még nem (vagy jövőre kerülne sorra), azoknak itt vannak a legfontosabb tudnivalók és tévhitek a Mályvavirág Alapítvány és az ÁNTSZ információi alapján.

Tévhit: egy erős immunrendszer legyőzi a bajt

Fontos tudni, hogy a HPV-vel szemben egy korábban leküzdött fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, vagyis ugyanazt a HPV-típust többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is.

Tévhit: aki tartós kapcsolatban él, az nincs veszélyben

Sajnos a fertőzés egyetlen partnertől is elkapható, aki egy korábbi kapcsolatában fertőződhetett, és talán nincs is tudatában ennek

Tévhit: az óvszer megvéd

Mivel a HPV bőr- és nyálkahártya-kontaktus útján terjed, intim együttlétnél bármikor elkapható.

Tévhit: a nők betegsége

A HPV a férfiakat is veszélyezteti, hisz a vírusos nemi szemölcsök náluk is jelentkezhetnek; és a HPV a kutatások szerint más, a férfiakat is érintő ráktípusok, pl. a fej-nyaki régió, a hímvessző és a végbélnyílás daganatainak kialakulásában is szerepet játszik.

Csak egy szúrás (Fotó: Profimedia)

Pontosan milyen oltást kapnak a lányok?

Ez egy felkarba adott, kilenckomponensű vakcina (vagyis kilenc HPV-típus ellen alakít ki védettséget), amit az iskolaorvostól kapnak azok, akik elmúltak tizenkét évesek. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség öt hónap különbséggel. Az iskolaorvosnak és a védőnőnek arra is figyelnie kell, hogy van-e az oltás beadásának a gyermek esetében bármiféle ellenjavallata. A védőoltás várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek a méhnyakrákos esetek kb. 90%-át okozzák. Az oltóanyagban található további kétféle HPV-komponens, ami a nemi szemölcsök kialakulásáért felelős HPV-típus ellen hat, így a védőoltással megelőzhető a HPV okozta nemi szemölcsök nagyjából 90%-a is. Több településen önkormányzati finanszírozás keretében az ott állandó lakhellyel rendelkező 7. osztályos fiúk számára is igényelhetik már a szülők az ingyenes oltás beadását.

A HPV, azaz a humán papillomavírus egy olyan kórokozó, mely leggyakrabban szexuális úton terjed, mind a nők, mind a férfiak körében. A magas kockázatú típusok tartós jelenléte felelős bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásáért, azonban a méhnyakrák kialakulása védőoltással és rendszeres szűréssel nagyrészt kivédhető.

Miért a hetedikesek?

Az oltás hatékonysága függ attól, hogy hány éves korban adják be. A legnagyobb hatékonyságot a szexuális élet megkezdése előtti, 10-15 éves korú lányok és fiúk esetén bizonyították. Egyébként az újabb klinikai vizsgálatok igazolják, hogy szexuálisan már aktív lányoknál és felnőtt nőknél is hatásos a védőoltás, függetlenül attól, hogy korábban volt-e HPV-fertőzésük vagy nem.

Pontosan hogyan működik?

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot, ezáltal a szervezetünk sikeresen kivédheti a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát meg tudja előzni a tartós fertőzést a vírus azon típusai esetében, amelyek fehérjekomponensei megtalálhatók a vakcinában.

Biztonságos?

Az oltóanyag nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná azok működését. Az oltásban a HPV-nek csak egy részecskéje, az ún. fehérjeburok van benne, ez biztosítja, hogy az immunrendszerünk védettséget tudjon kialakítani.

És a mellékhatások?

A védőoltás mellékhatása legfeljebb néhány napig fennálló karfájdalom, láz, fejfájás lehet, ennél súlyosabbat eddig nem tapasztaltak, pedig világszerte több mint 100 millió adag HPV-vakcinát adtak már be.

Meddig tart a védettség?

Az oltás hosszan tartó védettséget ad, de ettől még mindenképp fontos rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra járni, különösen, mert a védőoltás a HPV-nek csak az említett 9 típusa által előidézett fertőzések ellen véd. Ritkán ugyan, de olyan HPV-típusok is okozhatnak daganatos megbetegedést, amelyek ellen nem nyújt védelmet. De a szűrővizsgálat azért is fontos, hogy időben felismerjék, ha bármilyen más kóros folyamat indult el a női nemi szervek területén: ez a kulcsa a jó gyógyulási esélyeknek.

További információ:

malyvavirag.hu

www.antsz.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top