Szűrd ki cikkek

„Komolyan veszem a HPV oltást, miután anyám méhnyakrákos lett”

A HPV ellen ingyenes az oltás, a magyar lányok ötöde mégis lemarad róla, mert a szülők nem kérik nekik.

A human papilloma vírus (HPV) fertőzés az egyik leggyakrabban előforduló vírusos eredetű betegség, ami a daganatos megbetegedések legalább hat százalékáért felelős. A hetedikes lányok ez ellen kaphatják meg az oltást az iskolákban ingyenesen, ha a szülők hozzájárulnak.

Két anya mondta el, miért adatja be a saját lányának az oltást. Az ellenzők nem szívesen vállalnak nyilatkozatot, pedig az adatok szerint 2018-ban a 46 ezer jogosultból csupán 37 ezer lány szülei kérték a HPV-vakcinát.

Tegyük meg, ami tőlünk telik!

Katának két lánya van, a nagyobbik már 16 éves, neki beadatta az oltást 13 éves korában, és ugyanezt tervezi a kisebbik, most 10 éves lányával a jövőben.

Nagyon komolyan veszem ezt, miután anyám méhnyakrákos lett. A HPV-vírus körül általános tévhit, hogy csak azok kapják el, akik felelőtlenül élnek nemi életet, de ez persze nem igaz, anyám maga volt a megtestesült hűség akkor már harminc éve, és tudtommal apám sem járt félre a házasságukból.

hpv oltás méhnyakrák

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Amikor anyám rákos lett, még kicsik voltak a lányaim, de már akkor megfogadtam, hogy amint lehet, nekik beadatom a HPV-oltást, hogy legalább ezen ne múljon.

Ha ennyit tudok hozzátenni a védelemhez, akkor ezt kötelességem megtenni.

A nagylányom osztályában nem tudok olyan szülőről, aki ellenezte volna, aki lemaradt róla, az maximum azért volt, mert nem figyeltek rá a szülei, nem küldték vissza időben a papírt. Persze ez is elég szomorú, mert mi más lehet annál fontosabb, mint hogy egy ilyen veszélyes betegség ellen megtegyük, ami tőlünk telik?

Kinek jár ingyen?

„2014 szeptembere óta a 12 éves lányokat kampányszerűen oltják az állam támogatásával. Szeptemberben a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy szeretnék-e a kislányuknak beadatni a vakcinát. A 15 év alattiaknak már csak kétszer szükséges megkapniuk, egyszer szeptember környékén, egyszer pedig fél évvel később, tavasszal. Ha valaki 15 éves kora felett szeretné beoltatni magát, három oltásra lesz szüksége.

Az oltást azért hetedik osztályban adják, mert akkor a leghatásosabb, ha a beoltott személy még nem él nemi életet, emellett ennyi idősen a legerősebb a lányok immunválasza az oltóanyagra.” Forrás 

A fiúknak sem ártana beadatni

Anna egy fiú és egy lány édesanyja, aki alig várja, hogy a fiúknak is elérhető legyen az iskolában az ingyenes HPV-oltás.

Azt olvastam, hogy a jövőben be akarják vezetni nekik is, nagyon remélem, hogy mire a kisfiam hetedikes lesz, már elérhető lesz. A lányom két év múlva lesz abban a korban, neki biztos, hogy beadatom, bár tudom, hogy nem nyújt 100 százalékos védelmet a méhnyakrák ellen, de én már a 90 százalékkal is boldog vagyok.

Azt is jó sokszor a szájába fogom rágni, hogy ettől még járnia kell a szűrésekre felnőttkorában a nőgyógyászhoz, mert az a 10 százalék ott van mint kockázat…

Sőt a szexuális felvilágosítással együtt azt is el fogom mondani mindkét gyerekemnek, hogy a HPV-vírus ellen nem elég az óvszer, mert nemcsak váladékkal fertőzhet. Pont ezért gondolom azt, hogy a fiamnak is meg kell kapnia az oltást. Ha mindenkit beoltanának, akkor pár év alatt a méhnyakrák esélye a minimálisra csökkenne, miért ne adnám meg az esélyt a gyerekeimnek?

Azt gondolom, hogy a legjobb az lenne, ha az oltás mellé felvilágosító órát is tartanának nekik, amin elmondaná nekik egy szakember, hogy mire jó ez az oltás, és miért olyan fontos mindenkinek.

Fontos lenne, hogy úgy nőjenek fel a gyerekek, hogy tisztában vannak a saját testükkel és azzal, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, ha elkezdik a nemi életet. A 12-13 éveseknek ezeket az információkat már tudniuk kell, hiszen tényleg egy lépésre vannak attól, hogy belemerüljenek a randizásba, akármennyire is kisgyerekek még a szülők szemében.

A szülőknek pedig azt javasolnám, hogy ne a Facebook-csoportokban kérdezgessék egymást a HPV-oltásról, hanem menjenek el a nőgyógyászhoz, tegyék fel a kérdéseiket a szakembereknek, akiktől hiteles válaszokat kaphatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top