Egészség

Idén ősszel még nem kezdődhet el a fiúk HPV-oltása

A hetedikes fiúk esetében a legkorábbi időpont az oltóanyag beadására 2020 októbere lehet.
oltás vakcina

A szülők szeptember 12-ig dönthetnek arról, hogy kérik-e hetedikes lányuk számára az HPV elleni ingyenes injekciót. A fiúk esetében azonban csúszhat az oltási program indulása – olvasható a vg.hu-n.

Az MSD Pharma Hungary 3,4 milliárd forintért 120 ezer vakcinát, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer adagot biztosít a tizenkét évesek HVP elleni oltásához. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-es vakcinatenderében a szerződés alapján a kiírónak lehetősége van az alapmennyiségen túl opcionális mennyiség lehívására.

Az egészségügyi tárca azonban eddig nem jelezte az MSD Pharma Hungarynak, hogy megrendeli a fiúk oltásához szükséges vakcinamennyiséget is, ezért több mint valószínű, hogy a fiúk HPV-oltása az idén ősszel nem kezdődhet el.

Az oltási rend tartása miatt kevés esély van arra, hogy a programot év közbeni kezdéssel indítanák el, ami azt jelenti, hogy a fiúk esetében a legkorábbi időpont az oltóanyag beadására 2020 októbere lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor még mindig vizsgálja, hogy mikor lehetne realizálni a HPV-oltás bevezetését a hetedik osztályos fiúk körében – írja a gazdasági hírportál.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top