nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Nemi betegség megelőzése

„A nemi betegség ellen monogámiával harcolok”

A nemi betegségek témaköre a mai napig tabunak számít, pedig a nyílt társadalmi párbeszéd és felvilágosítás segíthetne a megelőzésben.

A szexuális úton terjedő, azaz nemi betegségeket övező tabu és némaság kifejezetten káros a megelőzés szempontjából. A szomorú statisztikák azt mutatják, hogy nem járunk élen felvilágosításban, és nem adjuk át a kellő tudást a szexuális úton terjedő betegségekről a fiataloknak ahhoz, hogy tudják, mit és hogyan kell tenniük ahhoz, hogy elkerüljék ezeket a betegségeket.

Hogyan terjednek a nemi betegségek?

Elsősorban közösülés útján terjednek a nemi betegségek, melynek során a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. De vannak olyan szexuális úton terjedő betegségek is, melyek orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadhatók, ilyen például a herpeszfertőzés. Néhány nemi betegség (hepatitis B és C, AIDS és szifilisz) pedig fertőzött vérrel (pl. vérátömlesztés) vagy az intravénás drogot használók közös tűhasználatával is átadható.

Szexuálisan terjedő fertőzések

Szexuálisan terjedő fertőzések statisztikája Magyarországon (Forrás: ÁNTSZ)

„A nemi betegség ellen monogámiával harcolok”

Anna huszonéves, éli a fiatal egyetemisták felhőtlen életét – már amikor nem a vizsgákkal folytat küzdelmet épp –, és azt vallja, hogy a leghatékonyabb védekezés a nemi betegségek ellen az, ha nem váltogatja a szexpartnereit: „Amúgy is olyan lány vagyok, aki szerelemből él szexuális életet, sosem vonzottak az egyéjszakás kalandok, nem félek az egyedülléttől sem, úgyhogy nem igazán voltam veszélyeztetett helyzetben, már ami a nemi betegségeket illeti. Fogamzásgátlót szedek, megértem, ha a párom nem akar mindig óvszert húzni, így aztán mondhatjuk azt, hogy a nemi betegség ellen monogámiával harcolok, nem váltogatom a pasikat és mindig ragaszkodom hozzá, hogy a megismerkedésünk után még jó ideig csak óvszerrel szexeljünk. Lehet, hogy túl óvatosnak számítok ezzel a hozzáállással, de amúgy is érzékeny vagyok a mindenféle intim fertőzésre, folyásra, nem kell még púpnak a hátamra az is, hogy a nemibeteg-gondozóban legyek állandó vendég.”

Tabutéma a nemi betegség

Ne legyen tabutéma a nemi betegség! (Kép: Unsplash)

Anna hozzátette azt is, hogy vele az anyukája alaposan elbeszélgetett a szexuális úton terjedő betegségekről, így előnnyel indul a többiekkel szemben, akiknek a családjában ez a téma tabunak számított: „Amikor kamasz lettem és az első fiúmmal összejöttem – még szó sem volt köztünk szexről –, akkor leültetett anyu és elmondott mindent a nemi betegségekről. A legijesztőbb, halálos betegségeket sem hagyta ki, és szentül megígértette velem, hogy mindig nagyon fogok vigyázni az intim higiéniára és a védekezésre, nemcsak a terhességgel, hanem a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben is. Hallgatok rá, és azt tervezem, hogy majd én is ugyanígy felvilágosítom ebben a témában a gyerekeimet, mert nem lehetünk elég elővigyázatosak.”

A megelőzés módszerei:

  • monogám életmód;
  • drog vagy alkohol befolyása alatt kerüljük a szexuális érintkezést;
  • új partnerrel való őszinte, nyílt kommunikáció a nemi betegségekről;
  • AIDS-teszt elvégeztetése magunkon, partnerünkön és az eredménynek megfelelő életmód;
  • óvszer használata;
  • Hepatitis B elleni oltás, főleg, ha a veszélyeztetett kategóriába tartozunk: egészségügyi dolgozó, intravénás droghasználó, dialízises beteg, fejlődő országban élő külföldi;
  • az aktus előtti túlzott sterilitás kerülése, mert a felázott bőr apró nyálkahártya-sérülésein könnyebben átjutnak a kórokozók.

Még több információ a nemi betegségekről:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top