nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Tudatosan képes változtatni a pupillája méretét

Ledöbbentek a tudósok: ez a férfi képes tudatosan változtatni a pupillája méretét

Minden vizsgálat szerint a 23 éves német férfi az első ismert személy, aki tudatosan képes változtatni a pupillája méretét.
Szem

Egy 23 éves németországi diák állítólag képes tudatosan szűkíteni és tágítani a pupilláit. Ezt eddig lehetetlennek hitték, mivel a pupilla mérete a környezeti fényviszonyok, a világos és sötét függvényében „automatikusan” változik.

A csak D. W. monogrammal emlegetett férfi állítólag 16 éves korában jött rá a különleges képességére. A barátaival egy hosszú ideig tartó számítógépes játék után megpróbálta „ellazítani” a szemeit, és az egyik barátja vette észre, hogy a fiatal egyik pupillája jóval nagyobb, mint a másik. A férfi azóta fejleszti a ritka képességét.

Az International Journal of Psychophysiology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint néhányan tudják akaratlagosan befolyásolni a pupillájuk méretét, ám ők valamilyen mentális technikát használnak. Általában erős fényre vagy extrém sötétségre gondolnak, és ezzel a technikával „átverhetik” a testüket.

Ám D. W.-nél a tudósok nem találtak efféle trükkökre utaló jeleket, amikor a bőr elektromos tulajdonságait mérték nála. Miközben nyugodtan beszélgetett a kutatókkal, képes volt kontrollálni a szembogara méretét. Ráadásul az agyi képalkotó eljárások is az akaratban részt vevő agyterületeket mutatták fokozottan aktívnak, ami tudatos izommozgatásra utal.

A fiatal egyszerűen a szemizomzatának közvetlen irányításával képes volt a pupilláit 2,4 milliméter átmérőig kitágítani és 0,88 milliméterre összehúzni. Ráadásul a fiatalember a közeli tárgyakra való fókuszálás során a jellemző maximális mértéknél is jobban össze tudta húzni a pupilláját.

Bár még sok kérdést kell tisztázni, egyelőre úgy tűnik, hogy a férfi az első ismert személy, aki tudatosan képes változtatni a pupillája méretét. Valószínűleg mások is rendelkeznek ezzel a szokatlan képességgel, és néhányan már fel is vették a kapcsolatot a kutatókkal.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Pexels/wendel moretti)

Irányítsd a testedet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top