nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Fontos szűrővizsgálatok

Ha felmenőid között volt daganatos beteg, mindenképp menj el ezekre a vizsgálatokra

A daganatos betegségek esetén ritka, hogy öröklődés állna a háttérben, de azért érdemes elmenni bizonyos szűrővizsgálatokra, ha a felmenők között előfordult rákbeteg.

A rákbetegségek esetén óhatatlanul felmerül a közeli családtagokban, hogy vajon náluk is kialakulhat-e daganat. A helyzet természetesen nem annyira egyszerű, hogy azt mondjuk, hogy ha a nagymamának bőrrákja volt, akkor a leszármazottaknak is nagyobb eséllyel lesz ugyanez a betegsége, mert ez így egyáltalán nem igaz.

A Rákgyógyítás című szaklap egyik interjújában így beszélt erről dr. Kopper László rákkutató, patológus professzor: „A család fogalmát tágabban értelmezve a rákbetegség valamely formája csaknem minden családban előfordul, ám az eseteknek csak kis százalékában mondhatjuk azt, hogy közvetlen öröklődés áll a megbetegedés hátterében. Az, hogy a rákbetegség genetikai károsodások összegződésével kialakuló állapot, nem azt jelenti, hogy apáról fiúra száll. Mai tudásunk szerint a megbetegedéseknek csak 8-10 százaléka hozható bizonyítottan összefüggésbe az öröklődéssel. A rákot sokkal inkább az életünk folyamán szerzett génhibák okozzák. (…) Még egy-egy betegség családi halmozódásánál sem biztos ugyanis, hogy genetikai öröklés áll a háttérben. Az azonos betegségek megjelenésében szerepet játszhat például a hasonló élethelyzetből adódó hasonló életmód is, mint a korábban említett dohányzás vagy az egészségtelen táplálkozás.”

A szakember elmondása szerint csupán pár daganattípust ismer a tudomány, melyeknél számít, hogy mit örököltünk a felmenőktől. Ilyen például az emlőrák vagy petefészekrák, melyek kialakulásához vezethet a BRCA1 vagy BRCA2 génjeinek mutációja, ami továbbörökíthető. Hasonló kategóriába esnek a vastagbéldaganatok bizonyos fajtái is, de ezek nem annyira gyakoriak, hogy az öröklődés miatt aggódnunk kellene. Azonban az mindenképp ajánlott, hogy a következő szűrővizsgálatokra menjünk el, ha a felmenőink között volt daganatos megbetegedés.

Ezekre a szűrővizsgálatokra menj el

A szűrővizsgálatok életet menthetnek (Kép: Getty Images)

1. Tumormarker vizsgálat

Tumormarkereknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a daganatos beteg testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen, míg a nem daganatos egyének testfolyadékaiban csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem mutathatók ki. Érdemes elvégeztetni abban a tudatban, hogy a negatív eredmény nem zárja ki teljes biztonsággal daganat jelenlétét és a pozitív érték sem jelent feltétlenül rosszindulatú daganatot, ebben az esetben további vizsgálatokra van szükség az emelkedés okának kiderítésére.

2. Emlőszűrés

Hivatalosan 45-65 év közötti nőknek javasolják a mammográfiás vizsgálatból és az emlők tapintásos vizsgálatából álló emlőszűrést, ám ez a 45 év egyre lejjebb megy, mert egyre fiatalabbak esnek áldozatul a mellráknak. Rendkívül fontos szűrés, már csak azért is, mert az emlődaganat nagyon gyakori, ahogy azt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatójában is olvashatjuk: „Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata (Európában az újonnan diagnosztizált esetek 28,7%-a emlődaganat), a kialakulás esélye 40 éves korban 1/250, 60 éves korban 1/35. 30 éves kor alatt ritka, azonban az életkori gyakoriság a fiatalabb életkor felé tolódik. A férfi-nő arány 1/100.”

3. Méhnyakszűrés

Ahhoz, hogy időben felismerjék a méhnyakrákot, szükség lenne a 25-65 év közötti nők körében háromévente elvégezni azt a mindenre kiterjedő nőgyógyászati vizsgálatot, melynek része a citológiai vizsgálat is. Sajnos azonban sokan nem vesznek részt a szűrővizsgálatokon, ez is okolható a fájdalmas halálozási adatokért: „Közel 5 ezerre tehető a női rosszindulatú daganatokból eredő mortalitás, különösen kiugró a Nyugat-Európai országok átlagával szemben a nők méhnyakrák halálozása. Míg a fejlett országok méhnyakrák halálozási arányszáma jelentősen csökkent, addig nálunk ez az érték 3,5-szeres szinten maradt” – írja a A méhnyakrák szűrésen való megjelenés motivációjának vizsgálata című tanulmány.

4. Tüdőszűrés

„A daganatok előfordulását, illetve a halálozást tekintve első helyen a tüdőrák áll” – olvasható A vírus eredetű daganatok című tájékoztatóban a Semmelweis Egyetem honlapján. Az elkeserítő adatokat lehetne szépíteni, ha komolyan vennénk a szűrővizsgálatokat és évente megjelennénk a tüdőszűrésen. A tüdőrákok jelentős részét ugyanis a tüdőszűrő állomásokon fedezik fel, így jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy időben kiderüljön a betegség. A probléma az, hogy az esetek többségében a kezdődő tüdőrák tünetmentes vagy csak kevés tünettel jár, ezért gyakran nem sikerül elkapni a betegség elején, amikor még nagyobb esély lenne a teljes gyógyulásra.

Menj szűrésre!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top