nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A PCOS okai

A világon minden ötödik nőt érinti a PCOS, eláruljuk, mi okozhatja

A policisztás ovárium szindróma, azaz a PCOS az egyik leggyakoribb női endokrin megbetegedés. Az orvosok úgy tűnik, megfejtették, mi okozhatja.

„A polycystás ovarium szindróma (PCOS) egy metabolikus és endokrin eltérésekkel járó tünetegyüttes. Előfordulási gyakorisága 6-10 százalék. Az Egyesült Államokban 60 százalékban elhízással társul, Európában a PCOS és az obesitas társulása ritkább” – írja a Semmelweis Egyetem tudományos és szakmai továbbképző hírlevele. Ennek a hormonális betegségnek az előfordulása tehát világszerte nagyon magas, és a szövődményei között a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és stroke is veszélyezteti az egészségünket.

A PCOS tünetei

A PCOS diagnosztizálásában nehézséget okoz, hogy a leggyakoribb tünetei között olyanok fordulnak elő, amikről nem feltétlenül gondolunk arra, hogy ezekkel orvoshoz kellene mennünk. Ilyen tünetek például:

  • menstruációs ciklus zavarai,
  • meddőség,
  • fokozott szőrnövekedés,
  • testsúlyproblémák,
  • pattanásos bőr,
  • meddőségi problémák,
  • érzelmi zavarok.

A nőgyógyászati vizsgálatok során szokták kiszúrni a PCOS-t, ilyenkor apró cisztákat találhat az orvos a petefészken, ami aztán akár oda is vezethet, hogy a tünetek nemcsak testileg, hanem lelkileg is az életminőség romlásához vezetnek. „A PCOS kapcsán vizsgált pszichológiai problémák között kiemelendő a depresszív (28–64 százalék) és szorongásos tünetek (34–57 százalék) magasabb aránya, mely értékek jóval meghaladják az egészséges átlagpopulációra jellemzőket” – írja a Semmelweis Egyetem hírlevelében olvasható tájékoztató.

PCOS policisztás ovárium szindróma policisztás petefészek betegség

A PCOS tünetei nemcsak testileg, hanem lelkileg is az életminőség romlásához vezetnek (Kép: Getty Images)

Mi okozhatja?

Annak ellenére, hogy ennyire gyakori, és a PCOS ma már minden ötödik nőt érint a világon, sőt, a terhességért küzdő nők háromnegyedénél PCOS áll a meddőség hátterében, a feltételezett okokra csak nemrég bukkantak rá az orvosok. A leggyakoribb hormonális zavarként tartják számon, ami a termékeny korú nőket érinti, ám nem kapott elég figyelmet a tudomány részéről egészen sokáig. 2018-ban azonban a Francia Nemzeti Egészségi és Orvosi Kutatóintézet kutatója, Paolo Giacobini és csapata áttörést ért el a PCOS okait kutatva: rájöttek, hogy a betegséget a legtöbb esetben az úgynevezett anti-Müllerian hormon (AMH) túltermelődése váltja ki, még a terhesség alatt, magzati korban. A hormonnak egyébként fontos szerepe van az emberi fejlődésben, az embrió nemi differenciálódásában.

A kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőstény egereknél, akiknek az anyját a vemhesség alatt nagyobb mennyiségű anti-Müllerian hormonnal kezelték, jelentkeztek a PCOS tünetei, például a kései pubertás és a rendszertelen peteérés. A nagy áttörés során pedig ezeket a tüneteket képesek voltak megszüntetni, a folyamatot visszafordítani egy speciális intravénás szerrel. Az eredmények mindenesetre reménykeltők, innen talán már csak pár év, és embereknél is könnyebben tudják majd kezelni a PCOS-t.

Szorongáscsökkentés:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top