Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hüvelyszárazság és kezelése

A probléma, ami igazán tabu téma a nők körében, és amiről nemcsak hogy beszélni nem merünk, de nem is tudjuk, hogyan kezeljük megfelelően… Hogy miről van szó? A hüvelyszárazságról! Van rá gyógymód? Úrrá tudunk rajta lenni, és ha igen, hogyan? Tegyük tisztába!

Mi az a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság hátterében a legtöbb esetben hormonális változás húzódik meg, és leginkább az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya felelős a kialakulásáért.

A problémát leggyakrabban a változókorral szokták együtt emlegetni, ekkor ugyanis a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken. Ám az ösztrogénszint csökkenése számos egyéb okból bekövetkezhet, így például kemo- vagy sugárterápiát követően, illetve szülés után, szoptatás idején vagy akár drasztikus fogyókúrák és evészavarok miatt is. Ráadásul a hüvelyszárazság nem csak hormonális okokhoz, de például stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz társulva ugyancsak jelentkezhet. Ezért a kellemetlen tünet nem csupán az ötven feletti, hanem bizony már a fiatalabb nők mindennapjait is megnehezítheti.

A házasélet igazi megkeserítője

A hüvelyszárazság – amellett, hogy szinte állandó égő, feszülő, viszkető érzéssel jár – megnehezíti a felhőtlen házaséletet, hiszen a hüvelyhám nedvességének hiánya kellemetlenné, fájdalmassá, sőt alkalmanként lehetetlenné teszi a szexuális együttlétet.  

„Bevallom töredelmesen, nagyon nehezen fogadom el, hogy bizony nem vagyok, és már nem is leszek húsz éves. A banyakór – ahogy én nevezem – beköszöntével, pedig még nehezebben viselem az évek múlását. Dühkitörések, állandó izzadás, szédülés, diszkomfortérzet mellett, sajnos nálam is jelentkezett az égető, viszkető érzés odalent, ami a férjemmel való együttlétekre is rányomta a bélyegét. Tarthatatlan volt ez az állapot, így felkerestem a nőgyógyászom, aki felvilágosított, hogy a változókorban lévő nőknél gyakorta okoz ilyen problémákat a hüvelyszárazság” – mesélte Judit, aki hozzátette, hogy miután megkapta a megfelelő terápiát az orvosától, legalább az égető, viszkető érzete elmúlt.

Mi a megoldás?

A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az aktus megkönnyítésére, azonban semmiképpen sem érdemes babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, de akár a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek.

A hüvelyszárazságot nem csupán az aktus idejére, hanem mindenképpen tartósan is kezelni kell, ellenkező esetben számos kellemetlen következménnyel járhat, az irritált-viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyflóra, valamint a hüvely hámrétegének sérüléséig. A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására különböző lehetőségek közül választhatunk. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, ilyenkor, és a nem hormonális eredetű hüvelyszárazság esetén célszerű ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó készítményt, például kombinált hüvelykúpot használni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top